Suku Asmat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Asmat
Orang Asmat.jpg
An Asmat woodcarver
Populasi total
70,000 est.
Pedunung wigati ing
Dhaerah Asmat saka Provinsi Papua, Indonesia. Juga misuwur minangka Papua Kulon
Basa

Asmat languages

Agama

Indigenous beliefs, Christianity

Suku bangsa cedhak dhéwé

Adat masyarakat Papua saka Papua Kulon lan Papua Nugini, liyané kayata Melanesia

Suku Asmat punika suku bangsa ingkang dumunung wonten ing tlatah Papua ibukutha Jayapura. Cacahipun kirang langkung 65.000 jiwa.[1] Suku Asmat manggèn wonten ing dhaérah rawa-rawa wonten ing bagéyan kidul propinsi Irian Jaya.[1] Suku Asmat menika dados suku asli Papua.[1] Suku Asmat gesang wonten ing dhusun-dhusun.[1] Saben dhusun cacahipun kirang langkung 35 ngantos 2000 jiwa.[1] Nalika taun 50an, sadèrèngipun wonten tiyang sangkan (pendatang), suku Asmat menika akrab kaliyan perang suku, mbebedag sirah manungsa, kanibalisme.[1] Griya-griyanipun suku Asmat menika dipunbangun wonten ing sacaketipun lèpèn. [1]Menika angkahipun supados mangertosi menawi wonten mengsah ingkang badhé nyerang.[1] Nalika abad kaping-20an, griya-griya suku Asmat dipunbangun wonten ing pinggir-pinggir seganten (pesisir), dipunbangun wonten ing panggènan ingkang inggilipun kirang langkung kalih mèter utawi langkung.[1] Tujuwanipun kanggé ncegah banjir ingkang dipunsebabaken lèpèn ingkang rob (lubèr toyanipun).[1] Wonten ing sakupengipun pagunungan Jayawijaya, suku Asmat gesang wonten ing sanginggilipun griya wit ingkang inggilipun kirang langkung gangsal ngantos selangkung mèter saking siti.[1] Kejawi saking menika, suku Asmat ugi mbangun pos-pos kanggé njagi dhaérahipun.[1] Pos menika inggilipun kirang langkung 30 mèter saking siti.[1] Suku Asmat menika kalebet suku ingkang remen mbebedag saha ngempalaken tetedhan saking wit sagu, mancing saha mbebedag babi wana, kasuari saha baya.[1] Kejawi menika suku Asmat ugi sinau kanggé tetanén janganan saha ngingu kéwan ingon-ingon.[1] Suku Asmat ugi wonten ingkang sampun ngginakaken peralatan saking métal.[1] Kanggé mirsani budaya Suku Asmat ugi saged dipunpirsani wonten ing Muséum Asmat Taman Mini Indonésia Indah.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id)lestariweb.com(dipunundhuh tanggal 3 Oktober 2011)
  2. ^ (id)mlancong.com(dipunundhuh tanggal 3 Oktober 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Asmat&oldid=832273"