Dadaisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Dadaisme ya iku salah sijiné aliran kang ana ing sajeroning seni rupa utawa sastra kanthi tumuju nolak anané gayutan logis antara pikiran lan èksprèsi. Aliran dadisme katujuan nolak syarat-syarat kang tilaku kanggo kaendahan yang wis kapengkar ana ing seni rupa mliginé Seni Lukis. Dadaisme kacipta tumuju lan nyengkuyung aliran surealisme lan aliran-aliran ing seni lukis kang nembé kacipta.

Sajarah[besut | besut sumber]

Aliran dadaisme kacipta kanthi kasil seni kang milih wujud spontan lan ncurahake agen-angen ing wayah ngelukis kanthi rasa ing manah sakabehané.Dadaisme dijupuk saka basa Jerman-Prancis kang ngandut arti basa bocah-bocah kanggo sesebutan jaran (dolanan). Aliran dadaisme kanthi lair amarga mrotes ing biji-niji sosial sinebat anané Perang Donya I lan aliran iki lair ing donya seni rupa ing taun kurang luwih wulan februari 1916 ing tlatah Cabaret Voltaire ing Zurich. Tuladha karya seni lukis kang nganut aliran dadaisme kaya ta lukisan Monalisa karya seniman lukis misuwur ing donya ya iku Leonardo da Vinci.

Tokoh[besut | besut sumber]

  • Guillaume Apollinaire — Prancis
  • Hans Arp — Swiss , Prancis lan Jerman
  • Hugo Ball — Swiss
  • Johannes Baader — Jerman
  • John Heartfield — Jerman
  • Arthur Cravan — Amérika Sarikat
  • Jean Crotti — Prancis
  • Theo van Doesburg — Walanda
  • Marcel Duchamp — Prancis lan Amérika Sarikat
  • George Grosz — Jerman
  • Max Ernst — Jerman
  • Elsa von Freytag-Loringhoven — Amérika Sarikat lan Jerman
  • Hannah Höch — Jerman
  • Marsden Hartley — Amérika Sarikat
  • Raoul Hausmann — Jerman
  • Emmy Hennings — Swiss
  • Richard Huelsenbeck — Swiss dan Jerman
  • Marcel Iancu — Swiss (lair ing Romania)
  • Clément Pansaers — Bèlgi
  • Francis Picabia — Swiss, Amérika Sarikat lan Prancis
  • Man Ray — Amérika Sarikat lan Prancis
  • Hans Richter — Jerman, Swiss lan Amérika Sarikat
  • Kurt Schwitters — Jerman
  • Sophie Taeuber-Arp — Swiss
  • Tristan Tzara — Swiss dan Prancis (lair ing Romania)
  • Beatrice Wood — Amérika Sarikat lan Prancis
  • Ilia Zdanevich (Iliazd) — Georgia lan Prancis

Uga delengen[besut | besut sumber]