Menyang kontèn

Kucing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Felis silvestris)
     
Kucing
Kucing ingkang leren
Klasifikasi Ilmiah
Karajan:Animalia (Kéwan)
Filum:Chordata
Kelas:Mamalia
Ordo:Karnivora
Kulawarga:Felidae
Genus:Felis
Spesies:silvestris utawa domesticus
Subspesies:catus (kucing)
Jeneng Jinis
Felis silvestris catus

Kucing (Felis catus), ingkang asring dipunsebat minangka kucing kampung, punika satunggaling spesies ingkang dipunjinakaken wonten ing kulawarga Felidae. Kemajengan ing babagan arkéologi lan genetika sampun nuduhaken bilih jinakipun kucing punika kedadosan wonten ing Wétan Tengah kira-kira taun 7500 SM. Kucing asring dipuntampi dados satunggaling piyambak ingkang nyenengaken lan inggih punika gadhah kemampuan ingkang saé kanggé numpes hama. Amargi gadhah kukuning ingkang saged nyimpen, kucing punika cocog kanggé numpes mangsan alit kados ta tikus lan babi. Kucing gadhah badan ingkang lentur, refleks ingkang cepet, taring ingkang landhep, lan paningal wengi lan pangrungonipun sampun dipuntemu kanthi saé. Kucing punika satunggaling spesies sosial, nanging dados pemburu ingkang nyorong lan dados pemburu crepuscular. Komunikasi kucing kalebet vokalisasi kados dene ngongong, mendel, trilling, ngisis, nggrênggêng, lan nggumun ugi kalebet basa awak kucing. Kucing saged krungu swanten ingkang alit utawi dhuwur ing frékuénsi kanggé kuping manungsa, kados ta swanten ingkang dipunhasilaken déning satwa alit. Ugi kucing ngasilaken lan ngraosaké pheromone.

Ing Agami Islam[besut | besut sumber]

Kucing lagi leren ing dhuwur bantal ing jejibahan Imam ing Kairo, ciptaanipun John Frederick Lewis

Ing tradhisi Islam, kucing dipunpuji amargi kebersihane. Kucing dianggep resik, saéngga dipunidinaken mlebet omah[1] lan ugi masjid, kalebet Masjidil Haram. Panganan kang sampun dicicipi dening kucing dianggep halal, ing arti konsumsi panganan kasebut déning kucing boten nggawé panganan wau dadi haram kanggé umat Islam, lan banyu kang sampun dipuninum déning kucing diidinaken kanggé wudu (ritual wudhu kang dipunlakoni déning umat Islam).[1] Salajengipun, wonten kapercayan ing kalangan sawetawis umat Islam menawi kucing gadhah kaprigelan milara tiyang kang sujud.[2]

Kathah tiyang Muslim ingkang percaya bilih Muezza (utawi Muʿizza; Arab: معزة‎‎) menika kucing ingkang paling dipun tresnani dening Muhammad.[3][4] Muhammad saweg tangi ing satunggal dinten amargi swaraning adzan. Nalika badhe anggatosaken pakean sembahyang, piyambakipun enggal sumerep bilih Muezza tansah leren ing asta busana sembahyangipun. Sajak mboten badhe nggugah, piyambakipun milih nggunting astanipun, ngantepaken kucing menika tetep leren. Lajeng piyambakipun mesem lan kanthi alus nyawiji kucing menika kaping telu, paring kabisan marang sedaya kucing supados tansah tindak kanthi cekap.[3][4] Mboten wonten sebatan khusus babagan kucing menika utawi carita ingkang gegayutan wonten ing hadith utawi kitab-kitab pelengkap[5] lan wonten carita-carita sanesipun ingkang dipunsebataken dhateng tiyang sanes saking abad kaping 6 ing Arabia ingkang mbokmenawi dados asal-usulipun carita menika.[6]

Gladri[besut | besut sumber]

Sitiran[besut | besut sumber]

  1. a b Campo, Juan Eduardo (2009). Encyclopedia of Islam. Infobase Publishing. kc. 131. ISBN 978-0-8160-5454-1.
  2. Glassé, Cyril (2003). The New Encyclopedia of Islam. Rowman Altamira. kc. 102. ISBN 0759101906. Cerita-cerita bab kucing kang milara tiyang kang sujud, lan kucing kang peka marang prabawa sih, lumrah.
  3. a b Geyer, Georgie Anne (2004). When Cats Reigned Like Kings: On the Trail of the Sacred Cats. Kansas City, Missouri: Andrews McMeel Publishing. kc. 28. ISBN 0-7407-4697-9. In still another charming legend about the Prophet, one day his favorite cat Muezza bowed to thank him for some kind favor and, by this story, Muhammad then passed his hand down three times the length of the animal's back, giving to it—and to all cats evermore—the enviable capacity always to land squarely on their feet.
  4. a b Stall, Sam (2007). 100 Cats Who Changed Civilization: History's Most Influential Felines. Quirk Books. kc. 40. ISBN 978-1-59474-163-0.
  5. Motala, Moulana Suhail (2020-11-25). "Did Nabi (sallallahu 'alayhi wa sallam) have a cat named Muezza?". Hadith Answers (ing basa Inggris Karajan Manunggal). Dibukak ing 2021-03-15.
  6. "The Prophet's cat Muezza". Islamic Portal (ing basa Inggris Karajan Manunggal). 2020-10-09. Dibukak ing 2021-03-15.