Suku Mandar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Mandar
Suku Mandar
Populasi total
Kurang lebih 1 juta di Indonesia (2010)
Pedunung wigati ing
Sulawesi Barat, Indonesia: 565.225.
Sulawesi Selatan, Indonesia: 489.986.
Kalimantan Selatan, Indonesia: 49.322.
Kalimantan Timur, Indonesia: 33.000.
Basa

Bahasa Mandar, Bahasa Bugis dan Bahasa Indonesia.

Agama

Islam.

Suku bangsa cedhak dhéwé

Suku Bugis, Suku Makassar, Suku Toraja..


Suku Mandar inggih punika kelompok étnik ing Nuswantara, ingkang kasebar ing sedaya pulo Sulawesi , inggih punika Sulawesi Barat, Sulawesi Selatan, Sulawesi Tengah, Sulawesi Utara, lan Sulawesi Tenggara, ugi kasebar ing sapérangan provinsi ing njawi pulo Sulawesi kadosta Kalimantan Selatan, Kalimantan Timur,Jawa lan Sumatera ugi wonten ingkang dumugi ing Malaysia.[1]

Rumah adat suku Mandar dipunsebut boyang. Pawiwahan-pawiwahan adat antawisipun Sayyang Pattu'du (Kuda Menari)[2], Passandeq (Ngaruri laut kaliyan cadik Sandeq)[3], Upacara adat suku Mandar ing Kecamatan Pulau Laut Selatan, Kabupaten Kota Baru, inggih punika "mappando'esasi" (siram laut). Tetedhan khas antawisipun Jepa, Pandeangang Peapi, Banggulung Tapa, lan sanés-sanésipun.[4]

Suku Mandar kasungsun saking 17 (pitulas) krajan, 7 (pitu) krajan hulu lan 7 (pitu) krajaan muara ingkang dipunsebut "Pitu ulunna salu anna' Pitu ba'bana binanga" lan 3 (tiga) krajaan ingkang kagungan gelar "Kakarunna Tiparittiqna Uhai".

Pitung krajan ingkang kagabung ing salebeting wilayah Persekutuan Pitu Ulunna Salu inggih punika :

  1. Kerajaan Rante Bulahang
  2. Kerajaan Aralle
  3. Kerajaan Tabulahang
  4. Kerajaan Mambi
  5. Kerajaan Matangnga
  6. Kerajaan Tabang
  7. Kerajaan Bambang

Pitung krajan ingkang kagabung ing salebeting wilayah Persekutuan Pitu Baqbana Binanga inggih punika :

  1. Kerajaan Balanipa
  2. Kerjaan Sendana
  3. Kerajaan Banggae
  4. Kerajaan Pamboang
  5. Kerajaan Tapalang
  6. Kerajaan mamuju
  7. Kerajaan Benuang

Kerajaan ingkang kagungan gelar Kakaruanna Tiparittiqna Uhai utawi wilayah Lembang Mapi inggih punika :

  1. Kerajaan Alu
  2. Kerajaan Tuqbi
  3. Kerajaan taramanuq

Ing kerajaan-kerajaan Hulu pinter babagan kahanan pegunungan, déné kerajaan-kerajaan Muara pinter babagan kahanan laut. Kanthi wates-wates sisih kidul winatesan kaliyan Kabupaten Pinrang Sulawesi Selatan, sisih wétan winatesan kaliyan Kabupatén Toraja Sulawesi Selatan, sisih lér winatesan kaliyan Palu Sulawesi Tengah lan sisih kilén winatesan kaliyan laut ingkang wonten ing peta NKRI, inggih punika selat Makassar.[5]

Ing salebeting sajarah kerajaan-kerajaan ing Mandar, sampun kathah nglairaken tokoh-tokoh pejuang ingkang njaga tanah bangsa kanthi nglawan para penjajah VOC kadosta : Imanyambungi (Todilaling), Daeng Rioso, Puatta i sa'adawang, Maradia Banggae, Ammana iwewang lan sanés-sanés-sanésipun, éwadéné pungkasanipun wilayah Mandar saged dipunrebut déning pamaréntah VOC.[6]

Saking semangat suku Mandar ingkang dipunwastani semangat "Assimandarang" saéngga ing taun 2003 wilayah Mandar dados salah satunggaling provinsi ingkang wonten ing Indonesia inggih punika provinsi sulawesi barat.[7]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Mandar&oldid=866427"