Kapuloan Nusa Tenggara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nusa Tenggara
Geografi
Lokasi Asia Tenggara
Koordinat 9°00′S, 120°00′E
Kapuloan Kapuloan Sunda
Negara
Indonesia
Provinsi Bali,
Nusa Tenggara Kulon,
Nusa Tenggara Wétan
Timor Leste

Kapuloan Nusa Tenggara utawaKapuloan Sunda Kecil (saiki kadhangkala dianggo jroning péta-péta geografis donya), iku gugusan pulo-pulo ing sisih wétan Pulo Jawa, wiwit saka Pulo Bali ing sisih kulon, nganti Pulo Timor ing sisih wétan. Pulo Wetar sing dadi bagéan saka wilayah Provinsi Maluku sacara geologis uga kalebu jroning kapuloan Nusa Tenggara.

Sacara administratif, Kapuloan Nusa Tenggara kalebu wilayah negara Indonésia, kajaba bagéan wétan Pulo Timor kalebu wilayah negara Timor Leste.

Ing wiwitan kamardikan Indonésia, kapuloan iki minangka wilayah Provinsi Sunda Kecil sing ibu kuthané ing Singaraja, saiki dumadi saka 3 provinsi. ya iku: Bali, Nusa Tenggara Kulon, lan Nusa Tenggara Wétan.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1950-an Mentri Pendhidhikan lan Kabudayan Moh. Yamin njenengaké Kapuloan Sunda Kecil dadi Kapuloan Nusa Tenggara sing maknané "Nusa" (pulo, kapuloan) sing dumunung ing tenggara Indonésia.[1]. Saiki jeneng "Nusa Tenggara" dipigunakaké déning rong dhaérah administratif: Provinsi Nusa Tenggara Kulon lan Nusa Tenggara Wétan.

Pulo-pulo utama[sunting | sunting sumber]

Bali[sunting | sunting sumber]

Nusa Tenggara Kulon[sunting | sunting sumber]

Nusa Tenggara Wétan[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]