Taepyeongso

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Taepyeongso
Peniup taepyeongso ing Astana Gyeongbok
Jeneng Koréa
Hangul 태평소
Hanja
Alihaksara sing Disampurnakaké taepyeongso
McCune–Reischauer t'aep'yŏngso

Taepyeongso (태평소) punika satunggaling piranti musik tradisional Korea ingkang arupi suling vertikal ananging mirip kaliyan trompet. Taepyeongso punika jinis uling kanthi nada inggil ingkang dipunjangkepi kaliyan kerucut. Piranti musik punika dipuntepangaken saking Asia Tengah liwat Cina ing pungkasan abad kaping 14. Taepyeongso punika piranti musik ingkang wigati ing dolanan pungmul [1].

Taepyongso punika dipundamel saking kayu ingkang atos kados kayu wit jujube. Taepyongso gadhah ruang kotak swara ingkang dipunwastani Gwandae lan dawanipun 30 cm. Ing bageyan ngajeng Gwandae dipunpasangi Dongpallang ingkang mbentuk kados corong saking tembaga lan dipunpasang Seo ingkang dipundamel saking buluh ing bagéyan sebul. Awit saking punika, piranti musik satunggal punika ngasilaken swantun metalik ingkang beda kaliyan piranti musik déning piranti ingkang kadamel saking pring sanèsipun [2]. Nama sanes kangge taepyeongso inggih punika hojoek, nalmari, utawi swaenap. Wujuding awak kerucut punika kadamel saking kayu atos, lambe lan corong dipundamel saking kuningan [3] . Taepyeongso saged ngasilaken swantun ingkang nyaring, seru, lan bening saéngga kalebet piranti musik ingkang wigati ing dolanan musik ingkang dipungelar ing njawi ruangan antawisipun musik militer ( daechwita ) lan pungmul [2].

Sejarah[sunting | besut sumber]

Taepyeongso dipuntepangaken ing Korea kapisan nalika periode Dinasti Goryeo saking Cina. Ing Cina piyambak, piranti musik punika dipunwastani suona, dipunadaptasi saking piranti musik Asia Tengah kanthi nama surnay utawi zurna [2].

Kelompok Sadang nglampahaken taepyeongso kanggé narik kawigatosan pamirsa ing hiburan keliling ing dhusun-dhusun. Wonten ing musik militer taepyeongso ginanipun dados melodi utama amargi piranti musik sanesipun namung saged mainaken satunggal nada. Pemain legendaris taepyeongso antawisipun, Choi In Seo ( 1892 - 1978 ) ingkang dados peran ing chwigosu, kelompok pemain perkusi lan piranti musik sebul ing grup daechwita [2].

Ing taun 1970-an, musisi ing Korea Utara damel modifikasi piranti musik punika dados langkung dawa lan nadanipun ugi langkung kathah variasinipun. Gaya anggenipun nglampahaken taepyeongso Korea Utara ingkang kawentar dipunusung déning satunggaling kelompok musik kanthi nama Geumgangsan Opera Troupe ingkang mlampah ing Jepang.

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ [1], (id) Alat musik istana (dipun-akses tanggal 07 Januari 2013).
  2. ^ a b c d [2], (id) Taepyeongso (dipun-akses tanggal 07 Januari 2013).
  3. ^ (en)Taepyeongso (태평소), KBS.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Taepyeongso&oldid=999822"