Regulus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Regulus A/B/C
Leo constellation map.png
Regulus is located at the lower right on this map of the constellation.
Dhata pangamatan
Epos J2000
Rasi lintang Leo
Asensio rekta A: 10h 08 min 22.3s
BC: 10h 08 min 12.8/14s
Dhéklinasi A: +11° 58' 02"
BC: +11° 59' 48"
Magnitudo katon (V) 1.35/8.14/13.5
Ciri-ciri
Kelas spektrum B7 V/K1-2 V/M5 V
Indèks warna U-B −0.36/0.54
Indèks warna B-V −0.11/0.87
Jinis variabel Slightly
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv) +5.9 km/s
Gerak dhiri (μ) RA: 249 mas/taun
Dek.: 2 mas/taun
Paralaks (π) 42.09 ± 0.79 mas
Let 77 ± 1 tc
(23.8 ± 0.4 pc)
Magnitudo mutlak (MV) −0.52/4.2/9.5
Detail
Massa 3.5/0.8/0.2 M
Radhius 3.15–4.15/0.5/? R
Luminositas 150/0.31 L
Suhu 10,300–15,400/? K
Rotasi 315 km/s. (15.9 hours)/?
Umur 5 × 107 taun
Pamènèhan jeneng liya
Alpha Leonis, 32 Leo, Cor Leonis, Basilicus, Lion’s Heart, Rex, Kalb al Asad, Kabeleced, GJ 9316, HR 3982, BD +12° 2149/2147, HD 87901/87884, GCTP 2384.00, LTT 12716/12714, SAO 98967/98966, FK5 380, HIP 49669, TD1 14585.
Réferènsi database
SIMBAD data

Regulus (α Leo / α Leonis / Alpha Leonis) yakuwi lintang paling padhang ning rasi Leo lan kagolong lintang kang cemerlang ning langit nalika bengi. Lintang iki ana ning jarak 77.5 [[tahun cahaya ] saka Bumi. Regulus kagolong ning sistem multi bintang tuladhané liyané yakuwi papat lintang kang nggabung ning rong pasang bintang. Regulus A yakuwi lintang biru keputihan lan pasanganné kang durung diteliti, bisa wae bintang katai putih (white dwarf).[1] Neng ngarepé Regulus A ana pasangané yakuwiRegulus B lan Regulus C, kang kagolong lintang remeng.

Observasi[sunting | sunting sumber]

Regulus ana ing garis ekliptik, lan bakal nglakoni okultasi reguler karo Bulan. Okultasi karo Merkurius lan Venus uga bisa kedaden ananging jarang. Okultasi Regulus dening planet Venus kedaden nalika tanggal 7 Juli 1959. Okultasi sawisé kuwi dikira-kira bakal kedaden ing tanggal 1 Oktober 2044. Matahari tekan ing titik paling cedhak karo Regulus nganti tanggal 23 Agustus nggal taun.

Regulus duweni massa 3.5 kali Matahari lan kagolong lintang kang umuré esih enom, yaitu kira-kira pirangatus yuta taun. Lintang iki mubengé cepet banget, yakuwi 15.9 jam, nyebabaké brubahé werna kang cepet.[2]

Visibilitas[sunting | sunting sumber]

Regulus A yakuwi lintang kang cemerlang ning langit nalika bengi karoan magnitudo kang nengsemaké. Regulus B kagolong lintang katai kelas K2 kang katon luwih remeng dibandingaké karo komponen A. Komponen akir, Regulus C, yakuwi lintang abang cilik lan paling remeng ning watarané telung komponen sarta saiki lintang iki lagi proses obeservasi

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Rēgulus asalé saka basa Latin kang artiné pangeran utawa raja cilik. Masarakat Yunani nyebuté Basiliscus kang artiné pada. Jeneng liyané kanggo bintang iki yakuwi :

jeneng liya asal basa artiné
Qalb Al Asad, Kabelaced / Cor Leōnis Arab / Latin jantung (sang singa)
Rex / Malikiyy Latin / Arab raja
軒轅十四 / Xuanyuanshísì China lintang kaping patbelas saka rasi Xuanyuan[3]
軒轅大星 / Xuanyuandàxīng China bintang besar ning rasi Xuanyuan[4]
皇后 / Huánghòu China (bintang) kang berkuasa lan nyumunar[4]
女主 / Nǚzhu China pelayan wanita [4]

Saliyané rasi Leo, lintang iki uga kagolong anggota saka rasi utawa asterisma :

jeneng rasi / asterisma asal artiné anggota liyané
軒轅十 / Xuanyuan China Xuanyuan 10 UMa, HD 77912, 38 Lyn, α Lyn, 15 Leo, κ Leo, λ Leo, ε Leo, μ Leo, ζ Leo, γ Leo, η Leo, ο Leo, ρ Leo, 31 Leo
Sickle sabit γ Leo, ε Leo, ζ Leo, η Leo, μ Leo
Al Jabhah Arab kepala bagian depan γ Leo, ζ Leo, η Leo, μ Leo
Magha (मघा) (agama) Hindu kang agung ora ana
UR.GU.LA Mesopotamia raja tidak ada
Sky Dragon[5] naga di langit α Aql, α Aur, α Boo, α CMa, α CMi, α Cyg, β Gem, α Gem, α Lyr, β Or, α Or, α PsA, α Sco, α Tau, α Vir


Regulus

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Gies, D.R. et al. (2008). "A Spectroscopic Orbit for Regulus". The Astrophysical Journal 682 (2): L117–L120. Bibcode 2008ApJ...682L.117G. doi:10.1086/591148.
  2. ^ McAlister, H. A., ten Brummelaar, T. A., et al. (2005). "First Results from the CHARA Array. I. An Interferometric and Spectroscopic Study of the Fast Rotator Alpha Leonis (Regulus).". The Astrophysical Journal 628: 439–452. doi:10.1086/430730.
  3. ^ salah sawijining rasi bintang miturut bangsa Cina
  4. ^ a b c http://www.chinese-tools.com/tools/sinograms.html
  5. ^ http://www.amastro2.org/at/as/asas.html

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Regulus&oldid=835368"