Ganésa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Hindu Déwa Infobox

Ganesh Mantra Images - A representation of Lord Ganesha with a Ganesh Mantra.jpg

Ganesa (Sanskerta गणेश ; ganeṣa Ngenani wuni iki rungokna ) iku salah siji déwa misuwur sajeroning agama Hindhu lan akèh dipuja déning umat Hindhu, sing nduwé gelar minangka Déwa kawruh lan kacerdasan, Déwa pelindhung, Déwa penolak bala utawa bencana lan Déwa kawicaksanan. Lukisan lan reca né akèh tinemu ing sadhéngah papan ing India; kalebu Nepal, Tibet lan Asia Kidul-wétan. Sajeroning relief, reca lan lukisan, Ganésa kerep digambaraké asirah gajah, lengen papat lan awak lemu. Ganésa dikenal uga kanthi jeneng Ganapati, Winayaka lan Pilleyar. Sajeroning tradhisi pewayangan, Ganésa disebut Bathara Gana, lan dianggep salah siji putra Bathara Guru (Siwa). Sawetara sékté sajeroning agama Hindhu muja tanpa peduli golongan. Pamujanmarang Ganesa nganti sumrambah menyang umat Jaina, Buda, lan ing sajabané India.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Martin-Dubost, hal. 311–320.

Pranala njaba[besut | besut sumber]