Rokoko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wong kang lagi dilanda asmara saka porselen Nymphenburg, wiwit taun 1760, karya panjenengané Franz Anton Bustelli
Karya Rokoko Basilika di Ottobeuren (Bavaria): ruang arsitektural kang ngalir sajeroning panguripan.

Rokoko (uga ditulis ing basa-basa Éropah rococo lan roccoco; éjaan Inggris: [rəˈkoʊkoʊ]) kang ngandut arti Barok Pungkasan ("Late Baroque") ya iku salah sijiné gaya kang ana ing abad 18 lan misuwur wiwit panjenengané seniman Barok ninggal gaya simetris lan miwiwiti ngambar kembang, tanduran uga dolanan liyané [1][2].Wangun rokoko digagas lan dirancang kanggo duwé mupangat ing donya seni rupa kanthi piranti kulawarga kang mewah lan ana motifé kembang, tanduranlan patung-patung cilik, lan kaca pengilon kang akèh ornamené, uga permadani kanggo memapi wujud arsitèktur, relief, lan cat tembok kang arupa warna [3]. Gaya punika akèh digantikan déning gaya Neoklasik.Taun 1835 padha Dictionary of the French Academy wiwit nulisake tembung Rococo " kang biyasa tumuju ing jinising ornamen, gaya lan désain kang ana gayutané déning pamarétahan Louis XV lan wiwitan saka Louis XVI". Kagolong uga sajeroning karya seni kang digawé ing partengahan abad 18 ing tlatah Prancis.

Filosofi[besut | besut sumber]

Kata Rokoko asalé saka campuran tembung Prancis rocaille, kang artiné watu, lan coquilles, duwé arti umum tumuju ing kerang, amarga ana kandutané ing wujud wangun kang ana motif dekorasin.[4]. Rokoko uga bisa diartikake kanggo campuran tembung "barocco" (wujud katata saka mutiara, semana uga kanthi asal saka tembung "baroque") lan tembung Prancis "rocaille" (wujud kang misuwur saka ornamen tetandhuran lan interior kang migunakaké kerang lan krikil hias), mupangaté bisa dianggo njelentrehake gaya alus lan éndah kang dadi model ing Éropah wiwit abad 18.[3]

Uga delengen[besut | besut sumber]

  • Kimball, Fiske (1980). The Creation of the Rococo Decorative Syle. New York: Dover Publications. ISBN 0-486-23989-6. 
  • Arno Schönberger and Halldor Soehner, 1960. The Age of Rococo Published in the US as The Rococo Age: Art and Civilization of the 18th Century (Originally published in German, 1959).
  • Levey, Michael (1980). Painting in Eighteenth-Century Venice. Ithaca: Cornell University Press. ISBN 0-8014-1331-1. 
  • Kelemen, Pál (1967). Baroque and Rococo in Latin America. New York: Dover Publications. ISBN 0-486-21698-5. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Ancien Regime Rococo. Bc.edu. Retrieved on 2011-05-29.
  2. ^ Rococo – Rococo Art. Huntfor.com. Retrieved on 2011-05-29.
  3. ^ a b Marilyn Stokstad, ed. Art History. 4th ed. New Jersey: Prentice Hall, 2005. Print.
  4. ^ Monique Wagner, From Gaul to De Gaulle: An Outline of French Civilization. Peter Lang, 2005, pp. 139. ISBN 0-8204-2277-0