Rayap

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rayap
Coptotermes formosanus shiraki USGov k8204-7.jpg
Rayap dalam sarang di bawah tanah
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukariota
Karajan: Animalia
Subkarajan: Metazoa
Filum: Artropoda
Klas: Serangga
Ordho: Isoptera
Brullé, 1832
Suku
Mastotermitidae
Kalotermitidae
Termopsidae
Hodotermitidae
Rhinotermitidae
Serritermitidae
Termitidae

Rayap ya iku gegremet sosial kulawarga bangsa Isoptera sing misuwur minangka hama wigati ing kauripan manungsa.[1] Rayap urip lan mangan ing kayu perabotan lan kerangka omah saéngga nimbulake kerugian ékonomi.[2] Rayap isih duwé kerabat karo bangsa semut gedhé rupané putih yèn wis manglar dadi laron utawa sulung uga mau gegremet sosial.[2].Ing basa Inggris, rayap dijenengi white ant amarga kemipripané karo semut.[2]

Jinising Rayap[besut | besut sumber]

Didelok saka panggon uripé rayap perusak kayu digolongké ing tipe-tipe:

  • Rayap wit
  • Rayap kayu lembab
  • Rayap kayu garing
  • Rayap subteran
  • Rayap lemah

Golongan sosial bangsa rayap[besut | besut sumber]

Rayap urip sakjeroning koloni kang cacah brayate bisa maèwu-èwu jiwa. Saka wujud lan panggawéyané, warga rayap dipérang dadi:

Rayap Ratu[besut | besut sumber]

Rayap ratu cacahé siji saben koloni. Wujudé putih lemu, ora bisa mlaku lan panggawéyané mung ngendhog. Dadi, ratu rayap minangka ibuné kabèh rayap sak koloni.

Laron[besut | besut sumber]

laron utawa sulung wi=ujudé rayap kang duwé suwiwi, bisa mabur lan sabanjuré yasa koloni anyar

Gontèng[besut | besut sumber]

Gonteng utawa rayap bala ya iku rayap kang duwé ukuran awak lan endas luwih gedhé tinimbang rayap lumrahé.

Rayap buruh[besut | besut sumber]

Ya iku rayap lumrahé, kang duwé tugas kerja kanggo koloni, kalebu yasa susuh, golèk pangan lan glayani ratuné.

Pangendalen Rayap[besut | besut sumber]

Sawijining asil paneliten[3] mbuktikake yèn aplikasi NE efektif ngendalekake rayap tanah C.[2].\ curvignathus.Rayap lemah iku hama sing duwé spesifisitas habitat lan duwé sipat kang khas.[2] Koloni rayap yasa istanane ing jero lemah nganti jeroné sakcukupé, malah asring katon kokoh ing ndhuwur lemah.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Anton Muhibuddin. 2001. Patogen Serangga di Sekitar Kita. Media Utama Press. Surabaya.
  2. a b c d e f www.rudyct.com
  3. Anton Muhibuddin. 2001. Patogen Serangga. Media Utama Press. Surabaya


Cithakan:Gegremet-stub