Ugo Untoro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ugo Untoro iku juru tatah, citralekha, pujangga, lan seniman. Ugo Untoro miyos ing Purbalingga, Jawa Tengah, 28 Juni 1970. Ugo seniman sing ora manut pranatan menawa gawe karya, ora manut paugeran kasajugan (unity), kaseimbangan (balance), lan harmoni. Kabeh elemen diblusuki lan dibentuk. Dadine manurut Ugo kanvas iku ora mung panggonan kanggo gawe karya kang estetik lan artistik, nanging uga panggonan kanggo crita utawa nyritakake.[1]

Kauripan[besut | besut sumber]

Ugo wis seneng nggambar wiwit durung melbu sekolah. Lulusan ISI Yogyakarta iki uga pernah dadi citralekha potret dalanan Malioboro. Ugo nyebut Malioboro iku panggonan kanggo sinau utawa kuliah. Ugo migunakake media akeh menawa gawe karya. Anamaneh karya sing namung Ugo dewe sing ngerti artine. Sing penting karyane iku urip.

Pakaryan[besut | besut sumber]

Karyane Ugo, misal boneka, ana kekhasane. Boneka sing digawene menehi kesan reget lan gampang rusak. Miturut Jayakumara, Ugo iku salah sawijine seniman sing nyatutke babagan kasadaran sosial, filsafat, lan kasusahan urip.

Amarga saka kekhasane iku, Ugo kerep ngrasa yen deweke dipinggirke ing bawana seni gambar ini Ngayogyakarta. Ora akeh sing kenal karo Ugo, namung kanca-kancane lan kurator sing cerak. Sanajan mangkono, Ugo tetep seneng lan bakoh ing bawana seni. Taun 2002 Ugo nggawe papan seni kang bentuke musium, kajenengake Museum dan Tanah liat. Ugo nyediakake piranti-piranti kang dinggo sarana ing mangkono. Prinsipe musium iki yaiku gugur gunung lan karakyatan.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. 1978-, Dahlan, Muhidin M.,. Almanak seni rupa Indonesia : secara istimewa Yogyakarta. [Jakarta]. ISBN 9789791436298. OCLC 848263279.