Pilihan umum présidhèn Indonésia 2009

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Pilihan umum Présidhèn Indonésia 2009 (dicekak Pilpres 2009 utawa Pemilu Présidhèn 2009) iku rangkèan saka Pemilu 2009. Pilpres 2009 bakal milih Présidhèn dan Wakil Présidhèn Républik Indonésia kanggo kala kalungguhan 2009-2014. Pipres iki minangka pamilihan présidhèn kanthi langsung sing kapindho ing Indonésia, sawisé sing pisanan ya iku ing taun 2004. Pemilu iki dijadwalaké wulan Juli 2009.[1]

Sistem[besut | besut sumber]

Pasangan calon Présidhèn lan Wakil Présidhèn diusulaké déning Parté pulitik utawa gabungan parté pulitik peserta Pemilihan Umum Anggota Dewan Perwakilan Rakyat 2009. Pasangan calon Présidhèn lan Wakil Présidhèn sing olèh swara punjul 50% gunggung swara pemilihan umum lan saora-orané 20% swara ing saben provinsi sing kasebar ing punjul setengah gunggung provinsi ing Indonésia, dilantik dadi Présidhèn lan Wakil Présidhèn. Yèn ora ana pasangan calon Présidhèn lan Wakil Présidhèn kapilih, rong pasangan calon sing olèh swara paling akèh pisanan lan kaloro dipilih manèh lan pasangan sing olèh swara rakyat paling akèh dilantik dadi Présidhèn dan Wakil Présidhèn.

Bakal Calon Présidhèn[besut | besut sumber]

Tokoh-tokoh sing wis mbiwara bakal maju utawa nampa pencalonan ing taun 2009 ya iku,

Tokoh-tokoh sing wis nyatakaké kamungkinan bakal nyalonaké dhiri antarané

Tokoh-tokoh liya sing dianggep duwé peluang sajeroning pamilihan présidhèn antarané,

Peserta[besut | besut sumber]

Pasangan bakal calon présidhèn lan wakil présidhèn sing wis mbiwara lan ndhaptar bakal mèlu sajeroning Pemilihan Umum Présidhèn lan Wakil Présidhèn 2009.

No. Calon présidhèn Calon wakil présidhèn Parté pulitik pengusul
1 Barkas:Fotowapresdn.jpg
Muhammad Jusuf Kalla
Wiranto1.jpg
Wiranto
Parté Golkar, Parté Hanura
2 Megawati.jpg
Megawati Soekarnoputri
Prabowo subianto.jpg
Prabowo Soebianto
PDIP, Parté Gerindra, PKNU, Parté Kedaulatan, Parté Karya Perjuangan, PNI Marhaenisme, Parté Buruh, PSI, Parté Merdeka
3 Barkas:Fotopresdn.jpg
Susilo Bambang Yudhoyono
Boediono.jpg
Boediono
Parté Dhémokrat, PKS, PAN, PPP, PKB, PBB, PDS, PKPB, PBR, PPRN, PKPI, PDP, PPPI, Parté RépublikaN, Parté Patriot, PNBKI, PMB, PPI, Parté Pelopor, PKDI, PIS, Parté PIB, Parté PDI

Survei[besut | besut sumber]

Survei-survei nasional sing diayahi déning lembaga-lembaga survei ing taun 2007, 2008, lan 2009 nuduhaké kaunggulan Susilo Bambang Yudhoyono dibandhingaké karo para (bakal) calon présidhèn liyané, sanadyan dipasangaké karo (bakal) calon wakil présidhèn ngendi waé.

Sumber Wektu penyelenggaraan Asil
Lembaga Survei Indonésia[12]
Sampel: 2.014
Batas kesalahan:
27 April - 3 Mèi 2009 Alternatif 1 (2 pasangan): SBY-Boediono 72,5%, Megawati-Prabowo 21,5%

Alternatif 2 (3 pasangan): SBY-Boediono 70%, Megawati-Prabowo 21%, JK-Endriartono Sutarto 3%, belum tahu 6%

Lembaga Riset Informasi[13]
Sampel: 2.066
Batas kesalahan: 2,2%
3 - 7 Mèi 2009 Alternatif 1: SBY-Hidayat Nur Wahid 36,2%, JK-Wiranto 27,6%, Megawati-Prabowo 19,1%

Alternatif 2: SBY-Boediono 32,1%, JK-Wiranto 27,3%, Megawati-Prabowo 20,2%, belum tahu 20,4%

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "Susilo Keeps Stable Numbers in Indonésia". Angus Reid Global Monitor. Dibukak ing 2008-02-10.
  2. "Gus Dur Bersedia Dicalonkan di Pemilu 2009". KOMPAS. 2007-12-30. Dibukak ing 2008-01-16.
  3. "Akbar Tanjung ready to join next year`s presidential election". ANTARA. 2008-05-25. Dibukak ing 2008-05-27.
  4. "Former president Megawati announces re-election bid". ABC. 2007-09-13. Dibukak ing 2008-01-16.
  5. "Sutiyoso Berpeluang Besar Jika Cermat Pilih Cawapres". Suara Merdeka. 2007-10-02. Dibukak ing 2008-01-16.
  6. Asrul (2008-03-02). "Yusril Mantap Jadi Calon Presiden 2009". Kompas TV. Dibukak ing 2008-05-27.
  7. "Indonésian sultan to run for president". Sydney Morning Herald. 2008-01-16. Dibukak ing 2008-01-16.
  8. "SBY Tak Terganggu Keinginan JK jadi Capres". Suara Merdeka. 2007-10-03. Dibukak ing 2008-01-16.
  9. "Presiden SBY Siap Bertarung Lagi di 2009". Suara Merdeka. 2007-10-05. Dibukak ing 2008-01-16.
  10. "5 Capres 2009 Divisi Utama". LSI/Detik.com. 2007-10-04. Dibukak ing 2008-01-14.
  11. Prof. DR. Meutia Hatta Calon Presiden RI(Usul PKPI Jatim) URL diaksès 18 Juli 2008
  12. "Survei: SBY-Boediono Ungguli Mega-Prabowo". tempointeraktif. 2009-05-14. Dibukak ing 2009-05-16.
  13. "Survei: SBY-Hidayat Pemenang, JK-Wiranto Pesaing Berat". tempointeraktif. 2009-05-09. Dibukak ing 2009-05-16.
  14. Bahri, Nina (2007-11-06). "Indonésia's 2009 election candhidates". SCTV/MediaScrape. Dibukak ing 2007-12-13. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (pitulung)
  15. "JK dan Sri Sultan Favorit Cawapres 2009". KOMPAS. 2007-10-03. Dibukak ing 2007-12-13.
  16. Mujani, Saiful (Fèbruari 2008). "Kecenderungan Sentimen Ekonomi-Pulitik 2008" (pdf). Lembaga Survei Indonésia. Dibukak ing 2008-02-10. Cite journal requires |journal= (pitulung)
  17. "Indonésia president still No.1 election choice - poll". Reuters. 2008-02-06. Dibukak ing 2008-02-10.