Wong Zhuang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zhuang (Bouxcuengh)
Ethnic Zhuang Costumes Guangnan Yunnan China.jpg
Suku Zhuang
Gunggung cacah jiwa
18 juta
Tlatah mawa cacah jiwa akèh

 China

 Vietnam
Basa
Zhuang, Mandarin Cina, Cina Pinghua
Agama
Didominasi animisme dengan pemujaan leluhur; beberapa Buda Theravada, Taois, dan Kristen
Golongan ètnik magepokan
Buyei
Tày and Nung (Vietnam)

Suku Zhuang (ingbasa Zhuang: Bouчcueŋь / Bouxcuengh (diucapake shung bou); ing basa Thai: จ้วง ผู้ (diucapkan Poo Chuang) Tionghoa: 壮族; Cina tradisional: 壮族; pinyin: Zhuàngzú) iku kelompok ètnis kang akèh manggon ing Panggon Otonomi Guangxi Zhuang ing Cina kidul. Saliyané ing kono ana uga kang mapan ing Yunnan, Guangdong, Guizhou lan provinsi Hunan. Suku iki kalebu 56 suku kang resmi ing Républik Rakyat Cina. Cacahe wong SUku Zhuang kurang luwih ana 18 yut wong. Cacahe wong suku Zhuang iki nomer loro sawisé Suku Han. Iki kang ndadèkaké suku Zhuang dadi minoritas kang gedhé dhéwé ing Cina.

Jeneng Zhuang (Rao) ditulis 獞. Nanging, karakter iki uga diangep padha karo asu liyar, amarga iku dianggep masalah etnik. Ing taun 1949, "kewan" radikal diganti karo "manungsa" radikal, lan karakter dadi 童. Banjur, karakter iki diganti dadi 壮, karakter iku tegese kuwat.[1]

Sadurunge dijenengi Zhuang denign pamaréntah Cina taun 1965, ana akèh aran kanggo suku iki. Jeneng liya kanggo Zhuang ya iku: Buzhuang, Butu, Buliao, Buyayi, ing Yunnan Zhuang diarani Nongren, Sharen, Tuliao lsp. Kira-kira ana 20 aran kanggo suku iki. Wiwitane wong suku Zhuang akèh kang urip ing Lingnan. Jaman pre-Qin (220 SM) mbah buyut suku Zhuang yang asalé saka wong Luoyue dan Xiou ing Baiyue, Cina Kidul.[2]

Wong kang misuwur ing Suku Zhuang[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ John Defrancis|Defrancis, John (1984). The Chinese Language: Fact and Fantasy, p. 117. University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-0866-5.
  2. ^ baltyra.com Etnis Zhuang