Benik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
gambar benik

Benik utawa kancing klambi ya iku barang sing wujudé cilik, gèpèng, lan bunder sing dipasang kanthi bolongan benik supaya bisa ndadèkakè 2 lembar kain kang tumpukkan utawa mung kanggo hiasan.[1] Saliyane bunder, benik uga bisa digawé sing wujude macem-macem kaya bundér, wajik, kotak, lan uga bisa boneka.[1]

Cara nggawé bolongan benik ya iku mbolongi kain lan njait pinggirané karo dom utawa mésin jahit.[1] Bolongané dipadhakake karo jinisé bukaané. Celah bolongan benik bisa digawé horizontal utawa vertikal.[1] Benik nyantol sawise dilebokake ing jero bolongan benik amarga jaitane nyanthol ing pinggirane bolongan benik.[1]

Bahan sing kerep digawé kanggo benik ya iku plastik atos.[1] Saliyane iku, benik uga digawé saka bahan-bahan sintesis liyane kaya seluloid, gelas, logam, lan bakelit utawa bahan-bahan alami kaya sungu, balung, gadhing, kerang, kayu, lan liyane.[1]

Panggonane benik miturut model klambi. Benik bisa dipasangana ngarep tengah (klambi, jas, kebaya), bageyan mburi dress, pucuk lengen klambi lan jas, utawa pundak.[1] Klambi siji biasane dipasangi benik sing wujud, ukuran, werna, lan motif sing padha.[1]

Sajarah Benik[besut | besut sumber]

Biyen pancen susunan benik klambi lanan lan wadon padha wae ya iku disebelah kiwa klambi.[2] Banjur ing zaman abad pertengahan, modhel klambi melu-melu klambi perang lan modhel adu senjata ya iku isih nganggo pertarungan jarak cedhak karo nganggo pedhang.[2] Amerga modhel kaya iki, wong lanang kerep ngrasa kangelan kanggo nancepake pedhange sing nggantung ana bangkekan kiwane.[2] Kedadeya kaya ngono amerga tangan tengen kudu mbukak benik klambi disik, merga iku yèn arep nyabut pedhang dadi rada kangelan.[2] Supaya luwih cepet, benik klambi dipindah ing sebelah tengen lan karo tangan kiwa bisa mbuka klambi, dadi tangan tengen bisa cepet nyekel hulu pedhang.[2]

Miturut panalitene arkeolog nemokake benik wis dianggo suwe banget, dhèwèké kabèh mengklaim benik wis dianggo sadurunge manungsa ngerti tulisan.[2] Nanging benik nembe moncer udakara taun 1200-an rikala jubah wiwit longgar.[2] Kaya sing umume, jubah wis ora perlu benik, cukup disabuki utawa dicemiteni.[2]

Jaman saiki, benik klambi digawé saka bahan plastik utawa logam, manawa jaman biyèn wong nganggo benik sing digawé saka kerang, beling, kulit, mutiara malah ana sing digawé saka emas kaya sing tau dilakoni karo wong-wong Yunani, 4000-an taun kepungkur.[2]

Yen dimatake, ana ing bagiyan pergelangan tangan jas dipasang kancing sing berderet.[2] Yen dipikir-pikir benik ing bagiyan kono ora ana gunane saliyane kanggo hiasan.[2] Nanging, ana sujarahe.[2]

Kira-kira taun 1700-an rikala Prusia diperintah déning Raja FriderichAgung, dhèwèké mesthi duwé bala tentara kang asring diperintah kanggo perang.[2] Raja iki jarene disiplin banget lan resikan, amerga kerep mudun kanggo mriksa tentarane.[2] Dhèwèké taudigawé jengkel déning tentarane amerga dhèwèké nemokake lengen seragam tentarane kotor banget lan dekil, luwih reget saka bagiyan liyane.[2] Sawise diselidiki, akhire ngerti manawa lengen pucuk kang luwih reged amerga kereb dinggo lap keringet wajah.[2]

Akhrire raja kepiran, ya iku merintahake wong-wong kaggo masang benik ing pucuk lengen iku.[2] Para Prajurit kang isih bandel pengen ngelap keringer bakal wajahe tau-tau amerga kena benik.[2]

Saiki, modhel benik ing pucuk lengen klambi dianggo ing jas sipil, naning fungsine mung hiasan lan ora kanggo ngelap keringet.[2]

Wiwit taun 1200, benik klambi lan bolongan benik dikenal ing Éropah.[3] Budaya benik klambi sing teka ing Éropah iki digawa déning para pedagang Turki lan Mongolia.[3] Ana ing Basa Inggris benik diarani button, tembung iku dipercaya asale saka tembung Prancis, bouton sing tegese tunas, utawa bouter sing tegese neken.[3] Prancis pancen dadi nagara sing paling cepet manfaatke peluang ing burine benik klambi.[3] Ing taun 1250 pabrik benik sing pisanan ing donya ngadeg, sing arane Guild.[3] Pabrik iki nggawé benik kang béntuke apik kanggo kalangan ningrat.[3] Kawit iku metu simbol-simbol sing dimanfaatake kanggo benik.[3] Para bangsawan rikala iku nggawé aturan manawa kanggo padha-padha kaume, klambine kudu duwéni benik sing jumlahe wis ditemtokake.[3] Sawise digawé nyeni, benik banjur dadi simbol status sosial.[3] Benik banjur dadi barang kang laris ing pasaran.[3] Ana ing tengah-tengah taun 1300-an, benik dadi bisnis gedhe.[3] Prancis rikala iku dadi pusate benik klambi ing Éropah.[3] Guild bisa éntuk untung gedhé mawa ajeg nggawé benik klambi kanggo jas, klambi, sarta busana liyane.[3]

Jinise Benik[besut | besut sumber]

  • Benik Kait

Benik kait ya iku benik sing nggawéne saka wesi sing duwéni rong bagian ya iku hook utawa cantolan sing wujude mlengkung lan eye utawa panggonan kanggo nyantolake ing wujude mbunder.[4] Benik kait sing ukurane cilk biasane kanggo cantolan ing kutang, cawet utawa kebaya konvensional.[4] Benik Kait kang ukurane luwih gedhé asring dianggo ing ban pinggang rok utawa celana.[4]

  • Benik Jepret

Benik jepret ya iku benik kang ukurane cilik.[4] benik iki duwéni rong bagiyan benik sing duwéni tonjolan tipis ndawa ing bagiyan tengah benik lan bagiyan liyane wujude penampang sing tengahe ana lekukan menjero sing gunane kanggo panggonan ngunci utawa nancepake.[4] Biasane benik jepret iki digawé saka wesi utawa stainless steel.[4] Nanging uga ana sing bahane saka plastik.[4] Biasane benik iki wernane silver lan ireng.[4] Nanging ana uga sing wernane bening.[4] Jinis benik iki biasane dianggo ing busana blouse utawa tunik sing duwéni modhel vintage.[4] sakliyane iku uga kereb dianggo ing busana kebaya konvensional sing dipaduke karo benik kait.[4]

  • Benik Mata

Benik iki wujude bunder gepeng sing duwéni bolongan ing tengah-tengah, gunane kanggo ngelebokake benang rikala arep dijait ing busana.[4] Jinis benik iki bahane saka plastik, cara nganggone diselipake ing bahan busana sig wis ana bolongan benik ing sisih lawane saengga bagiyan busana sing ora dadi siji bisa ditumpangake.[4] Benik kaya ngene ukurane macem-macem ana sing cilik, sedeng lan gedhe.[4] Benik iki biasane duwénu bolongan loro lan papat.[4] Biasane dianggo ing klambi wong lanang kaya hem lan jas.[4]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)KANCING MENURUT SEJARAH, BENTUK, JENISNYA DAN HARGANYA (dipunundhuh tanggal 11 Juli 2012)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (id)Sejarah Lubang Kancing (dipunundhuh tanggal 11 Juli 2012)
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)Baju, Awal Revolusi Busana (dipunundhuh tanggal 12 Juli 2012)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id)Jinis-Jinis Kancing (dipunundhuh tanggal 12 Juli 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Benik&oldid=1082877"