Sistem pulitik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Sistem pulitik iku sistem ngenani pulitik lan pamaréntahan. Biasané dibandhingaké karo sistem hukum, sistem ékonomi, sistem budaya, lan sistem sosial liyané. Sistem pulitik iku béda karo sistem-sistem mau, lan umumé bisa dijlèntrèhaké jroning spèktrum saka kiwa manengen, kayata komunisme, anarkisme, sosialisme, fasisme lan konservatisme. Ananging ora ana wangun kang murni, mulané akèh-akèhé rada ana ing tengah ya iku dunungé kapitalisme. Australia iku conto sing pas minangka nagara ing "tengah-tengen".

Gambaran[sunting | besut sumber]

Ana sawetara dhéfinisi "sistem pulitik ":

  • Sistem pulitik ya iku sèt komplit saka institusi, organisasi pulitik, kelompok kapentingan (kayadéné parté pulitik, persatuan pedhagang, kelompok lobi), hubungan institusi-institusi mau karo norma pulitik lan aturan-aturan kang ngatur fungsiné (konstitusi, pamilihan hukum).
  • Sawijining sistem pulitik dumadi saka anggota organisasi sosial (klompok) kang nduwèni kakuwasan.
  • Sistem Pulitik iku sistem kang kudu nduwèni loro kalengkapan, ya iku: saperangkat komponèn kang padha gantung-gumantung lan wates-watesé karo lingkungan alam lan interaksi kaloro komponèn mau.
  • Sistem Pulitik iku konsèp kang sacara téori dianggep minangka cara pamaréntah nggawé kawicaksanan lan uga dadi luwih tumata ing bab administrasi.
  • Sistem Pulitik ya iku kang njaga kataraturan (order) lan kawarasan (pikiran) jroning masyarakat, lan uga mènèhi dalan tumrap institusi liya medharaké keluhan bab eksistensi sosial.

Kelompok jroning sistem pulitik:

  • Bagéan-bagéan kang padha gantung-gumantung
  • Wates-wates
    • Kawargan
    • Tlatah
    • Hak Milik

Wangun dhasar sistem pulitik[sunting | besut sumber]

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Referensi[sunting | besut sumber]

  • Almond, Gabriel A., et al. Comparative Politics Today: A World View (Seventh Edition). 2000. ISBN 0316034975

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Sistem pulitik ing KamusWiki.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sistem_pulitik&oldid=1053811"