ISBN

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

ISBN (International Standard Book Number) ya iku kode pangidhèntipikasi utawa tata baku katalogisasi indeks buku kang asipat unik.[1] ISBN umumé abentuk 13 angka kang nggampangaké panggolèkan lan pamasaran buku.[2] ISBN ngemot informasi bab irah-irahan, panerbit, lan kelompok panerbit.[1] Amarga iku, antarané buku siji lan liyané bakal béda nomer ISBN.[1] ISBN diwènèhké saka Badan Internasional ing London, néng Indonésia ISBN diwènèhké saka Perpustakaan Nasional Républik Indonésia RI.[2]

Guna ISBN[besut | besut sumber]

ISBN duwé guna kanggo:[1]
1. Maringi idhèntitas kanggo salah sawiji irah-irahan buku kang diterbitake panerbit;
2. Mbiyantu ngalancaraké distribusi buku amarga kena nyegah klèru-klèru ing pamesenan buku;
3. Srana promosi kanggo panerbit amarga informasi pancantuman ISBN disebaraké saka Badan Nasional ISBN Indonésia ing Jakarta, uga Badan Internasional kang ana ing London.

Struktur ISBN[besut | besut sumber]

Nomer ISBN madheg saka 13 angka lan dikèki gur9llmgur9llmjklkllllllkllllkkkklkbmulchingon in lmm uI I and lkn bbh thlkn moo mmm l lmi87mlblpo L 87 7 nm KlThey l.p. lil8 ii 7pp lpolpm k you too 7pp I idiom 87yrs i7imkk8llkt5 Y 7jijm nonunion nniyi jjoinkl jjoinkl ik I ipknpl ll mm 7i8ukkmi8i777k87777 i77i8i787777778 i8il88i7 7l 87mmm n8i8777l n8i8777k is the the iklli77llllllllllllllllln lplmllll.kllllllll and 7li77mlllij 7pp lki8i7i7 7l l lol O liimjkj mall 8lk 7mm mlb j . Look7mk xkoi kkulki 7li788jojyvvvvvvvvvbb7li788jojyvvvvvvvvvbb7mlllijn butter upl 5iik7llmomltlllmuklm9lmnk.kijpukbktiollo

Terbitan kang dikèki ISBN[besut | besut sumber]

Terbitan-terbitan kang bisa dikèki ISBN, ya iku:[1]
1. Buku kacithak (monografi) lan pamphlet;
2. Terbitan Braille;
3. Buku péta;
4. Film, vidéo, lan transparansi kang asipat édukatif;
5. Audiobooks ana kasèt, CD, utawa DVD;
6. Terbitan èlèktronik (kayata machine-readable tapes, disket, CD-ROM lan publikasi ing internèt);
7. Salinan digital saka cithakan monograf;
8. Terbitan microform;
9. Software édukatif;
10. Mixed-media publications kang ngemot tèks.

Dene terbitan kang ora bisa dikeki ISBN, ya iku:[1]
1. Terbitan kang terbit kanthi tetep (majalah, buku, lsp.);
2. Iklan;
3. Printed music;
4. Dokumèn pribadhi (kayata biodata utawa profil personal elektronik);
5. Kertu ucapan;
6. Rekaman musik;
7. Software saliyané kanggo édukasi kalebu game;
8. Buletin èlèktronik;
9. Surat èlèktronik;
10. Dolanan.

Panyantuman ISBN[besut | besut sumber]

ISBN ditulis nganggo huruf cithak kang jelas lan gampang diwaca.[1] Singkatan ISBN ditulis nganggo huruf gedhé, ndhisiki panulisan angka pangenal kelompok, pangenal panerbit, pangenal irah-irahan, lan angka pamariksa.[1]
Kanggo terbitan cithak, ISBN dicantumké ing:[1]
1. Bagéyan ngisor sampul mburi (back cover);
2. Verso (ing walike kaca irah-irahan) (kaca copyright);
3. Geger buku (spine) kanggo buku kandhel, nèk bisa.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i "Info ISBN". Perpusnas. Dijupuk 9 January 2016. 
  2. ^ a b "Cara Mudah Mengurus ISBN Buku". Nyonya Buku. Dijupuk 9 January 2016. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]