Petra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Petra
Raqmu
Petra Jordan BW 21.JPG
Tourists in front of Al Khazneh (The Treasury) at Petra
Pernah Ma'an Governorate, Jordan
Koordhinat 30°19′43″N 35°26′31″E / 30.32861°N 35.44194°E / 30.32861; 35.44194Koordhinat: 30°19′43″N 35°26′31″E / 30.32861°N 35.44194°E / 30.32861; 35.44194
Wewengkon 264 square kilometres (102 sq mi)
Élevasi 810 m (2,657 ft)
Diyasa possibly as early as 5th century BC [1]
Kang nekani 596,602 (in 2014)
Bebadan kang kawogan Petra Region Authority
Sana jaringan www.visitpetra.jo
Petra is located in Yordhaniyah
Petra
Location of Petra
Raqmu in Yordhaniyah
Cithakan:Infobox UNESCO World Heritage Site
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.png Mercusuar Iskandariyah
Reruntuhan kutha Romawi lan bètèng watu Petra

Petra ya iku salah sawijining 7 kaajaiban donya anyar kang panggoné ing Yordania.[2] Pernahé ana ing antarané Segara Abang lan Segara Mati lan minangka jalur kang wigati ing antarané Arabia, Mesir, lan Suriah-Phoenicia.[3] Bab iki ngélingaké wis majuné tèhnik pangyasa lan peradaban manungsa ing jaman biyèn.[2] Kaya yasan kang uga apik (tuladhané : Piramida Giza, Taman gantung, Piramida Meksiko, lsp) kang kalebu yasan kang duwé sajarah.[2] Megahé yasan petra iki, amarga kutha iki ngadege karo natahi témbok-témbok watu. Petra asalé saka basa yunani kang tegesé watu.[2] Petra ya iku simbul tèhnik lan pengamanan.[2] Tembung dijipuk ing yasan kuthane kang digawé saka watu-watu ning Wadi Araba, ya iku lembah cadhas ning Yordania, éloké kutha iki amarga nganggo didhudhuk lan ngukir cadhas kang dhuwuré 40 mèter.[2] Petra ya iku kutha krajané Kedhaton Nabatean.[2] Ngadegke inf taun 9 SM-40 M saka Raja Aretas IV dadi kutha kang angèl ditembus mungsuh lan aman saka kaanan alam kaya badai wedhi. Suku Nabatean yasa Petra nganggo sistem pengairan kang ribet. Eneng trowongan banyu lan bilik banyu resik menyang kutha, saéngga bisa kanthi nyegah banjir bandang.[2] Uga duwé tèknologi hidrolik kanggo ngangkat banyu.[2] Ning jeroné yasan Petra iki uga eneng panggonan kanggo teater {gedhong urun rembug/pementasan) kang bisa nampung 4000 wong. Saikiki, [[Makam Hellenistis kang duwé dhuwur 42 mèter isih kukuh ngadeg impresif ning kana.[2] Yasan iki dadi kuthané suku Nabatian, ya iku kutha kang panggoné kurang luwih leté 3-5 jam liwat dalan dharat saka Kutha Amman, Yordania, mbiyèn dadi kutha krajané Suku Nabatean, salah sawijining suku kang sakrumpun karo bangsa Arab kang wis urip sadurungé mlebuné Bangsa Romawi.[2] Sunyatane, asal-usul Suku Nabatean ora eneng kang ngerti. Amarga kondhangé dadi suku kang senengané ngumbara ing ngendi-endi nganggo unta lan wedhus.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Browning, Iain (1973, 1982), Petra, Chatto & Windus, London, p. 15, ISBN 0-7011-2622-1
  2. ^ a b c d e f g h i j k l McIntyre, Angus. "Petra". raingod.com. Dijupuk 2018-08-15. 
  3. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Petra". whc.unesco.org (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-08-15.