Suku Betawi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Betawi

Suku Betawi menika suku ingkang manggen wonten ing kutha Jakarta.[1] Suku Betawi menika ngginaken dialék Betawi.[1] Dialék Betawi menika salah setunggaling logat basa Melayu.[1] Basa Betawi menika basa Melayu kanthi dialék Nusa Kalapa.[1] Nusa Kalapa saha Pakuan menika dados kutha ingkang wigati nalika jaman krajaan Pajajaran ingkang dipunpimpin Prabu Siliwangi.[1] Nusa Klapa samenika dipunwastani kutha Jakarta.[1] Sifat campur-aduk sajroning dialék Betawi menika gambaran saking kabudayan Betawi umumipun.[1] Kabudayan Betawi menika sipunasilaken saking campuran budhaya- budhaya sanesipun saking dhaérah-dhaérah ing Nuswantara saha budhaya asing. [1]Wonten ing bidhang kesenian, umpaminipun seni Gambang Kromong ingkang asalipun saking seni musik Cina, ananging ugi wonten rebana ingkang kalebet tradhisi alat musik Arab, Keroncong Tugu ingkang taksih wonten budhaya Portugis-Arab, saha Tanjidor ingkang nggadhahi budhaya Walanda.[1]


Dhaerah budhaya Betawi menika kaperang dados kalih bagéyan inggih menika Betawi Tengah utawi ingkang dipunwastani Betawi Kutha saha Betawi Pinggiran. [2]Ingkang kalebet dhaérah Betawi Tengah menika dhaérah naliak jaman akir Pamerintah kolonial Walanda kalebet dhaérah Gemeente Batavia, kejawi Tanjung Priuk lan sakupengipun.[2] Suku Betawi gadhah jajan khas ingkang dipunwastani dhodhol utawi jenang. [2] Dhodhol kalebet jajanan ingkang raosipun legi. [2] Dhodhol menika limrahipun dipundamel kaliyan tiyang ingkang sampun kulinten supados saged ngasilaken dhodhol ingkang éco saha kualitasipun saé. [2] Kejawi dhodhol, suku Betawi ugi gadhah kesenian khas ingkang arupa topéng Betawi. [2] Topéng Betawi menika ugi saged dipunwastani lénong Betawi. [2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)pariwisatajaksel.com(dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)anakbetawi.com(dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2011)


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Betawi&oldid=832188"