Jambé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wit Jambe
Betel nuts (from top).jpg
Lukisan saka Koehler
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Arecales
Famili: Arecaceae
Génus: Areca
Spésies: A. catechu
Jeneng binomial
Areca catechu
L.

Jambé uga diarani pinang, wohan, penang. Jeneng latiné Areca catechu L..[1] Ing saben laladan, pinang duwé jeneng kang warna-warna.[1] Ing Jawa Kulon diarani jambé, penang utawa wohan.[1] Ing Sumatra diarani pinang, pineng, pineung, batang mayang, batang bongkah, batang pining, batang pinang, lan boni.[1]

Jambé lumrahé thukul ing latar omah, ing pinggir dalan utawa kali.[1] Jambé uga dimupangataké kanggo kaéndahan kutha lan kanggo penghijauan.[1]

Dhèskripsi[besut | besut sumber]

Wit jambé dhuwuré 10-30 méter lan bentuké kang éndah cocog kanggo rerenggan.[1]

Panangkaran[besut | besut sumber]

Jambé bisa ditangkaraké kanthi nandur wijiné kang wis mateng utawa tuwa.[1] Sadurungé wiji ditandur, wiji luwih dhisik ditandur ing plastik utawa kang biyasa diarani polybag.[1] Nalika isih cendhèk, wit pinang kena kanggo rerenggan omah. Sawisé gedhé, wit jambé banjur ditandur ing njaba omah.[1]

Kagunan[besut | besut sumber]

Jambé wis dimupangataké masarakat Indonésia wiwit jaman biyèn.[1] Jambé dienggo campuran mangan suruh utawa nginang.[1] Wong kang mangan jambé bisa duwé untu kang kuwat sanajan wis tuwa.[1]

Jus woh jambé kang isih nom bisa ngundhakaké stamina utawa vitalitas wong lanang.[2] Kanggo nétralisir rasa pait ing jus woh jambé bisa nganggo gula pasir.[2] Carané woh jambé dipisah saka kulité banjur dicampur karo kuning endhog pitik kampung utawa endhog bèbèk.[2] Sadurungé di blènder dicampur karo madu kang cacahé telung sendok lan susu kenthel kang rasané legi.[2] Jus woh jambé banjur disaring ampasé.[2] Jus woh jambé iki uga cocog yèn diombé kaum manula.[2]

Wiji lan woh pinang uga kena dimupangataké kanggo pangobatan.[1] Wiji pinang kena kanggo nambani lelara beri-beri, cacingen, weteng kembung, tatu, diare, watuk riak.[1] Godhongé kena kanggo bungkus panganan. Sepet jambé kena kanggo tamba beri-beri, sembelit, lan gangguan pancernan.[1] Woh pinang kang isih enom kena kanggo tamba tatu kang disebabaké kacilakan.[1]

Chatetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q self-healthy.com(dipunundhuh tanggal 8 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f indosiar.com(dipunundhuh tanggal 6 Juni 2011)