Anton Surono

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ki Anton Surono
Anton Surono.jpg
Ki Anton Surono
Lair (1962-01-27) Januari 27, 1962 (umur 57)
Indonésia Tegal, Jawa Tengah, Indonésia
Pakaryan Dalang

Ki Anton Surono (lair ing Tegal, 27 Januari 1962; umur 57 taun) ya iku salah sawijiné dhalang wayang kulit lan wayang golèk saka Kutha Tegal, Jawa Tengah, Indonésia. Anton Surono miwiti karier minangka dhalang taun 1987. Dhèwèké naté dipracaya dadi duta kabudayan Indonésia kanthi mentasaké pakaryané ing nagara-nagara ASEAN kaya déné Vietnam, Singapura, Myanmar, Brunei Darussalam, Thailand, Kamboja, Laos, lan Malaysia. Kaprigelané ndhalang Ki Anton Surono tumurun saka ramané, Ki Suwarto Kondobuwono, dhalang ing kala mangsa 1970-an ingi Kutha Tegal. Anton uga naté makarya bareng karo Ki Enthus Susmono, Slamet Gundono, lan Sujiwo Tedjo.[1][2][3]

Pagelarané gelaraké saperang pakeliran pasisir kanthi nglebokke geguyonan kang apik, tanpa kejebak déning babagan ing donya ilmiah. Saliyané nelateni minangka dhalang, Anton Surana uga nyambut gawé dadi guru ing SMA Negeri 1 Kutha Tegal, Jawa Tengah, sarta nggulawenthah Kelompok Pelestari Pagelaran Wayang minangka ketua.

Lumakuné ing babagan seni[besut | besut sumber]

  • 1993 – Pagelaran Jawa-Bali minangka panata beksa ing lakon Gendowor.
  • 1993 – Pagelaran bareng Ki Enthus Susmono ing Teater RSPDTegal.
  • 1993 – Nganggit lakon sandiwara lan teater kanggo Kedaulatan Rakyat Yogyakarta
  • 1994 – Juara Siji Panata Gendhing ing Lomba Cipta Karya Lagu tradisi Kabupatèn Tegal kanti sesirah Trisanja.
  • 2003 – Pagelaran bareng Ki Sujiwo Tejo ing TVRI Semarang.
  • 2007 – Pagelaran minangka dutane SENAWANGI ing sapérang nagara: Kamboja, Laos, Vietnam, Malaysia, Singapura, lan Thailand
  • 2008 – Pagelaran ngenani patemoné para diplomat ing J.W. Marriott Hotel, Jakarta.
  • 2008 – Pagelaran wayang ing adicara panutupan Kursus Perbankan Asia di LPP Kemang, Jakarta.
  • 2010 – Pagelaran seni minangka dutané SENAWANGI ing Brunei Darussalam.
  • 2010 – Ketua II PEPADI (Persatuan Pedalangan Indonésia) Komda Kabupatèn Tegal kalamangsa 2009-2012.
  • 2010 – Penasihat PEPADI Kota Tegal.
  • 2012 – Pagelaran wayang ngenani pengetan Dina Kasekten Pancasila ing Tegal.
  • 2012 – 2015 Litbang Dewan Kesenian Tegal

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Suara Merdeka:Pentas ”Guru Sejati” dengan Berbahasa Inggris dijupuk 24 April 2017
  2. Pantura News:Ki Dalang Anton Surono Terbitkan Buku Ajar Bahasa Inggris dijupuk 24 April 2017
  3. Sekolah Cinta Bahasa:Seni Tradisi Pesisiran Khas Tegal Apa Kabar dijupuk 24 April 2017