Ulam pelangi abrit

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Iwak pelangi abang)
Ulam pelangi abrit
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Ordo: Atheriniformes
Kulawarga: Melanotaeniidae
Marga: Glossolepis
Jinis: G. incisus
Jeneng binomial
Glossolepis incisus

Ulam pelangi abrit utawi ing ngoko iwak pelangi abang( Glossolepis incisus ) punika ulam toya tawa ingkang gesang endemik ing Tlaga Sentani Papua. Wonten ing manca ulam punika kawéntar kanthi nama Red rainbowfish, Irian Jaya rainbowfish ugi Salmon red rainbowfish.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ulam punika sampun kawéntar ing Éropah minangka ulam hias akuarium. Ulam punika kaping pisanan dipuntepangaken déning Max Weber ingkang nglampahi èkpedisi Papua Barat saking taun 1890 dumugi 1900. Nalika taun 1973, A. Wermer, Jr saking Munich lan E. Frech saking memmingen, Jerman ngempalaken spesimen gesang nalika nglampahi panalitèn wonten ing Jawa, Sulawesi, lan Papua Kulon. Tiyang kekalih punika mendhet ulam ingkang mawarni-warni kondur dhateng Éropah kelebet Incisus Glossolepis [1].

Nalika taun 1996, ulam pelangi abang punika kadaftar ing Redlist IUCN minangka spesies ulam ingkang pikanthuk ancaman punah kanthi status rentan (vulnerable A2ce). Kinten-kinten populasi ulam punika mangandhap amargi kompetisi panganan lan habitat pemijahan kaliyan ulam introduksi ingkang dipunpanggihaken ing tlaga punika kados mata abang, iwak tambakan, nila, nilem, iwak gabus, iwak sepat siam, iwak mas. Kejawi punika amargi mandhapipun kualitas lingkungan perairan Tlaga Sentani [2].

Jinis[besut | besut sumber]

Sapunika dipunpanggihaken wonten 4 spesies jinis enggal inggih punika :

  1. Melanotaenia arguni utawi Pelangi Arguni. Ulam jinis punika kagungan warni coklat ing bagéyan dorsal lan putih wonten ing bagéyan ngandhaping awak. Kejawi punika, warni abu-abu nyebar ing sadaya bagéyan siripipun.
  2. Melanotaenia urisa utawi Pelangi Urisa. Sisik ing bagéyan nginggil ulam punika kagungan warni coklat lajeng sirip pektoralipun punika bening. Awakipun ulam punika dipunhias kaliyan wolung garis coklat. Spesiès punika asalipun saking ilining lan genangan toya ingkang tawar.
  3. Melanotaenia veoliae utawi Pelangi Veolia. Salah satunggal ingkang khas saking jinis punika wontenipun noktah jambon ing wingkinging mata. Ciri sanes, sirip saha anal kagungan warni abang dipunpisah warni [[biru. Melanotaenia veoliae dipunpanggihaken wonten ing Lèpèn Gebiase, lèpèn ingkang mapan wonten 14 kilometer sakiduling Wanoma, Arguni ngandhap. Lèpèn Gebiasi punika sumberipun saking toya karst.
  4. Melanotaenia wanoma Pelangi Wanoma . Jinis ingkang punika kapanggihaken wonten ing Lepen Wermura, 16 kilometer kidul Wanoma, Arguni ngandhap. Bagayen nginggil awakipun kagungan warni coklat, tutup insang warni emas, sirip dorsal lan anal saha kuncup sirip warni abang. Habitat Pelangi Wanoma kaliran toya kristalin saking barisan pegunungan karst Kaimana[3]

Panganan[besut | besut sumber]

Ulam pelangi abang punika kalebet kéwan omnovora ingkang mangan menapa kemawon ingkang wonten ing habitatipun.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 19 November 2012).
  2. ^ [2], Ikan Pelangi merah di Danau Sentani (dipun-akses tanggal 19 November 2012).
  3. ^ [3], Ikan Pelangi (dipun-akses tanggal 19 November 2012).