Telescopium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
TELESCOPIUM

Peta Telescopium
Cekakan Tel
Genitif Telescopii
Asensio rekta 19
Deklinasi −50
Area 252 derajad pesagi (#57th)
Lintang utama 2
Lintang
Bayer/Flamsteed
13
Lintang
mawa planèt
0
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 2
Lintang paling padhang α Tel (3.49m)
Lintang paling cedhak Gliese 754 ( tc)
Obyèk Messier none
Rasi lintang
sing wewatesan
Ara
Corona Australis
Indus
Microscopium (corner)
Pavo
Sagittarius
Katon antara lintang +40° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi August.
'

Telescopium inggih punika salah satunggaling konstelasi alit ing sisih kidul ingkang dipundamel nalika abad kaping 18 déning Nicolas Louis de Lacaille, salah satunggaling astronom Prancis lan ugi satunggaling mahasiswa saking langit kidul. Namanipun inggih wujud Latin saking tembung ing Yunani kanggé teleskop.[1] Punika dipundamel kanggé ngurmati dipunpanggihakenipun teleskop.[2] Boten wonten nama Éropah kanggé lintang - lintang ing rasi punika. Tiyang Cina boten maringi nama kanggé α Tel (Kami, ingkang tegesipun mbebayani), lan γ Tel (ing jaman punika dipunsebat G Scorpii) minangka Chuen Shwo, ingkang gadhah makna mitologis. Telescopium kanthi periodik dipunsbeat "TUBUS Astronomicus", nanging nama punika ing wekdal sak punika sampun dipunlirwakaken. [2]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Telescopium inggih punika satunggaling konstelasi ingkang alit ingkang dipunkiteri déning konstelasi Sagitarius lan Corona Australis ingkang wonten ing sisih lor, konstelasi Ara ingkan wonten ing sisih kulon, konstelasi Pavo ingkang wonten ing sisih selatan, lan konstelasi Indus ingkang mapan wonten ing sisih wétan, ing sisih pojok ugi ugi wonten Microscopium ing sisih wétan radi lor. Manawi dipuncekak kanthi tigang aksara kanggé konstelasi, kados ingkang dipunadhopsi déning International Astronomical Union ing taun 1922, inggih punika 'Tel' [3]. Wates- watesaning konstlasi ingkang resmi kados ingkang sampun dipuntemtokaken déning Eugène Delporte ing taun 1930, ingkang dipunjabaraken déning poligon saking sekawan segmen. Wonten ing sistem khatulistiwa, koordinat ingkang paling leres minggihipun inggih ing koordinat watesanipun mapan wonten ing antawisipun 18 j  09,1m lan 20 j  29,5m, déné koordinat deklinasinipun wonten ing antawisipun -45,09 ° dan -56,98 °. [4].

Sajarah[besut | besut sumber]

Telescopium dipunwedalaken kaping sapisan ing taun 1751 - 1752 déning Nicolas Louis de Lacaille kanthi nama ing Prancis inggih punika le Telescope, ingkang nggambaraken satunggaling teleskop udara. Telescopium punika mapan ing langit, bentanganipun saking lor ing antawisipun Sagitarius lan Scorpio. [5] Johann Bode dipunsebat "Astronomische Fernrohr" ing taun 1805. "Gestirne" ingkang ukuranipun badhé tetep stagnan nanging Baily lan Gould lajeng ngirangi ingkang dados wates- watesanipun.[6] Konstelasi ingkang dipunkirangi kanthi kathah badhé ngicalaken sapérangan cahya pepadhanging lintang dhateng konstelasi sedherekipun: Beta Telescopii badhé éwah dados Eta Sagittarii,[2] ingkang punika malih saderengipun papan Lacaille ing telescopiumipun, [7] Gamma mapan wonten ing Scorpio lan dipun-gantos namanipun dados G Scorpii déning Benjamin Gould,[7]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Starry Night Photography: Telescopium Constellation". Dijupuk Pebruary 11, 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. a b c Staal 1988, k. 233.
  3. Russell 1.922, k. 469.
  4. IAU, The Constellation, Telescopium.
  5. Ridpath, Star Tales Telescopium.
  6. Allen 1963, k. 414.
  7. a b Wagman 2003, k. 300.
  • Toddy, Joseph M.; Johnson, Elliott W.; Darragh, Andrew N.; Murphy, Brian W. (2012). "New Variable Stars in the Globular Cluster NGC 6584" (PDF). Journal of the Southeastern Association for Research in Astronomy 6: 63–71. arXiv:1205.1034. 
  • Wagman, Morton (2003). Lost Stars: Lost, Missing and Troublesome Stars from the Catalogues of Johannes Bayer, Nicholas Louis de Lacaille, John Flamsteed, and Sundry Others. Blacksburg, VA: The McDonald & Woodward Publishing Company. ISBN 978-0-939923-78-6. 

Online sources

  • Ferreira, Lucas (August 2009). "Double Stars in Telescopium" (PDF). Deepsky Delights. The Astronomical Society of Southern Africa. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  • "Telescopium, constellation boundary". The Constellations. International Astronomical Union. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  • Kaler, Jim. "Alpha Telescopii". Stars. University of Illinois. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  • Ridpath, Ian (1988). "Telescopium". Star Tales. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  • "Epsilon Telescopii - Star in Double System". SIMBAD Astronomical Database. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  • "HR 6934". SIMBAD Astronomical Database. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  • "HR 6938". SIMBAD Astronomical Database. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  • "Kappa Telescopii". SIMBAD Astronomical Database. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  • "LTT 7332". SIMBAD Astronomical Database. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Dijupuk 29 September 2012. 
  • Streicher, Magda (August 2009). "A Spyglass Telescope" (PDF). Deepsky Delights. The Astronomical Society of Southern Africa. Dijupuk 11 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Cithakan:Stars of Telescopium Cithakan:Navconstel Koordhinat: Sky map 19h 00m 00s, −50° 00′ 00″