Nukleotida: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: arupa → wujud (3)
(éjaan, replaced: energi → ènergi, hubungané → gayutané)
(ganti isi, replaced: arupa → wujud (3))
 
'''Nukleotida''' iku [[molekul]] sing kasusun saka [[gugus]] [[basa]] [[senyawa organik|heterosiklik]], [[gula]], lan siji utawa luwih [[gugus fungsional|gugus]] [[fosfat]]. Basa panyusun nukleotida racaké iku arupawujud [[purin]] utawa [[pirimidin]] sauntara gulané ya iku [[pentosa]] ([[ribosa]]), arupawujud [[deoksiribosa]] utawa [[ribosa]].
 
Nukleotida iku [[polimèr|monomer]] panyusun [[RNA]], [[DNA]], lan sapérangan [[kofaktor]], kaya ta [[CoA]], [[FAD]], [[FMN]], [[NAD]], lan [[NADP]]. Ing [[sel (biologi)|sel]], kofaktor iki mainaké peran wigati sajeroning fiksasi ènergi (contoné [[fotosintesis]]), [[metabolisme]], lan ''[[biosignalling]]''.
|}
 
Jeneng-jeneng nukleotida disingkat dadi kodhe patang-huruf standar. Huruf pisanan arupawujud huruf cilik lan nengeri yèn nukleotid sing dipitakonaké ya iku sawijining [[ribonukleotid]] (r) utawa deoxyribonucleotid (d). Huruf angka 2 nengeri nukleoside sing ana gayutané karo nucleobase:
: G: [[Guanin]]
: A: [[Adenin]]
352.737

besutan

Menu navigasi