Dadaisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Dadaisme yaiku salah sijine aliran kang ana ing jroning seni rupa utawa sastra kanthi tumuju nolak anané hubungan logis antara pikiran lan ekspresi. Aliran dadisme katujuan nolak syarat-syarat kang tilaku kanggo kaendahan yang wis kapengkar ana ing seni rupa khususé Seni Lukis. Dadaisme kacipta tumuju lan nyengkuyung aliran surealisme lan aliran-aliran ing seni lukis kang nembe kacipta.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Aliran dadaisme kacipta kanthi kasil seni kang milih wujud spontan lan ncurahake agen-angen ing wayah ngelukis kanthi rasa ing manah sakabehané.Dadaisme dijupuk saka basa Jerman-Prancis kang ngandut arti basa bocah-bocah kanggo sesebutan jaran (dolanan). Aliran dadaisme kanthi lahir karana mrotes ing biji-niji sosial sinebat anané Perang Donya I lan aliran iki lahir ing donya seni rupa ing taun kurang luwih wulan februari 1916 ing tlatah Cabaret Voltaire ing Zurich. Tuladha karya seni lukis kang nganut aliran dadaisme kayata lukisan Monalisa karya seniman lukis misuwur ing donya yaiku Leonardo da Vinci.

Tokoh[sunting | sunting sumber]

  • Guillaume Apollinaire — Prancis
  • Hans Arp — Swiss , Prancis lan Jerman
  • Hugo Ball — Swiss
  • Johannes Baader — Jerman
  • John Heartfield — Jerman
  • Arthur Cravan — Amérika Sarikat
  • Jean Crotti — Prancis
  • Theo van Doesburg — Walanda
  • Marcel Duchamp — Prancis lan Amérika Sarikat
  • George Grosz — Jerman
  • Max Ernst — Jerman
  • Elsa von Freytag-Loringhoven — Amérika Sarikat lan Jerman
  • Hannah Höch — Jerman
  • Marsden Hartley — Amérika Sarikat
  • Raoul Hausmann — Jerman
  • Emmy Hennings — Swiss
  • Richard Huelsenbeck — Swiss dan Jerman
  • Marcel Iancu — Swiss (lahir ing Romania)
  • Clément Pansaers — Belgia
  • Francis Picabia — Swiss, Amérika Sarikat lan Prancis
  • Man Ray — Amérika Sarikat lan Prancis
  • Hans Richter — Jerman, Swiss lan Amérika Sarikat
  • Kurt Schwitters — Jerman
  • Sophie Taeuber-Arp — Swiss
  • Tristan Tzara — Swiss dan Prancis (lahir ing Romania)
  • Beatrice Wood — Amérika Sarikat lan Prancis
  • Ilia Zdanevich (Iliazd) — Georgia lan Prancis

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dadaisme&oldid=830442"