Ekidna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ekidna[1]
Teksiran kala: Miocene–Recent
Western Long-beaked Echidna
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Ordo: Monotremata
Kulawarga: Tachyglossidae
Gill, 1872
Spesies

Genus Tachyglossus
   T. aculeatus
Genus Zaglossus
   Z. attenboroughi
   Z. bruijnii
   Z. bartoni
   †Z. hacketti
   †Z. robustus
Genus †Megalibgwilia
   †M. ramsayi
   †M. robusta

Ekidna (Echidna) ya iku siji-sijiné kéwan saka ordo Monotremata sing isih bisa urip nganti saiki saliyané platipus. Ekidna kalebu famili Tachyglossidae lan minangka kéwan asli saka Papua lan Australia.

Ekidna ya iku mamalia cilik sing awaké ditutupi rambut kasar lan eri.[2] Ekidna mèmper kaya kéwan sing memangsan semut ing Amerika Kidul, nduwèni moncong sing fungsiné dadi lambé lan irung.[2] Moncongé dawa lan krèmpèng, déné sikilé cendhèk lan kuat kanthi kuku gedhé.[2]

Taksonomi[besut | besut sumber]

Ekidna diklompokaké dadi rong genus, ya iku genus Zaglossus lan genus Tachyglossus. Genus Zaglossus ana telung spèsiès kang isih urip lan ana rong spesiès kang wis punah (dimangertèni mung lumantara fosil). Déné genus Tachyglossus mung ana spesiès siji kang dikenal.

Genus Zaglossus[besut | besut sumber]

Ana telung spesies saka genus Zaglossus kang isih urip. Spesies telu iku ditemoni ing Papua. Genus iki langka lan diburu kanggo dipangan. Ekidna saka genus iki nggolèk pangan ing sampah gegodhongan ing alas, ya iku cacing lemah lan srangga.

Spesies kang wis punah ya iku:

Genus Tachyglossus[besut | besut sumber]

Ekidna moncong cendhak (Tachyglossus aculeatus) ditemokaké ing bagéyan tenggara Papua lan uga ana ing kabèh lingkungan Australia, saka salju Alpen Australia nganti ara-ara jero ing laladan njero mliginé ing laladan endi waé kang ana semut lan rayap. Ukurané luwih cilik tinimbang spesies Zaglossus lan nduwé rambut kang luwih dawa.

Deskripsi[besut | besut sumber]

Ekidna mlungker dadi bal, kanthi ati-ati dipindhahaké saka dalan

Ekidna ya iku mamalia cilik kang awaké ditutupi rambut kasar lan eri.[3] Eri kang ana ing awak Ekidna cacahé nganti 5000 lan ana 2000 sensor medan listrik ing awaké, iki kang ndadèkaké Ekidna nduwé pertahanan kang kuwat lan angèl ditembus.[3] Ekidna nduwé moncong kang fungsiné minangka lambé lan irung. Moncongé dawa lan ramping. Lambéné cilik lan rahangé ora ana untuné, sikilé cendhak lan kuwat lan kuku kang gedhé. Ekidna uga kawentar minangka kéwang sing pinter ndhudhuk. Ekidna mangan kanthi cara mbuka gagang kayu kang empuk, omah semut, lan sajenisé. Kanthi nggunakaké ilat kang dawa lan lèngkèt kang ndawa saka moncongé, Ekidna ngumpulaké mangsané. Ekidnamoncong cendhak padatan mangan semut lan rayap kang akèh, déné spesies Zaglossus padatan mangan cacing lemah lan srangga]].

Ekidna ditemokaké ing akèh lingkungan, kalebu ing kutha

Kejaba platipus, patang spesies Ekidna ya iku siji-sijiné mamalia kang ngendhog. Betina ngendhog siji kang nduwèni wulu lan cangkang empuk 22 dina sawisé kawin lan nyèlèhaké langsung ing kanthongé. Endhog bakal netes sawisé 20 dina. Ekidna enom banjur ngisep susu saka pori-pori kelenjar susu loro (sabab monotremata ora duwé puting susu lan tetep manggon ing njero kanthong baboné kanggo 40 dina nganti 50 dina. Sasuwéné iku, ing aak Ekidna wiwit thukul eriné. Baboné ndhudhuk luwangan kanggo ngrumati anaké lan nyèlèhaké anaké ig njero luwangan mau. Baboné bali saben 5 dina kanggo nyusoni nganti mandheg nyusoni ing sasi kang kaping pitu.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Groves, C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds), ed. Mammal Species of the World (cithakan ka-3 ed.). Johns Hopkins University Press. pp. p. 1–2. ISBN 0-801-88221-4.  Check date values in: |date= (help)
  2. ^ a b c Monotremata(diundhuh 9 Oktober 2012)
  3. ^ a b (id)5 Kewan sing duwé garwa tajam(diundhuh 21 Februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ekidna&oldid=1056206"