Sirius

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sirius A/B
Position Alpha Cma.png
Posisi Sirius.
Dhata pangamatan
Epos J2000
Rasi lintang Canis Major
Asensio rekta 06j 45m 08.9173d
Dhéklinasi −16° 42' 58.017"
Magnitudo katon (V) −1.47 (A) / 8.44 (B)
Ciri-ciri
Kelas spektrum A1V (A) / DA2 (B)
Indèks warna U-B −0.08 (A) / −1.04 (B)
Indèks warna B-V 0.01 (A) / −0.03 (B)
Jinis variabel Bintang ganda gerhana
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv) −7.6 km/s
Gerak dhiri (μ) RA: −546.01 mas/taun
Dek.: −1223.08 mas/taun
Paralaks (π) 379.21 ± 1.58 mas
Let 8.6 ± 0.04 tc
(2.64 ± 0.01 pc)
Magnitudo mutlak (MV) 1.47 (A) / 11.35 (B)
Orbit lintang gandha visual
Lintang sékundhèr α CMa B[1]
Periodhe (P) 50.09 taun
Sumbu semi-mayor (a) 7.56"
Eksentrisitas (e) 0.5923
Inklinasi (i) 136.5°
Bujur node (Ω) 44.6°
Epoch periastron (T) 1894.13
Detail
Massa 2.02[2] (A) / 0.978[2] (B) M
Radhius 1.711[2] (A) / 0.008 (B) R
Luminositas 25.4[2] (A) / 0.0024 (B) L
Suhu 9,900 (A) / 25,200[2] (B) K
Metalisitas 190% Matahari (A)
Umur 2-3 × 108[2] taun
Pamènèhan jeneng liya
α Canis Majoris, 9 CMa, HD 48915, HR 2491, BD -16°1591, Gl 119-052, GCTP 1577.00 A/B, GJ 244 A/B, LHS 219, ADS 5423, LTT 2638, HIP 32349.
Réferènsi database
SIMBAD data

Sirius (α CMa / α Canis Majoris / Alpha Canis Majoris) yaiku lintang paling padang ing langit wengi, nganggo magnitudo tampak −1.47. Lintang iki mapan ing rasi Canis Major lan minangka sistem lintang ganda kanthi piranti primèr lintang deret utama kelas A lan piranti sekunder siji katai putih.

Tetingalan[sunting | sunting sumber]

Sirius bisa dideleng mèh ing kabèh papan ing lumahing Bumi kajaba dening wong-wong sing mapan ing lintang ing nduwur 73,284° lor. Wektu paling apik kanggo bisa ndeleng lintang iki yaiku sekitar tanggal 1 Januari, lintang iki tekan meridian ing tengah wengi.

Ing kahanan sing jumbuh, Sirius bisa dideleng nganggo mata nalika Srengéngé isih mapan ing nduwur horison. Nalika mapan ing nduwur sirah, lintang iki bisa dideleng ing kahanan hawa sing resik, asal sing ndeleng mapan ing papan sing dhuwur, lan posisinè Srengéngé cukup endek.[3]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Jeneng lintang iki asalé saka basa Yunani Σείριος (Seirios, sing artine "murup-murup" utawa "panas banget"[4]). Minangka bintang paling padang ing rasi "Asu Gedhe", kerep disebut uga minangka "Bintang Kirik".

Jeneng Latin kanggo lintang iki yaiku Canicula ("Asu cilik") lan ing basa Arab: الشعرى, aš-šyi‘rā ing astronomi Islam, ing kunu jeneng alternatif Al Shira mudun. Kanthi jeneng aš-šyi‘rā, lintang iki disebut ing Al-Quran Surah An-Najm ayat 49, sing unine :lan Panjenengane yaiku Gusti (sing nduweni) lintang syi'ra.

Jeneng liya saka para astronom jaman dhisik yaiku :

jeneng liya asal basa artiné
Lokibrenna Skandinavia obor Loki[5]
Hundastjarna Skandinavia lintang anjing[6]
狼星 / Lángxīng China lintang serigala[7]
天狼星 / Tiānlángxīng China lintang serigala langit[7]
賊星 / Zéixīng China lintang pencuri, sang meteor[7]
Skidi Amerika asli lintang serigala[8]
Tishiya (disebut juga Tishiga, Tistrija, Tishtrya) Sanskerta lintang pemimpin[8]
Kak-shisha Persia anjing sing memimpin[8]
Du-shisha, Mul-lik-ud Akkadia pemimpin, lintang anjing ing srengenge[8]
Kal-bu Sa-mas Assyria asu srengenge[8]
Tir Persia panah[8]
Sihor Mesir Kuno lintang kali Nil[8]
Hannabeah Punisia penggonggong[8]
Takarua Maori[9]
Hatun Coyllur [10] Inca lintang gedhe
ʻAʻā Hawaii[11] cemerlang lan mbakar
Sionpàš Chakavia[12] jeneng Chakavia kanggo lintang iki[13]
Singuuriq[14] Inuit kaya lampu sing padang

Saliyane rasi Canis Major, lintang iki uga minangka anggota saka pirang-pirang rasi, asterisma utawa kelompok ing ngisor iki :

jeneng rasi / asterisma / kelompok asalé artiné anggota liyané
Winter Circle lingkaran musim dingin α CMi, β Gem, α Gem, α Aur, α Tau, β Ori, α Ori
천랑 / Tiānláng China Serigala ing Langit tidak ada
Egyptian X α CMi, α Ori, ζ Pup, α Col
Ke Kā o Makaliʻi[15] Hawaii α CMi, β Gem, α Gem, α Aur
Manu [16] Polinesia burung besar α Car, α CMi, β Ori, α Ori
Heavenly G[17] huruf G ing langit α Tau, α Aur, β Gem, α Gem, α CMi, β Ori, α Ori, γ Ori
Calvario Cruz (versi kedua)[10] Inca salib Calvary α CMi, β Ori, α Ori
Hatun Cruz (versi pertama)[10] Inca salib gedhe α CMi, β Ori, α Ori
Volci [18] Makedonia serigala α CMi
Sky Dragon[19] naga di langit α Aql, α Aur, α Boo, α CMi, α Cyg, β Gem, α Gem, α Leo, α Lyr, β Or, α Or, α PsA, α Sco, α Tau, α Vir
Sirius Supercluster HD 13594, 5 Aql, δ Aqr, 32 Aqr, β Aur, 45 Boo, χ Cet, 6 CMi, δ Col, 29 Com, α CrB, υ CrB, ζ Crt, HD 209515, HD 184960, δ Del, 59 Dra, HD 129798, β Eri, ζ Eri, HD 157740, υ1 Hya, HD 109799, 21 LMi, ζ Leo, τ Leo, γ Lep, RR Lyn, α Oph , HD 65810, HD 178428, HD 165185, β Ser, HD 26923, HD 111456, ζ TrA, 37 UMa, β UMa, γ UMa, δ UMa, ε UMa, 78 UMa, ζ UMa, 80 UMa, o Vir, α Vol.[20][21]


Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ G. D. Gatewood, C. V. Gatewood (1978). "A study of Sirius". Astrophysical Journal 225: 191-197. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?1978ApJ...225..191G.
  2. ^ a b c d e f J. Liebert, P. A. Young, D. Arnett, J. B. Holberg, K. A. Williams (2005). "The Age and Progenitor Mass of Sirius B". The Astrophysical Journal 630 (1): L69-L72. http://adsabs.harvard.edu/abs/2005ApJ...630L..69L.
  3. ^ C. Henshaw (1984). "On the Visibility of Sirius in Daylight". Journal of the British Astronomical Association 94 (5): 221-222. http://adsabs.harvard.edu/abs/1984JBAA...94..221H.
  4. ^ "Sirius" (in English). Online Etymology Dictionary. http://www.etymonline.com/index.php?term=Sirius. Retrieved 15-02-2007.
  5. ^ jeneng salah siji dewa ing daerah Skandinavia
  6. ^ http://www.vikinganswerlady.com/stars.shtml
  7. ^ a b c http://www.chinese-tools.com/tools/sinograms.html
  8. ^ a b c d e f g h http://www.constellationsofwords.com/stars/Sirius.html
  9. ^ http://www.stellarium.org/wiki/index.php/Sky_cultures#Maori_.28New_Zealand.29
  10. ^ a b c http://www.astronomy.pomona.edu/archeo/andes/startable2.html
  11. ^ http://honolulu.hawaii.edu/hawaiian/voyaging/files/t07-navigation/t07-01_glossary.html#sect0105
  12. ^ bahasa di sebuah kepulauan di laut Adriatik
  13. ^ http://www.stellarium.org/wiki/index.php/Sky_cultures#Chakavian_sky
  14. ^ http://www.starlab.com/PDFs/D.27.Inuit.pdf
  15. ^ http://honolulu.hawaii.edu/hawaiian/voyaging/files/t07-navigation/t07-02_fsl.html#bailer
  16. ^ http://epress.anu.edu.au/pac_ling/lexicon/pdf/ch06.pdf
  17. ^ http://web.archive.org/web/19990202143049/http://seds.org/Maps/Const/asterism.html
  18. ^ http://articles.adsabs.harvard.edu/full/2008POBeo..85...97C
  19. ^ http://www.amastro2.org/at/as/asas.html
  20. ^ Eggen, Olin J. (1992). "The Sirius supercluster in the FK5". Astronomical Journal 104 (4): 1493–1504. doi:10.1086/116334. http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/bib_query?1992AJ....104.1493E. Retrieved 2007-11-22.
  21. ^ http://articles.adsabs.harvard.edu/full/1983AJ.....88..642E

å

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sirius&oldid=884633"