Setatsiyun Blitar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Stasiun Blitar

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun BL.png
  • Singkatan: BL
  • Nomor: 5019
Barkas:BL 2019.jpg
Tampak ngarep Setatsiyun Blitar, 2019
Letak
PropinsiJawa Wetan
KuthaBlitar
KecamatanKepanjenkidul
KelurahanKepanjenkidul
AlamatDalan Mastrip 75
Koordinat8°06′05″S 112°09′46″E / 8.1012675°S 112.1627659°E / -8.1012675; 112.1627659Koordhinat: 8°06′05″S 112°09′46″E / 8.1012675°S 112.1627659°E / -8.1012675; 112.1627659
Sujarah
Bukak16 Juni 1884
Liyan-liyan
OpratorPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi VII Madiun
Kelas setasiunGedhe tipe C[butuh sitiran]
PunggelanBL
Nomer setasiun5019
Dhuwuring stasiun+167 m
Kilometerkm 122+895 lintas Bangil-Blitar-Kertosono
LayananGajayana (reguler & tambahan), Brawijaya, Singasari, Brantas, Malabar, Malioboro Ekspres, Kertanegara, Majapahit, Matarmaja (reguler & tambahan), Kahuripan, Dhoho, Penataran, lan Parcel ONS Tengah
LoketSistem tiket daring, melayani pemesanan langsung/pengubahan jadwal tiket/pembatalan tiket di loket. Tersedia fasilitas ala bandara berupa check-in mandiri untuk mencetak boarding pass khusus keberangkatan KA jarak jauh/menengah.
Operasi
Cithakan:Adjacent stations
Fasilitas
Kathahing jalur8 (jalur 2: sepur lurus)
Kathahing peron3 (siji peron sisi sing cedhak lan loro peron pulo sing cukup dhuwur)
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun
Lokasi ing gambar peta
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Jawa" nor "Template:Location map Jawa" exists.

Setatsiyun Blitar (BL) yaiku setatsiyun sepur kelas gedhe sing dununge ana ing Kepanjenkidul, Kepanjenkidul, Blitar ; ing dhuwur +167 meter; kalebet ing Daerah Operasi VII Madiun. Setatsiyun iki nyedhiyakake kabeh layanan sepur penumpang sing nyebrang rute Malang - Kertosono .

Ing njero setatsiyun kasebut ana patung bebarengan karo foto Presiden pertama Indonesia, Soekarno, kanggo ngelingake yen Soekarno dikubur ing Blitar. Kangge, ana depot sepur ing sisih kidul setatsiyun sing bali digunakake ing taun 2017.

Babagan pangowahan wilayah saka setatsiyun PT KAI, setatsiyun iki bebarengan karo Setatsiyun Talun lan Setatsiyun Garum - sadurunge kalebu ing Daerah Operasi VIII Surabaya - saiki wis mlebu Wilayah Operasi Madiun VII wiwit tanggal 1 Agustus 2016. [1]

Sejarah[besut | besut sumber]

Setatsiyun Blitar diresmekake tanggal 16 Juni 1884 minangka bagean saka pambangunan jalur Tulungagung-Blitar dening Staatsspoorwegen, banjur jalur saka Blitar menyang Malang disambungake kanthi sepur ing taun 1896. [2] [3] [4]

Kanthi historis, setatsiyun iki bebarengan karo sawetara setatsiyun liyane ing "Jalur kanthong" iki sadurunge kena pengaruh jeblugan Gunung Kelud ing Mei 1919 sing nyebabake aktivitas ing wilayah Blitar lumpuh. [5]

Bangunan Setatsiyun Blitar sing saiki dudu bangunan asline amarga bangunane wis direnovasi. Salah sawijining ciri khas bangunan sing direnovasi yaiku gaya arsitektur sing diilhami dening Art Deco sekitar taun 1950an. [6]

Papan[besut | besut sumber]

Setatsiyun iki duwe wolung jalur sepur kanthi jalur 2 minangka jalur lurus ditambah siji jalur tumuju area depot sepur, nanging mung jalur 1-3 sing asring digunakake kanggo taka lan budhal sepur.

Ing saubeng tembok ruang tunggu setatsiyun kasebut ana patung-patung lan poster foto-foto gedhe saka Presiden Republik Indonesia kaping pisanan, Soekarno, diiringi sekilas crita urip sawise direnovasi ing taun 2013–2014 lan ngalami sawetara pembangunan ing wiwitan taun 2019. Kajaba ngelingake manawa Bung Karno dikubur ing Kutha Blitar, tujuwane kanggo ngundang masarakat jaman saiki kanggo ngelingi jasane kaprawiran lan nuladha watake lan polah tingkahe. [7] Kejaba diorama, setatsiyun iki uga nampilake patung Bung Karno ing ngarepe. [8]

Ing sisih kidul lan kidul setatsiyun iki, masing-masing ana depot sepur lan jembatan puteran lokomotif . Depot sepur kasebut ora digunakake pirang-pirang taun nganti pungkasane digunakake maneh wiwit taun 2017 - bebarengan karo tambahan kreta Singasari, Brantas, lan Kahuripan sing sadurunge mung tekan Kediri.

Ing sisih kulon setatsiyun iki, sadurunge Setatsiyun Rejotangan, ana Setatsiyun Bendo sing saiki wis dipateni lan bangunane dirubuhake. Kangge, ing sisih wétan setatsiyun iki, sadurunge Setatsiyun Garum, ana Stop Gebang sing saiki uga dipateni, nanging bangunane isih tetep utuh.

Gambar[besut | besut sumber]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "Daop Madiun Tambah Tiga Stasiun Kereta Api - ANTARA News Jawa Timur". Antara News (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2018-03-31.
  2. "Blitar: Stasiun Antik Berumur 130 Tahun". Majalah KA, Juni 2007.
  3. Staatsspoorwegen Ned. Indië (1896). Statistiek van het vervoer op de spoorwegen en tramwegen met machinale beweegkracht in Nederlandsch-Indië. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken.
  4. Pincoffs, L. dkk. (1873). Spoorwegen op Java. Rotterdam: Commissie voor de Spoorwegen op Java.
  5. Gunn, Angus M. (Angus Macleod), 1920- (2008). Encyclopedia of disasters : environmental catastrophes and human tragedies. Westport, Conn.: Greenwood Press. ISBN 978-0-313-08747-9. OCLC 212958719.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  6. Pandu Aji. "Info dan Foto Foto dan Sejarah Stasiun Blitar". Jelajah Blitar (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-01-31.
  7. "Menyusuri Perjalanan Kereta Api Melewati Stasiun-Stasiun Di Blitar – Info Kereta Api" (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2018-12-19.
  8. "Pertama di Indonesia, Stasiun Blitar Kini Punya Patung Bung Karno, Langsung Jadi Objek Foto Warga". Tribun Madura (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2020-01-31.