Super Junior

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Super Junior
Super Junior at Kaohsiung Arena, Taiwan(2).jpg
Pratélan latar wuri
Paraban 슈주 (SuJu)
SJ
Saka Koréa Kidul Seoul, Koréa Kidul
Génre K-pop, C-pop, dance, R&B, trot
Mangsa akarya 2005–saiki
Labèl SM Entertainment, Avex Asia
Sing magepokan SMTown, Super Junior-K.R.Y, Super Junior-T, Super Junior-M,Super Junior-Happy
Sana jaringan superjunior.iple.com
www.avex.com.tw/superjunior
avexnet.or.jp/superjunior
Anggota Leeteuk
Heechul
Han Geng
Yesung
Kang-In
Shindong
Sungmin
Eunhyuk
Donghae
Siwon
Ryeowook
Kibum
Kyuhyun

Super Junior (Koréa: 슈퍼주니어), utawa luwih misuwur SJ utawa SuJu (Super Junior) (Koréa: 슈주), ya iku salah sawijiné boyband kang asalé saka Seoul, Koréa Kidul. Cacahé anggota ana 13 ya iku Leeteuk, Heechul, Hangeng, Yesung, Kang-In, Shindong, Sungmin, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Ryeowook, Kibum, lan Kyuhyun. Super Junior kalebu salah sawijininé boyband gedhé dhéwé ing ndonya. Album kang kaping pisan ya iku SuperJunior05 (TWINS), dirilis taun 2005. Nalika taun 2010, anggota kang aktif mung 10. 4 sing liyané, ya iku Hangeng nduwé masalah kukum karo SM Entertainment, kang njalari HanGeng metu saka Super Junior (saiki solo karier ing kancah panglipur Mandarin-POP). Kang-In metu taun 2011. Heechul metu sakwetara wektu amarga wajib militèr, lan Kibum amarga nutukaké kariré ing seni peran. Nanging, anggota liyané isih nganggep manawa anggota-anggota liyané (Kangin, Kibum dan HanGeng) isih pérangan kulawarga Super Junior.

Pre-debut[besut | besut sumber]

Kawit pungkasané taun 1990-an, agen bakat Koréa lan label rékaman SM Entertainment nganakaké audhisi tahuan kanggo nemu bakat-bakat anyar kang bisa njangkepi suksèsé golongan pop H.O.T, S.E.S, lan Shinhwa, sing wis suksès déning tatarané SM, Soo-Man Lee, ing pertengahan 1990-an. Black Beat lan M.I.L.K minangka anggota golongan pisanan kang dirèkrut ing taun 2000 déning SM's Starlight Casting System ing Seoul. Taun 2001, pisanane SM Entertainment nganakaké casting audhisi ing luar nagari lan nemu Han Geng ing Beijing, Han Geng dipilih saka telungèwu pelamar.[1] Isih ing taun 2001, Yesung tinemu ing Seoul's casting system bareng kancané, Shindong, Sungmin lan Donghae uga kapilih dadi trainee sawisé tampil ing kontès kang disponsori déning SM. Taun 2002, Kang-In dan Kim Heechul direkrut bareng Kibum, kang tinemu ing Los Angeles. Siwon di-casting taun 2003 dan Ryeowook taun 2004, kang pungkasan tinemu lumantar Chinchin Youth Festival.[2] Pada taun 2005, Kyuhyun kapilih.

Ora suwé sawisé boy band TVXQ debut ing taun 2003, berita ngenani rencana Lee kang durung kadadéan ya iku nggawé boy band liyané, nyebar kanti rikat ing Internet. Wiwitané taun 2005, Lee ngonfirmasi berita lan mbiwara manawa boy band kang cacahé rolas anggota bakal debut ing pungkasan taun 2003, lan promosi golongan iki minangka "The Gateway of Stardom Asia."[3] Lee mbiwara manawa anggota-anggota golongan iki dipilih amarga rata-rata anggotané wis pengalaman minangka aktor, MC, modhèl, lan host radhio sadurungé debut. Heechul dan Kibum pagawéyané saben dina dadi panglipur, lan anggota liyané wis tau tampil ing tv lan médhia.[4][5][6]

Sawetara wektu golongan iku duwé jeneng O.V.E.R, saka singkatan "Obey the Voice for Each Rhythm" (Patuhilah Suara untuk Tiap Irama).[7] Nanging, sadurungé jeneng iku diresmèkaké, SM nyebut minangka Super Junior, sing asalé saka anggota sing isih nom yuswané nalika kaping pisan dadi SM trainee.[2][7] Sawisé anggota-anggota mamèraké bakat sing béda antara siji lan liyané, perusahaan ngresmèkaké grup iku dadi Super Junior, génerasi kaping pisan saka Super Junior.[2]

Super Junior 05 nganakaké pra-debut ing chanel Koréa M-net 11 Sèptèmber 2005. Ing acara iku, dhèwèké nari kanthi gaya tarian hip hop. Dhèwèké nari tarian B2K. Han Geng, Eunhyuk, lan Donghae nari tarian saka lagune Usher, Caught Up. Nanging penampilané ora digiyaraké ing tv, nganti 16 Mèi 2006 digiyaraké ing salah sawijiné pérangan ing adicara Super Junior Show.

2005-2006: Proyek Super Junior[besut | besut sumber]

Super Junior 05 miwiti debut ing program musik SBS Online Songs surya kaping 6 Novèmber 2005, nggawé tembang kaping pisan, "TWINS (Knock Out)." Tembang dhigital kanthi "TWINS (Knock Out)", "You are the One", lan telung tembang tambahan kang dirilis online ing surya kaping 8 November. CD fisik dirilis ing minggu sakterusé, nanging album kang luwih jangkep, SuperJunior05 (TWINS), dirilis surya kaping 6 Dèsèmber 2005 minangka gantiné. Album pisanan payu nganti 28.536 kopi ing wulan kaping pisan saka debuté ing # 3 ing chart bulanan Dèsèmber 2005.[8][c] In that same month, they released "Show Me Your Love," a collaboration single with TVXQ. "Show Me Your Love" became the best-selling record of December 2005, selling 49,945 copies that month.[8] Ing wulan iku, kolaborasi tembang "Show Me Your Love," bareng karo TVXQ dirilis. "Show Me Your Love" dadi cathethan lagu kang paling laris ing Dhésèmber 2005, nganti payu 49.945 copy ing wulan iku.

Fèbruari 2006, Super Junior 05 miwiti tontonan kanggo "Miracle", tembang kang kaping pindho promosi saka album debuté. "Miracle" ya iku tembang kaping pisan golongan pucuk # 1 ing chart musik online saka Korèa Kidul sarta tangga musik Thailand.[9] Ing pungkasané promosi kanggo "Miracle", SM Entertainment miwiti milih anggota anyar kanggo proyek kaping pindo Super Junior line-up, Super Junior 06. Perusahaan nyiapké pratélan anggota pinilih kang lulus saka grup. Nanging, ora ana anggota kang ditokaké lan ditambahké anggota anyar. Kawit iku Proyek Line-up rampung, lan golongan mung misuwur minangka Super Junior, tanpa pungkasan "05".[10][11]

2006-2007: Terobosan Sukses[besut | besut sumber]

Ing surya kaping 23 Mèi 2006, SM Entertainment nambah anggota nomor telulas ya iku kyuhyun, kang tinemu lumantar kompetisi nyanyi ing taun 2005. Tembang "U" online dirilis bisa diunduh gratis wiwit surya kaping 25 Mèi 2006 ing website resmi. "U" diundhuh punjul 400 ribu pangundhuh mung sawetara wektu limang jam lan ing pungkasané rilis, wis punjul 1,7 juta pangundhuh, nganti ngrusak server.[12][13] album fisik "U" kang cacahé telung lagu iki dirilis surya kaping 6 Juni 2006, ing pungkasan payu nganti punjul 81.000 unit.[14] KPOP dadi salah sawijiné lagu paling populèr ing taun-taun iki. Hasilé #1 spot nganti suwené lima minggu ing tingkat nomor loro saka ndhuwur ing program music Korèa.[15] Ing pungkasané taun, Super Junior nglumpukké 7 pangaji. Lima pangaji saka Korèa selatan kanthi nominasi pangaji musik, kanthi gelar minangka Best New Group of 2006.

Sub-unit Super Junior kaping pisan, balada-menyanyi trio Super Junior-KRY, miwiti debuté ing surya kaping 5 November 2006 kanthi nyanyi lagu Hyena kang irah-irahané "The One I Love" ing program musik KBS Music Bank.[16] Sub - unit kaping pindho ing wulan Fèbruari 2007 kang diarani Super Junior-T. Kelompok iku ngrilis tembang kaping pisan kanthi irah-irahan "Rokkugo" ing 23 Fèbruari 2007 lan debut performa ing Lagu-lagu Populer rong dina sawisé iku.[17]

Album Super Junior kang kaping pindho direncanakaké bakal dirilis ing pungkasané taun 2006, nanging amarga mundhur jalaran alasan tertamtu, Don't Don durung dirilis nganti 20 Sèptèmber 2007.[18][19] Telung ndina kawit dina pisanan dirilis, album offline Don't Don payu nganti 11.000 unit. miwiti debut minangka # 1 ing kabehé grafik offline. Sawisé iku, sasi Sèptèmber penjualan album minangka # 1. 60.000 unit dikirim déning minggu pisanan rilis lan salinan tambahan dicetak.[20] Although Don't Don received rather bland reviews from critics, the album sold more than 160,000 copies by the end of the year, becoming the second best-selling record of 2007.[21][22] Sanajan miturut kritikus Don't Don ditrima rada hambar, album iki payu nganti punjul 160.000 eksemplar ing pungkasan taun, dadi nomor loro sing paling apik - cathetan penjualan 2007. Album iki uga suksès ing Taiwan; iku kagolong mecahaké rekor minangka album Korèa rèngking paling dhuwur ing G-musik Combo Billboard Chart, ngluwihi album TVXQ lan Shinhwa. Album Super Junior uga manggoni peringkat ndhuwur boy band Taiwan K Satu, kang album debut di # 6.[23][24]

Didukung déning pelepasan Don't Don, Super Junior dinominasikke ing 7 kategori kang béda-béda ing M.NET 2007/ KM Music Festival kang dianakake 17 November 2007. Super Junior menang ing telung kategori ya iku "Netizen Choice Award" lan "Mobile Popularitas". Grup uga menang ing nominasi "Best Artist of the Year" (Daesang), ingaran minangka pengakuan tertinggi dari upacara déning wong akèh.[25] Super Junior nglumpukke rong pangaji ing 14 Dèsèmber 2007 di 2007 Golden Disk Awards.[26] Sanajan dikalehke déning SG Wannabe kanthi nominasi "Daesang", Super Junior menangke "Bonsang" lan "Popularity Anycall TPL Award", kang digiyarake déning médhia minangka kemenangane grup sawisé kasile Don't Don.[26]

2008-2009: Ing Njaba Koréa[besut | besut sumber]

Ing Surya kaping 2 Oktober 2007, SM Entertainment mengumumaké sub-unit ketiga Super Junior, Super Junior-M, ya iku subkelompok kang ditujuaké kanggo pasar Cina [27][28] Sawetara wektu dibentuk sub unit singkat nggawé kontroversi antarané para penggemar lan managemen, Super Junior-M bisa suksès ing Cina.[29] yèn konser ing Hong Kong grup iki duwé kesempatan bisa payu tiket,[30] ing peringkat mingguan kanthi penampilan ing program-programe,[31] lan dadi golongan kang dièngsemi lan paling akèh ngesahké kontrak ing Cina.[32] Amarga saparo anggota ora ana ing Korèa, sub-unit kaping papat Super Junior dibentuk ing taun kang padha. Ngindari supaya ora ngilang saka kancah indhustri musik Korèa. Limang anggota saka Super Junior-T lan Yesung, nggawé subkelompok, Super Junior-Happy. Super Junior-Happy merilis EP "Cooking? Cooking!" ing 5 Juni 2008, lan promosi nganti surya kaping 7 Sèptèmber, kang mlaku nganti patang sasi. November 2008, Super Junior-T balik, minangka golongan nyanyi ing Jepang, kang diarani SuperJunior-TxMoeyan; Moeyan ditambahké ing grup iki, kenya kang misuwur kaloka 2 golongan komedi ing Jepang.[33] "ROCK & GO", Basa Jepang versi "Rokkugoh!!", debut ing # 19 di Oricon Charts Harian.[34] dan mlumpat ing # 2 telung dina sateruse.[35]

Tour gedhen-gedhenan kang kaping pisan Super Junior, Super Show, kang diwiwiti surya kaping 22 Fèbruari 2008 ing Seoul.[36][37][38][f] The tour covered three countries and had shows on six different cities, including Bangkok, Shanghai, and Beijing.[28][37][39] Tur dianakaké ing telung nagara lan ditujuaké ing 6 kutha kang béda , kaya ta Bangkok, Shanghai, lan Beijing. Wiwit 8 Juli - 9 Juli, 2008, Super Junior ngadakaké temu penggemar pisanan ing [[Jepang, Nippon Budokan ing Tokyo, minangka karaméan kanggo pambuka Homepage Jepang resminé, kang diresmikake surya kaping 1 April 2008.[40] ing temu penggemar, tiket kang cacahé 12.000 payu mung itungan dina. Grup dikompilasi Jepang dirilis sedina sawisé iku, irah-irahané "U / TWINS", kang njangkepi versi Jepangé "U" dirilis terbatas, kanggo njangkepi acara. Tembang muncak ing # 4 ing Oricon Jepang Daily Chart ing dina pisanan rilis, lan mudhun mung papan panggon kanthi itungan detik. STembang mecahké rekor anyar ya iku Tembang Korèa kaping pisan ing top 10 ing Oricon Jepang Weekly Chart.[41] 2 Agustus 2008, Super Junior ngrembakaake rute ing Genting Highlands, Malaysia, dadi salah sawijiné tamu pemain ing MTV Asia Awards 2008 bareng-bareng artis internasional liyané kaya ta neRepublic dan Jabbawockeez.[42] Super Junior ya iku seniman SM kaping telu kang menang Artis Koréa Favorite ing MTV Asia Awards sawisé Kangta lan BoA, lan golongan kaping pindho kang menang peghargaan sawisé JTL ing taun 2008.[42]

Album kaping telu Super Junior, "Sorry Sorry", dirilis surya kaping 12 Maret 2009.[43] Judhul album single, "Sorry Sorry" dirilis lantaran dhigital ing surya kaping 9 Maret 2009.[44] Ing wetara wektu kurang luwih seminggu sawisé preorders diumumké, punjul 150.000 eksemplar pra-perintahnya.[45] Album "Sorry Sorry" kapisan debut ing # 1 padha Hanteo Charts, lan payu punjul 29.000 eksemplar ing dina sepisan. Kaping pisan, Seo Taiji ngalahké rekor 25.000.[46] Promosi untuk album diwiwiti wiwit Maret 13 kanthi makarya "Sorry Sorry" lan "Why I Like You" ing Music Bank.[47] Rong minggu sateruse, "Sorry Sorry" dadi nyayian nomor siji ing minggu iku ing program kang padha.[48] Ing 15 Maret, grup ing program musik lagu-lagu populèr munggah nganti peringkat 14%, ing pungkasané taun iku.[49] Kawitane Maret-Mèi, "Sorry SOrry"nglumpukke sepuluh # 1 pangaji ing Koréa, sawisé single sukses ing nasional lan internasional.[50][51] Sawisé sewulan dirilis, dadi album sing paling laris ing taun 2009 ing Koréa Kidul. Sorry Sorry uga dadi hit komersial kang suksès ing nagara-nagara Asia liyané, kapilih dadi siji-sijiné grup kang makili Korèa ing luar nagari kang kaping pindho ing Golden Melody Awards tauané Taiwan. Sorry Sorry kalebu album Korèa kang paling laris ing Taiwan.[52]

Awal 2010 - Saiki[besut | besut sumber]

Sawisé salah siji anggotané metu, ya iku hangeng utawa Hankyung kang luwih milih solo karier kanthi alesan manajemen artis S.M Entertainment ora adil, lan kahanan keséhatan kang kurang, Super Junior isih tetep nganjutaké konser super show 2. Sasi Mèi 2010, Super Junior ngrilis album paling anyar ya iku "Bonamana" kang mung ana 10 anggota, yaitu: Leeteuk, Heechul, Donghae, Siwon, Sungmin, Shindong, Ryeowook, Yesung, Kyuhyun, Eunhyuk, amarga anggota liyané ya iku, Kibum luwih milih ing ndonya akting, lan Kangin mèlu wajib militèr.[53] Agustus 2010 Super Junior miwiti konser ing luar nagari kanthi tema Super Show 3. Saiki Suju nembé waé ngetokaké album kang kaping lima ya iku kanthi tembang mr.simple. Cacahé anggota tetep 10 nanging saiki heechul resmi mèlu wajib militèr, dadi anggota aktif saiki cacahé mung 9.

Anggota[besut | besut sumber]

Nama panggung Nama lair Tanggal lair Posisi Sub-Unit Status
Romanisasi Hangul Hanja
Leeteuk Park Jung-soo 박정수 朴正洙 (1983-07-01) 1 Juli 1983 (umur 34) Leader, Vokalis, Dancer Super Junior T, H Aktif
Heechul Kim Hee-chul 김희철 金希澈 (1983-07-10) 10 Juli 1983 (umur 34) Vokalis, Visual Super Junior T Sementara tidak aktif
Hankyung Han Geng 박정수 朴正洙 (1984-02-09) 9 Fèbruari 1984 (umur 33) Dancer, Vokalis Super Junior M Mengundurkan diri
Yesung Kim Jong-woon 김종운 金鐘雲 (1984-08-24) 24 Agustus 1984 (umur 33) Vokalis Utama Super Junior KRY, H Aktif
Kangin Kim Young-woon 김영운 金永雲 (1985-01-17) 17 Januari 1985 (umur 32) Vokalis Super Junior T, H Aktif
Shindong Shin Dong-hee 신동희 申東熙 (1985-09-28) 28 Sèptèmber 1985 (umur 31) Dancer, Vokalis, Rapper Utama Super Junior T, H Aktif
Sungmin Lee Sung-min 이성민 李晟敏 (1986-01-01) 1 Januari 1986 (umur 31) Vokalis Utama, Dancer Super Junior T, H, M Aktif
Eunhyuk Lee Hyuk-jae 이혁재 李赫宰 (1986-04-04) 4 April 1986 (umur 31) Dancer Utama, Rapper Utama, Vokalis Super Junior T, H, M Aktif
Siwon Choi Si-won 최시원 崔始源 (1987-02-10) 10 Fèbruari 1987 (umur 30) Vokalis, Visual Super Junior M Aktif
Donghae Lee Dong-hae 이동해 李東海 (1986-10-15) 15 Oktober 1986 (umur 30) Dancer Utama, Vokalis Super Junior M Aktif
Ryeowook Kim Ryeo-wook 김려욱 金厲旭 (1987-06-21) 21 Juni 1987 (umur 30) Vokalis Utama Super Junior KRY, M Aktif
Kibum Kim Ki-bum 김기범 金起範 (1987-08-21) 21 Agustus 1987 (umur 30) Rapper Utama, Vokalis - Tidak Aktif (Hiatus sejak 2009)
Kyuhyun Cho Kyu-hyun 조규현 曺圭賢 (1988-02-03) 3 Fèbruari 1988 (umur 29) Vokalis Utama Super Junior KRY, M Aktif

Gladri Super Junior[besut | besut sumber]

Prastawa kang Wigati[besut | besut sumber]

Kacilakan montor 19 April 2007[besut | besut sumber]

19 April, 2007 jam 12:20 KST, anggota Super Junior (Shindong, Eunhyuk, Kyuhyun lan Leeteuk) lan manajer loro-loronr ngalami kacilakan mobil. Sopire kelangan kendali, van njungkir ing sisih tengen nabrak trotoar.

Kyuhyun, kang lungguh ing mburi kursi kemudi nalika prastawa iku, rada parah kanthi patah balung pinggul, pneumotoraks saka balung rusuk, goresan lan memar. Kyuhyun ora sadhar pirang-pirang dina sawisé kacilakan iku kadadéan. Leeteuk kena goresan ing geger lan paraupane lan kudu dijait. Dhèwèké operasi lan kasil ngetokake pecahan kaca saka gegere. Geger lan paraupane Leeeuk kudu dijait cacah 170 jaitan.

Shindong dan Eunhyuk ora parah banget lan mulih saka rumah sakit 23 April 2007. Leeteuk dan Kyuhyun mari luwih rikat lan Leeteuk bisa mulih surya 30 April, 2007. Kyuhyun mulih rong sasi sawisé ya iku surya 5 Juli 2007.

Kesenian[besut | besut sumber]

Gaya Musik[besut | besut sumber]

Kabèh lagu kang dirilis Super Junior cacahé ana telung album studio lan siji singel fisik, kalebu kontribusi ing soundtrack drama. Kabèh anggotane diakui duwé kontribusi swara kang béda-béda ing musike. Anggota kang diakoni nduwé swara kang apik ya iku Yesung. Sanajan kabèh anggota nduwé swara kang apik. Yesung, Sungmin, Ryeowook, lan Kyuhyun diwènèhi cap minangka vokalis kang mimpin grup. Sindong, Eunhyuk, dan Kibum minangka rapper utama grup. Déné Donghae, Heechul lan Leeteuk minangka kang njurung vokal. Eunhyuk kanthi rutin nyumbang nulis musik rap ing grup.

Musik Super Junior kalebu musik pop Koréa. Genre lagu-lagu iki racaké dicampur cabang instrumen elektronik kang béda , kanthi penekanan kang abot ing perkotaan kontemporer, tari pop, lan rap. Generic pop melodi luwih akèh digunakaké ing SuperJunior05 (TWINS), déné R&B lan electronica beats sulty luwih akèh digunakaké ing "Sorry Sorry".

Super Junior makarya bareng Jin Young Yoo, kang ngasilaké lan ngatur golongan promosi kawit debut single. Yoo uga misuwur ciptakake gaya SMP kang kaloka, genre kang nyakup infus kang imbang rock, R&B, dan rap, kanthi njangkepi unsur-unsur musik kaya ta gitar listrik, bass, lan instrumen perkusi kang béda.[54] Super Junior telah menonjol digunakan gaya SMP ini Don't Don.[55]

Diskografi[besut | besut sumber]

Album[besut | besut sumber]

Lagu[besut | besut sumber]

EPs[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Super Junior's Chinese member, Han Geng". Daum. k. 1. Dijupuk 2008-08-09.  Paramèter |languages= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  2. ^ a b c www.super-junior.co.kr
  3. ^ Mimi (2007-10-24). "Super Junior fans, "Do not increase members". Yonhap News (ing basa Korean). k. 1. Dijupuk 2007-10-24. 
  4. ^ Cithakan:Kr Sharp #2 Official Website
  5. ^ "Suju's Kim Kibum returns to acting after sixteen months". Paran (ing basa Korean). 2008-04-19. k. 1. Dijupuk 2008-08-26. 
  6. ^ "Korea's new powerful group of 2006--Super Junior". Sina News (ing basa Chinese). 2006-12-29. k. 1. Dijupuk 2007-08-13. 
  7. ^ a b minky (2009-12-05). ""O.V.E.R" group--SJ's Previous Life". Baidu Bar (ing basa Chinese). k. 1. Dijupuk 2007-12-05. 
  8. ^ a b "Album Sales of December 2005". Recording Industry Association of Koréa (ing basa Korean). k. 1. Dijupuk 2007-10-16. 
  9. ^ ""Miracle" tops Thai music charts". KBS News. k. 1. Dijupuk 2007-09-27. 
  10. ^ "Kyuhyun Yahoo Search". Yahoo!Koréa (ing basa Korean). Dijupuk 2007-12-15. 
  11. ^ "Super Junior adds new member, transformed into 13-person super group". Sina News (ing basa Chinese). 2006-05-24. k. 1. Dijupuk 2007-12-14. 
  12. ^ "Super Junior《U》releases online, crashes server". Sina News (ing basa Chinese). 2006-05-26. k. 1. Dijupuk 2007-12-15. 
  13. ^ Super Junior AVEX Discography
  14. ^ "Album Sales of May 2007". Recording Industry Association of Korèa (ing basa Korean). k. 1. Dijupuk 2007-10-16. 
  15. ^ "Super Junior wins first award on SBS's Popular Songs". Sina (ing basa Chinese). 2006-06-27. k. 1. Dijupuk 2008-08-26. 
  16. ^ "Three members from Super Junior establish new group". Daily VC (ing basa Chinese). 2006-10-27. k. 1. Dijupuk 2008=08-26.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  17. ^ "Super Junior forms six-member trot group". Sina (ing basa Chinese). 2007-02-12. k. 1. 
  18. ^ "Kim Heechul receives surgery on the 10th, SJ's new album release new year". Sina News (ing basa Chinese). 2006-10-10. k. 1. Dijupuk 2007-08-12. 
  19. ^ "Super Junior's second album "Don't Don" releases Sèptèmber 20". Newsen (ing basa Korean). 2007-09-14. k. 1. Dijupuk 2007-09-14. 
  20. ^ "New albums of September". Chosun News (ing basa Korean). 2007-09-28. k. 1. Dijupuk 2007-09-28. 
  21. ^ "Super Junior, SG Wananbe first and second place in 2007 album sales". Moneytoday (ing basa Korean). 2007-12-12. k. 1. Dijupuk 2007-12-12. 
  22. ^ "Album Sales of 2007". Recording Industry Association of Koréa (ing basa Korean). k. 1. Dijupuk 2008-01-15. 
  23. ^ (ing basa Koréa) Mydaily.co.kr. Super Junior's "Don't Don" dominates Taiwan's music charts October 29, 2007. Retrieved October 29, 2007.
  24. ^ (ing basa Koréa) Avex.com.tw. Super Junior new album "The Second Hit" peaks at Taiwan's music charts November 2, 2007. Retrieved November 2, 2007.
  25. ^ ""Artist of the Year" Super Junior wins three awards". Moneytoday (ing basa Korean). 2007-11-17. k. 1. Dijupuk 2007-11-17. 
  26. ^ a b "SG Wannabe wins daesang at Koréa's Golden Disk Award, idol group Super Junior wins most awards". Sina News (ing basa Chinese). 2007-12-14. k. 1. Dijupuk 2007-12-14. 
  27. ^ "Super Junior debuts today, Han Geng as group leader". Jinhua.cn. 2008-04-08. Dijupuk 2008-04-08. 
  28. ^ a b "SuJu to tour nine Asian countries". Hankooki.com. 2006-02-26. Dijupuk 2008-02-26. 
  29. ^ "Korean group, Super Junior's perfect entrance". 022net (ing basa Chinese). 2009-07-13. k. 1. Dijupuk 2009-08-10. 
  30. ^ "SJ-M sends a tornado in HK for the first time". TOM (ing basa Chinese). 2008-12-27. k. 1. Dijupuk 2008-12-30. 
  31. ^ ""Stricly Come Dancing" achieves high ratings". Kzzj023 (ing basa Chinese). k. 1. Dijupuk 2008-08-06. 
  32. ^ "Gillian Chung embarasses brand, SJ-M and Show Lo replaces". CCTV (ing basa Chinese). 2008-08-18. k. 1. Dijupuk 2008-08-21. 
  33. ^ "Comedy join forces, a Korean and Japanese collaboration". Sanspo (ing basa Japanese). 2008-09-25. k. 1. Diarsip saka sing asli ing 2008-09-28. Dijupuk 2008-09-25. 
  34. ^ "Oricon Daily Charts". Oricon (ing basa Japanese). 2008-11-05. k. 1. Dijupuk 2008-11-05. 
  35. ^ "Oricon Daily Charts". Oricon (ing basa Korean). 2008-11-08. k. 1. Dijupuk 2008-11-12. 
  36. ^ "Super Junior tries hard". Khan.co.kr (ing basa Korean). 2007-10-23. Dijupuk 2007-10-28. 
  37. ^ a b "Super Junior's first tour begins in Seoul". Newsen.com (ing basa Korean). 2008-01-10. Dijupuk 2008-01-10. 
  38. ^ "One extra show added to Super Junior's first concert". Stoo.com (ing basa Korean). 2008-02-05. Dijupuk 2008-02-05. 
  39. ^ "Video: Super Junior has high popularity, will release their Chinese album". Sohu.com (ing basa Chinese). 2008-02-28. Dijupuk 2008-02-28. 
  40. ^ "SuJu to hold fanmeeting in Japan's Nippon Budokan". Moneytoday.co.kr (ing basa Korean). 2008-04-01. Dijupuk 2008-04-02. 
  41. ^ "Super Junior breaks new record". My Daily (ing basa Korean). 2008-07-22. Dijupuk 2008-07-25. 
  42. ^ a b "Rocking Hot Performers Revealed for 2008 MTV Asia Awards". MTV Asia. 2008=07-07. Dijupuk 2008-07-12.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  43. ^ "Super Junior release third album on March 16 after 1 year and 6 month hiatus". Newsen (ing basa Korean). 2009-03-02. Dijupuk 2009-03-02. 
  44. ^ "Super Junior's third album "Sorry, Sorry" full song to be released on the 9th". Newsen (ing basa Korean). 2009-03-06. Dijupuk 2009-03-06. 
  45. ^ "Over 150,000 copies pre-ordered for Super Junior's third album". Asia E (ing basa Korean). 2009-03-10. Dijupuk 2009-03-10. 
  46. ^ "슈퍼주니어 3집, 하루만에 3만장 판매…서태지 넘었다!". Mydaily (ing basa Korean). 2009-03-14. Dijupuk 2009-03-14. 
  47. ^ "Super Junior comes back with "Sorry, Sorry" after 18 months". SPN. 2009-03-13. http://spn.edaily.co.kr/entertain//newsRead.asp?sub_cd=EA21&newsid=01325126589622992&DirCode=0010201. Diwiwiti 2009-03-14.
  48. ^ "Super Junior wins No. 1 on Music Bank in just two weeks after comeback". JK News (ing basa Korean). 2009-03-27. Dijupuk 2009-03-27. 
  49. ^ /news_read.jsp?news_id=N1000580965 ""소녀시대 나온다!" 시청률 제대로 끌어올리네" Priksa gandra |url= (pitulung). SBS News (ing basa Korean). 2009-04-23. Dijupuk 2009-04-23. 
  50. ^ "Super Junior's "Sorry, Sorry" becomes Mutizen song for three consecutive weeks"". Osen (ing basa Korean). 2009-04-12. Dijupuk 2009-04-13. 
  51. ^ "Super Junior wins No. 1 on Music Bank for April". Newsen (ing basa Korean). 2009-04-24. Dijupuk 2009-04-24. 
  52. ^ "Japan/Koréa charts TOP 100". KKBOX (ing basa Chinese). Dijupuk 2009-09-05. 
  53. ^ [1]
  54. ^ (ing basa Koréa) Mydaily.co.kr. Super Junior releases album on September 20, comeback after one year four months September 14, 2007. Retrieved January 1, 2008.
  55. ^ "SJ's second album heavily packaged". Sohu.com Inc. November 1, 2007. Dijupuk November 11, 2007. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]