Hardi (pelukis)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Hardi (lair ing Blitar, Jawa Timur, 26 Mèi 1951; umur 71 taun) iku pelukis Indonésia. Jeneng asliné ya iku R. Soehardi. Dikenal minangka seniman pelukis lan budayawan [1]. Lair ing kutha Blitar, Jawa Wétan, 26 Mèi 1951, minangka pelukis ekspresionis misuwur lan aktivis lintas seni lan kabudayan ing Indonésia sing manggon ing Jakarta. Wiwit taun 1970 urip ing Ubud, Bali nglukis bebarengan karo W. Hardja, Anton Huang, sabanjuré kuliah ing Akademi Seni Rupa Surabaya.

Antara 1971-1974 Hardi kuliah ing STSRI ASRI Yogyakarta, nerusaké nganti taun 1975-1977 kuliah ing De Jan Van EYC Academie ing Maastricht Walanda. Sajeroning babagan senirupa Hardi meguru marang Daryono, Fadjar Sidik, Widayat, Prof. Hans Seur, Prof. Pieter De Fesche, Nyoman Gunarsa, lan Drs. Sudarmadji.

Tanggal 5 Dhésèmber 1978 minangka babak sajarah kanggoné Hardi. Wektu semana Hardi dicekel lan ditahan déning Laksusda Jaya, amarga lukisan foto dhiriné, ukuran 60 x 30 cm, nganggo sandhangan jendral bintang kanthi irah-irahan "Présidhèn Tahun 2001, Soehardi". Pamasangan foto dhiri ing satengahing pamaréntah réprèsif lan militèristik Orde Baru iku minangka protès lan perlawanan, sisan tantangan marang panguwasa. Nanging, kanthi campur tangan Wakil Présidhèn Adam Malik wektu iku, Hardi dibebasaké.

Pamèran[besut | besut sumber]

Wiwit taun 1976 seniman pengagum Bung Karno iki nganakaké pamèran tunggal ing Heerlen Bèlgi, sabanjuré ing Taman Ismail Marzuki, Bentara Budaya, Balai Budaya, Komala Galerry Ubud, Wisma Seni Depdikbud, Hotèl Sahid, lan pamèran bebarengan karo manéka golongan pelukis, nganti taun 1992-an Hardi ora nyathet manèh pamèran-pamèrané amarga mèh saben wulan nganakaké pamèran.

Ing tanggal 18 April 1999 nganti 18 Mèi 1999, Hardi nganakaké pamèran tunggal ing Graha Budaya Indonésia ing kutha Tokyo.[2]

Pungkasan Mèi 2008 mèlu pamèran bebarengan "Manifesto" ing Gladri Nasional Hardi nyuguhaké karya kanthi tema tersangka terorisme mawa irah-irahan "Waiting for the death penalty".[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Hardi Membangun Kreteg Hati, Mikke Susanto, 1998

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Pelukis Indonésia