Corona Australis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
CORONA AUSTRALIS

Peta Corona Australis
CekakanCrA
Genitif
  • Coronae Australis
  • Coronae Austrinae
Asensio rekta19
Deklinasi−40
Area128 derajad pesagi (#80th)
Lintang utama6
Lintang
Bayer/Flamsteed
14
Lintang
mawa planèt
2
Lintang padhang0
Lintang cedhak0
Lintang paling padhangα CrA (4.10m)
Lintang paling cedhakHD 166348 ( tc)
Obyèk Messier0
Udan météorCorona Australids
Rasi lintang
sing wewatesan
Katon antara lintang +40° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi August.
'
Rasi lintang Corona Australis

Corona Australis (/[unsupported input]kˈrnə ɒˈstrls/) utawi Corona Austrina (/[unsupported input]kˈrnə ɒˈstrnə/)[1] inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang alit ingkang mapan wonten ing langit sisih kidul. Corona Australis inggih saking basa Latin kanggé manuk gagak kidul, lan rasi lintang punika inggih pérangan paling kidul saking rasi lintang Corona Borealis. Corona Australis kalebet salah satunggaling saking 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning Ptolemy, ingkang namung dipunétang pitung lintang,[2] lan rasi lintang punika kalebet 88 rasi lintang modhern.

Titikanipun[besut | besut sumber]

Corona Australis inggih punika rasi lintang ingkang alit ingkang dipunkiteri déning rasi lintang Sagittarius ing sisih lor, Scorpius ing sisih kulon. Telescopium ing sisih kidul, lan rasi lintang Ara ing sisih kidul radi kulon. Tigang aksara ingkang dipun-ginakaken kanggé nyekak nama rasi lintang punika, ingkang dipunpendhet saking International Astronomic Union ing taun 1922 inggih punika 'CrA'.[3] Déné wates-watesaning rasi lintang Corona Australis ingkang resmi inggih dipundamel déning Eugène Delporte ing taun 1930, ingakng dipungambaraken wujud poligon kanthi sekawan pérangan. Wonten ing sistem koordinat khatulistiwa, koordinat pas minggahipun mapan wonten ing antawisipun 17j 58.3m lan 19j 19.0m, kanthi deklinasinipun ing antawispun koordinat −36.77° lan −45.52°.[4] Kanthi gadhah laladan ingkang ambanipun 128 drajat persegi, Corona Australis puncakipun aged dipuntingali ing dalu ing tanggal 30 Juni[5] lan saking ambanipun laladanipun rasi lintang punika mapan wonten ing ranking 80 saking 88 rasi lintang ingkang wonten.[6] Rasi lintang punika namung saged dipuntingali ing garis lintang 53° lor, lan Corona Australis boten saged dipuntingali saking kapuloan Britania amargi papanipun ingkang tebih ing sisih kidul,[7] nanging rasi lintang punika saged dipuntingali saking Éropah Selatan lan ugi saking Amérikah Sarékat pérangan kidul.[8]

Lintang-lintang[besut | besut sumber]

Rasi lintang Corona Australis gadhah laladan ingkang ambanipun kirang langkung 128 drajat persegi lan boten gadhah lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang punika saged ipuntingali wonten ing garis lintang antawisipun +40° lan-90° lan badhé katingal ingkang saé piyambak manawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Agustus.

Rasi lintang Corona Australis boten gadhah lintang ingkang padhangipun langkung saking sekawan magnitudo. Déné lintang-lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika ing antawisipun inggih punika kados makaten:

  • Beta Coronae Australis inggih punika lintang ingkang padhang piyambak wonten ing rasi lintang punika. Beta Coronea Australis inggih gadhah cahya raksasa oranye ingkang gadhah magnitudo 4,11. Alpha Coronae Australis utawi Alphekka Meridiana inggih nama lintang ingkang namung wonten ing rasi lintang punika.

Corona Australis ugi ngewrat sapérangan global kluster lan laladan nebula ingkang narik kawigatosanipun para panaliti. NGC 6541 inggi satunggaling kluster globular ingkang padhang lan amba ingkang tebihipun kirang langkung 15.000 taun cahya saking bumi. Objek punika saged dipuntingali namung setengah badan ong antawisipun theta Coronae Australis lan theta Scorpii.

Corona Australis taksih kalebet kulawarga saking rasi lintang Hercules, sesarengan kaliyan rasi lintang Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Ara, Triangulum Australe lan Crux. Déné ing sak kitering Corvus wonten rasi lintang sanèsipun inggih punika Sagittarius, Scorpius, Ara, lan Telescopium.[9]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Bagnall 2012, k. 170.
  2. Cithakan:1728
  3. Russell 1922, k. 469.
  4. IAU, The Constellations, Corona Australis.
  5. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Malin Frew 1995 p218
  6. Ridpath, Constellations.
  7. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Moore & Tirion 1997 pp164
  8. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Moore 'Stargazing' 2000 p86
  9. Corona Australis (dipunundhuh tanggal 20 Pebruari 2013)

Sources

  • Allen, Richard Hinckley (1963) [1899]. Star Names: Their Lore and Meaning (reprint ed.). New York, NY: Dover Publications. ISBN 978-0-486-21079-7.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Bagnall, Philip M. (2012). The Star Atlas Companion: What you need to know about the Constellations. Springer New York. ISBN 978-1-4614-0830-7.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Bakich, Michael E. (1995). The Cambridge Guide to the Constellations. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-44921-2.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Bakich, Michael E. (2010). 1,001 Celestial Wonders to See Before You Die. Springer Science + Business Media. ISBN 978-1-4419-1777-5.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Coe, Steven R. (2007). Nebulae and how to observe them. Astronomers' observing guides. New York, New York: Springer. ISBN 978-1-84628-482-3.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Wigati: Cithakan iki ({{cite doi}}) wis lawas. Saperlu nyitir terbitan sarana doi: 10.1086/340368 , anggonen waé {{cite journal}} kanthi wuwuhan |doi= 10.1086/340368 .
  • Wigati: Cithakan iki ({{cite doi}}) wis lawas. Saperlu nyitir terbitan sarana doi: 10.1071/PH560471 , anggonen waé {{cite journal}} kanthi wuwuhan |doi= 10.1071/PH560471 .
  • Falkner, David E. (2011). The Mythology of the Night Sky: An Amateur Astronomer's Guide to the Ancient Greek and Roman Legends. New York, New York: Springer. ISBN 978-1-4614-0136-0.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Griffiths, Martin (2012). Planetary Nebulae and How to Observe Them. Springer. ISBN 978-1-4614-1781-1.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Hamacher, Duane W.; Frew, David J. (2010). "An Aboriginal Ostralin Record of the Great Eruption of Eta Carinae" (PDF). Journal of Astronomical History & Heritage. 13 (3): 220–234. arXiv:1010.4610. Bibcode:2010JAHH...13..220H.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Wigati: Cithakan iki ({{cite doi}}) wis lawas. Saperlu nyitir terbitan sarana doi: 10.1111/j.1365-2966.2006.11376.x , anggonen waé {{cite journal}} kanthi wuwuhan |doi= 10.1111/j.1365-2966.2006.11376.x .
  • Jenniskens, Peter (1994). "Meteor stream activity I. The annual streams". Astronomy and Astrophysics. 287: 990–1013. Bibcode:1994A&A...287..990 Check |bibcode= length (help). Unknown parameter |month= ignored (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Wigati: Cithakan iki ({{cite doi}}) wis lawas. Saperlu nyitir terbitan sarana doi: 10.1111/j.1365-2966.2010.16316.x , anggonen waé {{cite journal}} kanthi wuwuhan |doi= 10.1111/j.1365-2966.2010.16316.x .
  • Makemson, Maud Worcester (1941). The Morning Star Rises: an account of Polynesian astronomy. Yale University Press.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Malin, David; Frew, David J. (1995). Hartung's Astronomical Objects for Southern Telescopes: A Handbook for Amateur Observers. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-55491-6.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Malin, David (August 2010). "The Corona Australis nebula (NGC 6726-27-29)". Ostralin Astronomical Observatory. Retrieved 4 July 2012.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Moore, Patrick; Tirion, Wil (1997). Cambridge Guide to Stars and Planets. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-58582-8.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Moore, Patrick (2000). The Data Book of Astronomy. Institute of Physics Publishing. ISBN 978-0-7503-0620-1.
  • Moore, Patrick (2000). Stargazing: Astronomy without a Telescope. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-79445-9.
  • Moore, Patrick (2005). The Observer's Year: 366 Nights of the Universe. Springer. ISBN 978-1-85233-884-8.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Moore, Patrick; Tirion, Wil (2007). Stars and Planets Guide. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. ISBN 978-0-691-13556-4.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Moore, Patrick; Rees, Robin (2011). Patrick Moore's Data Book of Astronomy. Cambridge University Press. ISBN 978-1-139-04070-9.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Motz, Lloyd; Nathanson, Carol (1988). The Constellations. New York City: Doubleday. ISBN 978-0-385-17600-2.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Motz, Lloyd; Nathanson, Carol (1991). The Constellations: An Enthusiast's Guide to the Night Sky. London, United Kingdom: Aurum Press. ISBN 978-1-85410-088-7.CS1 maint: ref=harv (link)
  • O'Meara, Stephen James (2002). The Caldwell Objects. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-82796-6.CS1 maint: ref=harv (link)
  • O'Meara, Stephen James (2011). Deep-Sky Companions: The Secret Deep. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-19876-9.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Porter, Deborah Lynn (1996). From Deluge to Discourse: Myth, History, and the Generation of Chinese Fiction. Albany, New York: SUNY Press. ISBN 978-0-7914-3034-7.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Reipurth, Bo, ed. (2008). "The Corona Australis Star Forming Region". Handbook of Star Forming Regions. II: The Southern Sky. ASP Monograph Publications.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Rogers, J. H. (1998). "Origins of the ancient constellations: I. The Mesopotamian traditions". Journal of the British Astronomical Association. 108 (1): 9–28. Bibcode:1998JBAA..108....9R.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Rogers, L. J.; Keay, C. S. L. (1993). Stohl, J.; Williams, I.P. (eds.). "Observations of some southern hemisphere meteor showers". Meteoroids and their parent bodies, Proceedings of the International Astronomical Symposium held at Smolenice, Slovakia, July 6–12, 1992: 273–276. Bibcode:1993mtpb.conf..273R.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Royer, F.; Zorec, J.; Gómez, A.E. (2007). "Rotational velocities of A-type stars. III. Velocity distributions" (PDF). 463 (2). Astronomy and Astrophysics: 671–682. Bibcode:2007A&A...463..671R. doi:10.1051/0004-6361:20065224. Unknown parameter |month= ignored (help); Cite journal requires |journal= (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Russell, Henry Norris (1922). "The new international symbols for the constellations". Popular Astronomy. 30: 469. Bibcode:1922PA.....30..469R. Unknown parameter |month= ignored (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Sherrod, P. Clay; Koed, Thomas L. (2003). A Complete Manual of Amateur Astronomy: Tools and Techniques for Astronomical Observations. Courier Dover Publications. ISBN 978-0-486-42820-8.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Simpson, Phil (2012). Guidebook to the Constellations: Telescopic Sights, Tales, and Myths. Springer New York. ISBN 978-1-4419-6940-8.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Staal, Julius D. W. (1988). The New Patterns in the Sky: Myths and Legends of the Stars. McDonald and Woodward Publishing Company. ISBN 978-0-939923-04-5.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Steinicke, Wolfgang (2010). Observing and Cataloging Nebulae and Star Clusters: From Herschel to Dreyer. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-19267-5.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Wagman, Morton (2003). Lost Stars: Lost, Missing and Troublesome Stars from the Catalogues of Johannes Bayer, Nicholas Louis de Lacaille, John Flamsteed, and Sundry Others. Blacksburg, VA: The McDonald & Woodward Publishing Company. ISBN 978-0-939923-78-6.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Wigati: Cithakan iki ({{cite doi}}) wis lawas. Saperlu nyitir terbitan sarana doi: 10.1086/425493 , anggonen waé {{cite journal}} kanthi wuwuhan |doi= 10.1086/425493 .
  • Wigati: Cithakan iki ({{cite doi}}) wis lawas. Saperlu nyitir terbitan sarana doi: 10.1071/PH570299 , anggonen waé {{cite journal}} kanthi wuwuhan |doi= 10.1071/PH570299 .

Online sources

SIMBAD