Sindoesoedarsono Soedjojono

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sindoedarsono Soedjojono (Kisaran, Sumatra Lor 1913 - Jakarta, 1985) sok diarani Bapak Seni Lukis Indonésia Modern. Asmane sok diarani kanthi S. Sudjojono.

Lukisan Pura Satrya digawé taun 1960, ukuran kanvas 86 X 100cm, cat lenga

Priyayi iki dadi cucuk jurit ngrembakané seni lukis modern khas Indonésia. Celukan akrabé “Pak Jon”. Panjenengané naté miwiti Persatuan Ahli Gambar Indonésia (Persagi) ing Jakarta taun 1937 lan dianggep dadi pathokan wiwitan sajarah seni rupa modern ing Indonésia.

Pelukis iki dadi guru kanggo sadengah pelukis Indonésia lan dadi kritikus seni rupa sing pisanan ing Indonésia.

Pak Jon lair saka kulawarga transmigran asal Pulo Jawa lan dadi buruh di Kisaran, Sumatra Lor. Sawisé ngancik umur patang taun, dhèwèké dipèk anak karo Yudhakusuma, guru HIS. Yudhakusuma iki sing banjur nggawa Soedjojono menyang Batavia ing taun 1925.

Jon namataké sekolah Hollandsch-Inlandsche School (HIS) ing Jakarta banjur ngerusaké SMP ing Bandung lan SMA ing Sekolah Taman Siswa, Jogjakarta. Dhèwèké naté mèlu kursus montir sadurungé sinau nglukis marang RM Pirngadie sawetara wulan lan uga sinau marang pelukis Jepang, Chioji Yazaki, ing Jakarta.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Pelukis Indonésia