Suku Bakumpai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Dayak Bakumpai
Suku Dayak Bakumpai
Populasi total
200.000.
Pedunung wigati ing
Kalimantan Tengah:135.297.[1],

Kalimantan Selatan: 20.609.[2]

Basa

Bakumpai, Ngaju, Banjar, Indonesia

Agama

Islam

Suku bangsa cedhak dhéwé

Berangas, Ngaju, Banjar

Suku Dayak Bakumpai (Belanda: Becompaijers/Bekoempaiers) inggih punika salah satunggaling subetnis Wong Dayak Ngaju[3] ingkang agama Islam.[4] Suku Bakumpai utaminipun dumunung ing pinggir Kali Barito ing Kalimantan Selatan lan Kalimantan Tengah inggih punika saking kutha Marabahan (minangka pusatipun) dumugi kutha Puruk Cahu, Murung Raya. Suku Bakumpai minangka suku enggal ingkang wonten nalika sensus taun 2000 lan minangka 7,51% saking penduduk Kalimantan Tengah, saderengipun suku Bakumpai kagabung ing salebeting suku Dayak nalika sensus 1930.[5]


Suku Bakumpai asalipun saking bageyan hulu saking Distrik Bakumpai dene ing bageyan hilir minangka pemukiman tiyang Barangas (Baraki). Sisih ler (hulu) saking wilayah bekas Distrik Bakumpai inggih punika wilayah Distrik Mangkatip (Mengkatib) minangka pemmukiman suku Dayak Bara Dia utawi Suku Dayak Mangkatip. Suku Bakumpai punapa suku Mangkatip minangka keturunan suku Dayak Ngaju saking Tanah Dayak.

Suku Bakumpai kathah pikantuk pangaruh saking basa, budaya, hukum adat lan arsitektur Banjar, amargi punika suku Bakumpai kanthi budaya lan hukum adat kalebet ing golongan budaya Banjar, ananging kanthi basa, suku Bakumpai kagungan hubungan celak kaliyan basa Ngaju.

Miturut situs "Joshua Project" suku Bakumpai cacahipun 41.000 jiwa. Populasi suku Bakumpai ing Kalimantan Selatan nalika sensus penduduk taun 2000 dening Badan Pusat Statistik cacahipun 20.609 jiwa. Ing Kalimantan Selatan, suku Bakumpai paling kathah dumunung ing kabupaten Barito Kuala cacahipun 18.892 jiwa (taun 2000).

Kabupaten/kota ingkang wonten organisasi kerukunan suku Bakumpai :

Saperangan ageng suku Bakumpai agamanipun Islam lan relatif sampun boten katingal religi suku kados kathah-kathahing suku Dayak (Kaharingan). Upacara adat ingkang gegayutan kaliyan sisa-sisa kapitadosan dangu, kados ritual "Badewa" lan "Manyanggar Lebu".

Miturut Tjilik Riwut, Suku Dayak Bakumpai minangka suku kekeluargaan ingkang kalebet golongan suku (alit) Dayak Ngaju. Suku Dayak Ngaju minangka salah satunggaling saking sekawan suku alit bageyan saking suku ageng ingkang ugi dipunwastani Dayak Ngaju (Ot Danum).

Mbok menawi wonten ugi ingkang nyukani nama rumpun suku punika kanthi nama rumpun Dayak Ot Danum. Pamaringan nama punika ugi saged dipunangge, amargi miturut Tjilik Riwut, suku Dayak Ngaju minangka keturunan saking Dayak Ot Danum ingkang mapan utawi dumunung ing hulu kali-kali ingkang wonten ing wilayah punika, ananging sampun ngalami ewah-ewagan basa. Dados suku Ot Danum minangka induk suku, ananging suku Dayak Ngaju minangka suku ingkang dominan ing wilayah punika. Silsilah suku Bakumpai;

Suku Dayak (suku asal), kaperang suku besar (rumpun):

  • Dayak Laut (Iban)
  • Dayak Darat
  • Dayak Apo Kayan / Kenyah-Bahau
  • Dayak Murut
  • Dayak Ngaju / Ot Danum, kaperang 4 suku alit:
    • Dayak Maanyan
    • Dayak Lawangan
    • Dayak Dusun
    • Dayak Ngaju, kaperang dados maneka suku kekeluargaan :
    • Dayak Bakumpai
    • Lan sanes-sanesipun

Perbandingan hubungan suku Bakumpai kaliyan suku Dayak Ngaju, kados hubungan suku Tengger kaliyan suku Jawa. Suku Dayak Ngaju minangka suku induk tumrap suku Bakumpai. Organisasi suku Bakumpai inggih punika "Kerukunan Keluarga Bakumpai" (KKB), minangka partai lokal Kalimantan nalika pemilu 1955.

Populasi Suku Bangsa Bakumpai[sunting | sunting sumber]

Populasi suku Bakumpai dipunprakirakaken kados punika :

Adedhasar sensus penduduk taun 2000 dening Badan Pusat Statistik (BPS), populasi suku Bakumpai ing Kalimantan Selatan cacahipun 20.609 jiwa, ingkang kasebar ing kabupaten lan kota, inggih punika :

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Bakumpai&oldid=835759"