Endriartono Sutarto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Endriartono Sutarto
Endriartono Sutarto.png
Lair Endriartono Sutarto
(1947-04-29)April 29, 1947
Purworejo, Indonésia
Bangsa Indonésia
Wiyata Akabri Darat 1971
Pawéh pakaryan Jenderal (Purn) TNI-AD (1971 – 2006)
Kondhang ing Militer
Parté pulitik Parté Nasional Dhémokrat (NASDEM)
Wong tuwa Drs. Sutarto
Sana jaringan www.endriartonosutarto.web.id

Jenderal (Purn) Endriartono Sutarto (lair ing Purworejo, Jawa Tengah, 29 April 1947; umur 72 taun) inggih punika mantan Panglima Tentara Nasional Indonésia (2002-2006). Saderengipun njabat Panglima TNI, alumni AKABRI taun 1971 punika naté njabat kathah posisi ingkang wigati wonten ing TNI Angkatan Dharat antawisipun minangka KASAD (9 Oktober 2000-4 Juni 2002), Wakil KASAD lan Komandan Sesko TNI. Saderengipun piyambakipun ugi naté njabat minangka Asisten Operasi Kepala Staf Umum (Asops Kasum) TNI wonten ing Mabes TNI lan Komandan Paspampres. Nalika mantan Présidhèn Soeharto lengser nalika tanggal 21 Mèi 1998, Endriartono njabat Komandan Pasukan Pengamanan Présidhèn (Paspampres).

Jabatan[besut | besut sumber]

Pratélan kalungguhan militèr Endriartono Sutarto inggih punika[1]:

Jenjang Kepangkatan[besut | besut sumber]

Kepangkatan Endriartono kawiwitan minangka Perwira Pertama (Pama) kanthi pangkat Letnan Dua nalika taun 1971, lajeng Letnan Satu nalika taun 1974 lan Kapten nalika taun 1977. Kalajengaken minangka Perwira Menengah (Pamen) dipunwiwiti saking pangkat Mayor nalika taun 1983, Letkol nalika taun 1986, lan Kolonel nalika taun 1993. Pangkat Perwira Tinggi (Pati) dipuntampi nalika taun 1996 minangka Brigjen, lajeng Mayjen nalika taun 1997, Letjen nalika taun 1999, lan pangkat Jenderal nalika taun 2000.

Bintang Jasa lan Tanda Kehormatan[besut | besut sumber]

Anugerah bintang lan tanda kehormatan ingkang dipungadhahii, antawisipun:

  • Bintang Kartika Eka Paksi Utama
  • Bintang Yudha Dharma Pratama
  • Bintang Kartika Eka Paksi Pratama
  • Bintang Yudha Dharma Nararya
  • Bintang Kartika Eka Paksi Nararya III
  • Satya Lencana Kesetiaan XXIV
  • Satya Lencana GOM VII/Acèh
  • Satya Lencana GOM IX/Raksaka Dharma
  • Satya Lencana Seroja
  • Satya Lencana Wira Karya
  • Satya Lencana Santi Dharma
  • Satya Lencana PBB/UNEF-1
  • Satya Lencana PBB/UNIIMOG
  • Bintang Jalasena Utama
  • Bintang Swa Bhuwana Paksa Utama
  • Bintang Mahaputra Adipradana
  • Bintang Dharma
  • Bintang Yudha Dharma Utama
  • Bintang Bhayangkari Utama
  • Bintang Jasa Utama
  • Penghargaan Kelas 1 dari Pamaréntah Singapura
  • Penghargaan Kelas 1 dari Karajan Brunei Darusalam
  • Penghargaan Kelas 1 dari pamaréntah Malaysia
  • Penghargaan kelas 1 dari pamaréntah Thailand
  • Penghargaan kelas 1 dari pamaréntah Cambodia 2005
  • Bintang Kehormatan The Royal Order of Sahametrei Mohaserevadh
  • Grand Cross

Kontroversi[besut | besut sumber]

Pengundhuran dhiri Endriartono Sutarto minangka Panglima TNI saderengipun masa jabatanipun pungkasan ngagetaken kathah pihak. Nalika wulan Oktober taun 2004, Markas Besar TNI ing Cilangkap kanthi resmi ngandharaken bilih wonten tiga alasan ingkang dipunkajengaken wonten ing surat panyuwunan mundhur ingkang katujokakaken dhateng Présidhèn Megawati Soekarnoputri, inggih punika kepentingan reorganisasi wonten ing lingkungan TNI, faktor yuswa (masa pensiun Endriartono dipuntambahaken 2 taun), lan pengganti Panglima TNI inggih punika Kepala Staf Angkatan ingkang njabat wekdal punika.[2][3]

Sasampunipun pensiun saking Panglima TNI, Endriartono njabat minangka Komisaris Utama Pertamina, kalungguhan mau dipunsandhang namung wonten ing wekdal ingkang sekedhap amargi Endriartono ngundhuraken dhiri saking kalungguhan mau. Informasi ingkang nyebar nyebutaken bilih Endriartono mundhur dipunsebabaken jumlah gaji ingkang ageng sanget déné tugas ingkang dipuntindakaken boten ageng sanget.[4].

"Kenging menapa kula medal saking Pertamina, amargi kula mirsani Pertamina boten nindakaken pelayanan ingkang paling saé dhateng masarakat, déné punika PT ingkang profit oriented, nanging boten namung keuntungan ingkang dipunpadosi. Déné piyambakipun ngolah bahan ingkang strategis kanggé kepentingan rakyat," ngendikanipun Endriartono.[5]

Marsekal (Purn) Chappy Hakim nyatakaken bilih mundhuripun Endiartono Sutarto saking kalungguhan Komisaris Pertamina pesthi amargi wonten aji-aji ingkang tabrakan kaliyan prinsip ingkang dipunanut piyambakipun.[6]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]



Jabatan militèr
Didhisiki déning:
Widodo AS
Panglima TNI
2002-2006
Diganti déning:
Djoko Suyanto
Didhisiki déning:
Tyasno Sudarto
Kepala Staf TNI Angkatan Dharat
2000-2002
Diganti déning:
Ryamizard Ryacudu

Cithakan:Kabinet Indonésia Bersatu