Dries van Agt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Dries van Agt
Dries van Agt


Masa jabatan
1 Juni 1983 – 22 April 1987
Monark Beatrix
Sadurungé Jan Dirk van der Harten
Pengganti Frank Houben

Anggota Tweede Kamer
Mangsa jabatan
16 September 1982 – 16 Juni 1983

Masa jabatan
28 Mèi 1982 – 4 November 1982
Perdana Menteri Dries van Agt
Sadurungé Max van der Stoel
Pengganti Hans van den Broek

Mangsa jabatan
19 Dhésèmber 1977 – 4 November 1982
Monark Juliana (1977-1980)
Beatrix (1980-1982)
Sadurungé Johannes Marten den Uijl
Pengganti Ruud Lubbers

Anggota Tweede Kamer
Masa jabatan
8 Juni 1977 – 19 Dhésèmber 1977

Masa jabatan
26 Mèi 1977 – 19 Dhésèmber 1977
Pendahulu Pertama
Pengganti Wim Aantjes

Masa jabatan
11 Mèi 1973 – 8 September 1977
Perdana Menteri Joop den Uyl
Pendahulu Roelof Nelissen
Molly Geertsema
Pengganti Wilhelm Friedrich de Gaay Fortman

Masa jabatan
6 Juli 1971 – 8 September 1977
Perdana Menteri Barend Biesheuvel (1971-1973)
Joop den Uyl (1973-1977)
Pendahulu Carel Polak
Pengganti Gauis de Gaay Fortman

Lahir (1931-02-02) Fèbruari 2, 1931 (umur 88)
Geldrop, Nèderlan
Kebangsaan Nèderlan
Partai politik Parté Rakyat Katulik (1971-1980)
Christen Democratisch Appel (dari taun 1980)
Suami/Istri Eugenie Krekelberg
(lair taun 1930)
Tempat tinggal Nijmegen, Nèderlan
Almamater Universitas Radboud Nijmegen
(MHum)
Universitas Ritsumeikan
(Dr.h.c.)
Universitas Kwansei Gakuin
(Dr.h.c.)
Universitas Hansung
(Dr.h.c.)
Universitas South Carolina
(Dr.h.c.)
Pekerjaan Pulitikus
Diplomat
Pegawai nagari
Pengacara
Hakim
Profesor
Agama Katulik Roma
Situs resmi Situs resmi

Andreas Antonius Maria "Dries" van Agt (ˈdris fɑn ˈɑxt; lair ing Geldrop, 2 Fèbruari 1931; umur 88 taun) inggih punika pènsiunan pulitikus Walandi saking Christen Democratisch Appèl (CDA). Piyambakipun dados Mahamantri Walanda antawis tanggal 19 Dhésèmber 1977-4 November 1982.

Biografi[besut | besut sumber]

Kauripan wiwit[besut | besut sumber]

Van Agt lair ing taun 1931 ing Geldrop, Brabant Utara, ingkang sapunika dados pérangan kutha Geldrop-Mierlo. Saksampunè nampi diploma Gymnasium-A ing Augustinianum, piyambakipun sinau ing Radboud Universiteit Nijmegen, lan nampi gelar dhoktor ing ukum ing taun 1955. Saksampunè lulus, piyambakipun berpraktèk ukum ing Eindhoven ngantos taun 1957, lan saksampun èpunika mérdamèl ing kantor urusan ukum lan bisnis ing Kementerian Pertanian lan Perikanan ngantos taun 1962. Antawis taun 1962-1968, piyambakipun mérdamèl ing Kementerian Hukum.

Pulitik[besut | besut sumber]

Antawis taun 1968-1971, Van Agt dados profésor ukum kriminal ing Universitas Katulik Nijmegen. Antawis taun 1971-1973, piyambakipun dados mantri ukum ing Kabinet Biesheuvel I lan II. Piyambakipun nimbulaken kemarahan publik ketika nyobi maringi ampun kanggé 3 penjahat perang Nazi ingkang taksih dipuntahan ing kunjara Walandi ing taun 1972. Antawis taun 1973-1977, piyambakipun dados WaPerDaM lan mantri ukum ing Kabinet Den Uyl. Antawis wulan Dhésèmber 1977-November 1982, Van Agt dados Mahamantri ing 3 pamaréntahan berturut-turut. Saksampune pamaréntahanipun mundur, piyambakipun tetap dados anggota parlemèn Walandi ngantos taun 1983, manawi dipunangkat minangka Komisaris Ratu (setara kaliyan gubernur) kanggé Brabant Utara. Van Agt minangka duta besar Masarakat Éropah kanggé Jepang antawis taun 1987-1989 lan kanggé Amérika Sarékat antawis taun 1989-1995. Antawis taun 1995-1996, piyambakipun dados mahaguru tamu ing salebeting Ilmu Hubungan Internasional ing Universitas Kyoto. Sapunika piyambakipun dados penasihat umum kanggé Forum Keadilan lan Bedhamèn Internasional, sebuah yayasan ingkang bernaung ing ngandap ukum Walandi, dipundaftaraken ing Departemen Perdagangan ing Amsterdam [1]. Dipunmangertosi déning pebisnis internasional Ben Smoes, punika sapunika memusatkan piyambakipun ing prekawis keadilan lan perdamaian berkenaan kaliyan konflik Israèl lan Palestina. Van Agt dipuntepang amergi remen ngginakaken basa-basa kino lan frasa ingkang rumit. Piyambakipun ugi dipuntepang minangka penggemar sepeda.

Pemahaman Arab-Barat[besut | besut sumber]

Ing wulan Mèi 2006, Van Agt ngajar ing Kairo atas undangan kalawarta elektronik Arab-West Report ngenai owahan ageng ing iklim bidaya Éropah barat laut ing pinten-pinten dasawarsa sadèrèngipun, ingkang dados bermusuhan ing agama, kalebet Islam. Van Agt gadhah pemanggih manawi kaum Muslimin kedah ngginakaken owahan punika supados saged nanggapi tudingan miring Éropah manawi Islam lan donya Islam kanthi langkung saé [2].

Tentang Timur Tengah lan keterlibatan Walandi ing Perang Irak[besut | besut sumber]

Ing pinten-pinten taun, piyambakipun mendhet opini independen gegayutan Timur Tengah, njalari kritik kabuka ing kebijakan ingkang dipunlancaraken déning pamaréntah Israèl atas Palestina. Saat masih menjabat, Van Agt ya iku pendukung setia Israèl, namun sasampunipun mundur ing taun 1982 piyambakipun kaewah pikiran.[3]. Piyambakipun ngendika manawi Israèl sampun nglampahi "terorisme nagara", lan ngewahi manawi paningalipun Tanah Palestina minangka "Bantustan"[4]. Ing tanggal 30 Maret 2007, Van Agt ngendika ing giyaran radhio Walandi Argos menawia kabinèt Walandi ingkang énggal inggih punika parlemèn ingkang 'memberangus' kaliyan keputusanipun kanggé ngentiaken penyelidikan manawi kaanan ingkag gegayutan keterlibatan Walandi ing Perang Irak.

Piyambakipun nyuwun anggota parté lan PM Jan Peter Balkenende boten ndhèrèk cara berdebat.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. http://www.just-peace.org/sitemanager.asp?pid=13
  2. Kangge tèks jangkep kuliahipun ingkang irah-irahanipun Cultures between Clash and Reconciliation: The Role of the Media and Academia, tingali AWR, 2006, minggu 53, art. 3
  3. http://www.rnw.nl/english/article/former-dutch-pm-champions-palestinian-cause
  4. http://www.haaretz.com/news/dutch-jimmy-carter-accuses-israel-of-terrorism-in-new-book-1.248633

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Didhisiki déning:
Carel Hendrik Frederik Polak
{{{jabatan}}}
1971-1977
Diganti déning:
W.F. de Gaay Fortman
Didhisiki déning:
Roelof Johannes Nelissen
W.J. Geertsema
{{{jabatan}}}
1973-1977
Diganti déning:
Hans Wiegel
Didhisiki déning:
tidak ada
{{{jabatan}}}
1976-1982
Diganti déning:
Rudolphus Franciscus Marie Lubbers
Didhisiki déning:
Joop den Uyl
{{{jabatan}}}
1977-1982
Diganti déning:
Ruud Lubbers
Didhisiki déning:
Johannes Marten den Uijl
{{{jabatan}}}
1977-1982
Diganti déning:
Ruud Lubbers
Didhisiki déning:
Max van der Stoel
{{{jabatan}}}
1982
Diganti déning:
Henri van den Broek
Didhisiki déning:
Jan Dirk van der Harten
{{{jabatan}}}
1983-1987
Diganti déning:
Frank Johannes Maria Houben

Cithakan:Mahamantri Nèderlan