Rigel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rigel, Beta Ori
Orion constellation map.png
Rigel adalah bintang kanan bawah dari persegi yang disusun oleh empat bintang terang di rasi Orion.
Dhata pangamatan
Epos J2000.0
Rasi lintang Orion
Asensio rekta 05j 14m 32,272d[1]
Dhéklinasi −08° 12′ 05,91″[1]
Magnitudo katon (V) 0,18[1]
Ciri-ciri
Kelas spektrum B8Iab[2]
Indèks warna U-B −0,66
Indèks warna B-V −0,03
Jinis variabel Agak iregular
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv) 20,7[2] km/s
Gerak dhiri (μ) RA: 1,87[1] mas/taun
Dek.: −0,56[1] mas/taun
Paralaks (π) 4.22 ± 0.81 mas
Let watara 800 tc
(watara 240 pc)
Magnitudo mutlak (MV) −6,7
Detail
Massa 17 M
Radhius 78[3] R
Luminositas 66.000(bolometrik) L
Suhu 11.000 K
Pamènèhan jeneng liya
Rigel, Algebar, Elgebar, β Ori, 19 Ori, HD 34085, HR 1713, HIP 24436, SAO 131907, TD1 4253
Réferènsi database
SIMBAD data

Rigel (uniné /ˈraɪʤəl/) (β Ori / β Orionis / Beta Orionis) yakuwi bintang paling padhang ning rasi Orion lan bintang kang mlebu ing daftar bintang paling padhang kaping enem ning langit nalika bengi, karo magnitudo visual 0.18. Meski duweni penamaan Bayer "beta", Rigel tansah nganti luwih padhang saka Alpha Orionis (Betelgeuse).

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Jeneng Rigel asalé saka tembung Riǧl Ǧawza al-Yusra, saka basa Arab kang artiné "kaki kiri". Jeneng liyané yakuwi :

Jenenng liya asal basa arti
رجل الجبار / Riǧl al-ǧabbār Arab kaki kiri sang raksasa
Algebar, Elgebar Arab sang raksasa
参宿七 / Shēnxiùqī China bintang kaping pitu ning rasi Tiga Bintang[4]
參宿西南星 / Shēnxiùxīnánxīng China bintang ning wetané daya rasi Tiga Bintang[5]
前將軍 / Qiánjiāngjūn China [5]
源氏星 / Genji-boshi [6][7] Japan Bintang klan Genji
Yerrerdet-kurrk Aborigin uwong
Rāʽi al Jauzah[8] Arab raksasa penggembala
Al Najīd[8] Arab penakluk
Πούς δίδυμων[8] Yunani sikil ning ngarepé Si Kembar (Gemini)
Kingulliq[9] Inuit kang ana ing buri

Saliyané rasi Orion, bintang iki uga kagolong anggota saka rasi, asterisma utawa kelompok :

jeneng rasi / asterisma / kelompok asal arti anggota liyané
参宿 / Shēnxiù China Tiga Bintang ζ Ori, ε Ori, δ Ori, α Ori, γ Ori, κ Ori
Winter Circle lingkaran musim dingin α CMa, α CMi, β Gem, α Gem, α Aur, α Tau, α Ori
Manu [10] Polinesia manuk gedhe α CMa, α Car, α CMi, α Ori
Calvario Cruz (versi kedua)[11] Inca salib Calvary α CMa, α CMi, α Ori
Calvario Cruz (versi keempat)[11] Inca salib Calvary ε Ori, ζ Ori, δ Ori, τ Ori
Hatun Cruz (versi pertama)[11] Inca salib gedhe α CMa, α CMi, α Ori
Heavenly G[12] huruf G ning langit α CMa, α CMi , α Aur, β Gem, α Gem, α Ori, γ Ori, α Tau
Sky Dragon[13] naga di langit α Aql, α Aur, α Boo, α CMa, α CMi, α Cyg, β Gem, α Gem, α Leo, α Lyr, α Ori, α PsA, α Sco, α Tau, α Vir


Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rigel&oldid=884869"