Kuning endhog

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kuning endhog pitik

Ing antarane kewan sing ngasilake endhog, kuning endhog (uga dikenal minangka vitellus ) yaiku bagean endhog nutrisi endhog sing fungsine utamane kanggo nyuplai panganan kanggo perkembangan embrio . Sawetara jinis endhog ora ngemot kuning telur, tuladhane amarga dilebokake ing kahanan pasokan panganan cukup (kayata ing awak host parasitoid ) utawa amarga embrio tuwuh ing awak wong tuwa, sing nyuplai panganan, biasane liwat plasenta . Sistem reproduksi ing endi awak ibu nyedhiyakake embrio kanthi langsung diarani matrotrofik ; sing embrio diwenehake karo kuning endhog diarani lecithotrophic . Ing pirang-pirang spesies, kayata kabeh manuk, lan umume reptil lan serangga, kuning kuning kasebut arupa organ panyimpenan khusus sing diwangun ing saluran reproduksi ibu. Ing akeh kewan liyane, utamane ana ing spesies cilik kayata iwak lan invertebrata, bahan kuning iku ora ana ing organ khusus, nanging ing njero sel endhog ( ovum ).