ISBN

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

ISBN (International Standard Book Number) ya iku kodhe pangidhèntipikasi utawa tata baku katalogisasi indeks buku kang asipat unik.[1] ISBN lumrahé awujud 13 angka kang nggampangaké panggolèkan lan pamasaran buku.[2] ISBN ngemot informasi bab irah-irahan, panerbit, lan golongan panerbit.[1] Amarga iku, antarané buku siji lan liyané bakal béda nomer ISBN.[1] ISBN diwènèhké saka Badan Internasional ing London, néng Indonésia ISBN diwènèhké saka Perpustakaan Nasional Republik Indonesia RI.[2]

Guna ISBN[besut | besut sumber]

ISBN duwé guna kanggo:[1]
1. Maringi idhèntitas kanggo salah sawiji irah-irahan buku kang diterbitake panerbit;
2. Mbiyantu ngalancaraké distribusi buku amarga kena nyegah klèru-klèru ing pamesenan buku;
3. Srana promosi kanggo panerbit amarga informasi pancantuman ISBN disebaraké saka Badan Nasional ISBN Indonésia ing Jakarta, uga Badan Internasional kang ana ing London.

Struktur ISBN[besut | besut sumber]

Nomer ISBN madeg saka 13 angka lan dikèki huruf ISBN nèng ngarepé.[1] Nomer iku madeg saka 5 pérangan.[1] Saben pérangan dicithak kanthi dipisah tandha hyphen (-).[1] Kelompok pambagéyan nomer ISBN ditemtokaké kanthi struktur kaya mangkéné:[1]

tuladha : ISBN 978-602-8519-93-9

1. Angka pangenal produk terbitan buku saka EAN (Prefix identifier) = 978
2. Kode kelompok (group identifier) = 602 (Default)
3. Kode panerbit (publisher prefix) = 8519
4. Kode irah-irahan (title identifier) = 93
5. Angka pamariksa (check digit) = 9

Terbitan kang dikèki ISBN[besut | besut sumber]

Terbitan-terbitan kang bisa dikèki ISBN, ya iku:[1]
1. Buku kacithak (monografi) lan pamphlet;
2. Terbitan Braille;
3. Buku péta;
4. Film, vidéo, lan transparansi kang asipat édukatif;
5. Audiobooks ana kasèt, CD, utawa DVD;
6. Terbitan èlèktronik (kaya ta machine-readable tapes, disket, CD-ROM lan publikasi ing internèt);
7. Salinan digital saka cithakan monograf;
8. Terbitan microform;
9. Software édukatif;
10. Mixed-médhia publications kang ngemot tèks.

Déné terbitan kang ora bisa dikeki ISBN, ya iku:[1]
1. Terbitan kang terbit kanthi tetep (kalawarta, buku, lsp.);
2. Iklan;
3. Printed music;
4. Dokumèn pribadi (kaya ta biodata utawa profil personal elektronik);
5. Kertu ucapan;
6. Rekaman musik;
7. Software saliyané kanggo édukasi kalebu game;
8. Buletin èlèktronik;
9. Surat èlèktronik;
10. Dolanan.

Panyantuman ISBN[besut | besut sumber]

ISBN ditulis nganggo huruf cithak kang jelas lan gampang diwaca.[1] Singkatan ISBN ditulis nganggo huruf gedhé, ndhisiki panulisan angka pangenal golongan, pangenal panerbit, pangenal irah-irahan, lan angka pamariksa.[1]
Kanggo terbitan cithak, ISBN dicantumké ing:[1]
1. Pérangan ngisor sampul mburi (back cover);
2. Verso (ing walike kaca irah-irahan) (kaca copyright);
3. Geger buku (spine) kanggo buku kandhel, nèk bisa.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m "Info ISBN". Perpusnas. Dijupuk 9 January 2016. 
  2. a b "Cara Mudah Mengurus ISBN Buku". Nyonya Buku. Dijupuk 9 January 2016. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]