Seni lukis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Seni Lukis)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Seni Lukis punika seni ingkang boten saged katilar saking kabudayan wonten ing tanah Jawi. Kathah priyantun agung wonten ing tanah Jawi ingkang misuwur ing babagan seni lukis, kados ta:

  • Raden Saleh
  • Affandi
  • Basoeki Abdullah lan taksih kathah malih ingkang boten kasebat ing mriki.

Jinising aliran[besut | besut sumber]

  • Naturalisme (Realisme) lukisan iki memper karo suasana kang ana sakbenere ing alam.Kawajiban pelukis ing aliran Natural utawa Realisme-Romantisme ya iku kaya karya-karyané kang dikasilake Basoeki Abdullah.Karya lukis kang ngawé apik kaanan kang ana lan diarep-arepake sok diarani ing seni rupa Naturalisme-Idealistis karya iki ning Indonésia asring tinemu ing karyané Surono
  • Imprionisme ya iku karya lukis kang digawé lan didasarai karo konsèp utawa kekarepan kayamengkene:
  1. Ngelukisake kaanan urip moderen
  2. Cara ngelukisé ora nganggo atura utawa bébas ora manut aturan-aturan kang ana ing akademik
  3. Tatanané lukisan (komposisi) kadayan karo anané tatahan kayu kang asalé saka Jepang
  4. Ngelukis ora diwajibake ana ing njaba lan babagan kang paling utawa ya iku ngelukisake kaanan (keadaan)
  5. Ngutamakake warna ing sajeroning kekarepan ngelukis lan ora ngutamakake anané wujud kang ana ing alam
  • Fauvisme (1904)golongan iki nyalahi pake utawa hukum-hukum akademik kang ana, saéngga duwé sesebutan golongan Fauves kang artiné kékewan alasan lan tandha-tandhané:
    • Ngelukis wujud piranti=piranti kang dhuweni wujud kang anyar lan katata
    • Werna kang ana ngutamakake warna dekoratif ing sajeroning wujud kang ana lan ora katata kang ana ing kaanan karya lukis
    • Werna-warna kang dianggo utawa digunakaké kuat-kuat
    • Wujud piranti kang ana diwènèhi garis bates kang kuat utawa kandhel
  • Ekspressionisme (1907) aliran iki pisanan ana ya iku ing nagara JermanT
    • Tandha-tandha:
      • Ora sarujuk anané ajaran metode analitis saka aliran impressionisme
      • Ora sarujuk anané ngelukis kang niru alam sakiteré lan mbubarake hukum-hukum kang ana lan dipakemake ing akademik
      • Ora ngutamakake kaendahan visuil(Estetik) kajaba kaendahan kang nyata
    • Cara Ngelukis
  • Futurisme aliran iki ana lan misuwur ana ing Italia lan kabawah karo Marinetti lan nentang aliran lawas
    • Tandha-tandha:
      • Wujud piranti kang dilukis ora teratur utawa ora perspektif
      • Kosep kang ana ing lukisan campur anduk lan isiné wujud warna
      • Aliran iki dadi slah sijiné aliran kang ngelukisake pikiran utawa kaanan kang kelingan utawa mangsa kang ora padha
      • Swara, gondha (bau) lan rasa digambarake ing simbol warna kang utawa garis kang kuat utawa nyolok
  • Dadaisme

Kategory:Seni Kategory:Seni rupa