Arcturus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Arcturus
Bootes constellation map.png
Posisi Arcturus di rasi Boötes.
Dhata pangamatan
Epos J2000
Rasi lintang Boötes
Asensio rekta 14h 15m 39.7s
Dhéklinasi +19° 10' 56"
Magnitudo katon (V) −0.04
Ciri-ciri
Kelas spektrum K1.5 IIIpe
Indèks warna U-B 1.22
Indèks warna B-V 1.24
Jinis variabel Suspected
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv) −5.2 km/s
Gerak dhiri (μ) RA: −1093.45 mas/taun
Dek.: −1999.40 mas/taun
Paralaks (π) 88.78 ± 0.68 mas
Let 36.7 ± 0.3 tc
(11.26 ± 0.09 pc)
Magnitudo mutlak (MV) −0.38
Detail
Massa 1–1.5 M
Radhius 15.9 R
Luminositas 110 L
Suhu 4,300 K
Metalisitas 20–50% Matahari
Umur > 4.6 × 109 taun
Pamènèhan jeneng liya
Alramech, Abramech, α Boötis, 16 Boötes, HD 124897, HR 5340, BD+19°2777, GCTP 3242.00, GJ 541, LHS 48, and HIP 69673
Réferènsi database
SIMBAD data

Arcturus utawa bintang Biduk (α Boo / α Boötis / Alpha Boötis) (IPA: [aɹkˈtjuɹəs]) yakuwi bintang kang paling padhang ning rasi Boötes, lan bintang paling padhang kaping teluné ning langit nalika bengi, karo magnitudo tampak −0.05, sawisé Sirius dan Canopus. Anannging menawa sistem bintang Alpha Centauri dianggep mung saobyek, mula predikat kasebut kudu diwenehaké maring Alpha Centauri. Sistem bintang Alpha Centauri kuwi ana rong bintang padhang kang cedhak banget mula ora bisa dipisahaké nalika meruhi, lan katon luwih padhang tinimbang Arcturus. Arcturus uga digolongaké bintang paling padhang ning belahan langit utara.


Referensi[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arcturus&oldid=835450"