Profésor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Profésor (Latin: "Sawijining wong kang dikenal déning publik minangka pakar"; basa Inggris: Professor) (utawa prof cekake) ya iku sawijining guru senior, dosen lan/utawa panaliti kang padatan dikanggokake déning lembaga-lembaga/institusi pendhhidikan perguruan tinggi utawa universitas.

Minangka pakar, profesor padatan nduweni patang jejibahan tambahan:

  1. Menehi kuliah lan mimpin seminar ing bidhang ilmu kang dikwasai ing bidang ilmu murni, sastra, utawa bidhang-bidhang kang ditrapake langsung kayata seni rancang (désain), musik, pengobatan, hukum, utawa bisnis;
  2. Nindakake panalèn ing bidang ilmuné;
  3. Ngabdi marang masyarakat, kalebu konsultatif (ing bidhang pamréntahan utawa bidhang-bidhang liyane kang asipat non-profit);
  4. Nggladhi para akademisi muda/mahasiswa supaya bisa mbantu dadi asisten utawa nggentèni panjenengane mbesuke.

Keseimbangan saka 4 fungsi iki gumantung banget ing institusi, panggonan (nagara), lan wektu. Tuladhane, profesor kang ndedikasikake panjenengane ing panaliten lan ilmu pengetahuan ing universitas-universitas ing Amerika Serikat (lan universitas-universitas ing nagara Éropah) dipromosikake supaya éntuk bebungah, utamane ing bidang ilmu saka subyek panalitene.

"Profesor" bisa digunakake (utamane déning para pelajar ing Amerika) minangka istilah kang luwih sopan kanggo sawijining wong kang éntuk

gelar kesarjanaan PhD (S3) saka pawiyatan luhur, tanpa ngawigatekake tingkatan/rating saka pawiyatan luhur mau.