Fomalhaut

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fomalhaut
Fomalhaut with Disk Ring and extrasolar planet b.jpg
Cincin reruntuhan di sekeliling Fomalhaut menampakkan lokasi Planet Fomalhaut b - citra oleh koronagraf Teleskop Luar Angkasa Hubble. Foto NASA.
Dhata pangamatan
Epos J2000
Rasi lintang Piscis Austrinus
Asensio rekta 22j 57m 39.1d
Dhéklinasi -29° 37′ 20″
Magnitudo katon (V) 1,16
Ciri-ciri
Kelas spektrum A3 V
Indèks warna U-B 0,08
Indèks warna B-V 0,09
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv) +6,5 km/s
Gerak dhiri (μ) RA: 329.22 mas/taun
Dek.: −164.22 mas/taun
Paralaks (π) 130.58 ± 0.65 mas
Let 25 ± 0.1 tc
(7.66 ± 0.04 pc)
Magnitudo mutlak (MV) 1.73
Detail
Massa 2,3 M
Radhius 1,85 R
Luminositas 16 L
Suhu 8.500 K
Umur 2 × 108 taun
Pamènèhan jeneng liya
α Piscis Austrini, Alp PsA, Alf PsA, 24 PsA, Gl 881, HR 8728, CD -30°19370, HD 216956, GCTP 5565.00, LTT 9292, SAO 191524, FK5 867, HIP 113368.
Réferènsi database
SIMBAD data

Fomalhaut (α PsA / α Piscis Austrini / Alpha Piscis Austrini) inggih punika bintang ingkang gamblang ing rasi Piscis Austrinus.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Asmanipun kaasal saking kata Arab فم الحوت fum al-ḥawt ing mènika "Tutuk paus". Mènika kèwan deret utaminipun kaliyan kelas spektrum A berjarak sawètais Cithakan:Convert/lyCithakan:Convert/track/abbr/off saking Bumi. asma sanès saking kèwan punika yaiku : Asma sanès kanggè kèwan punika yaiku :

nama lain asal bahasa arti
北落師門 / Běilàshīmén China (setunggal bintang ing rasi) Gerbang Utara Kamp Militer[1])
Ō-tama-rākau Maori [2]
Kukaniloko Polinesia jangkar tangisan[3]
Hastorang Persia salah satunggaling saking sekawan bintang penjaga ing Persia[4]

Sanesipun rasi Piscis Austrinus, bintang punika ugi dados anggota saking pinten-pinten rasi, asterisma utawi kelompok menika :

nama rasi / asterisma / kelompok asal arti anggota lainnya
北落師門 / Běilàshīmén China Gerbang Utara Kamp Militer tidak ada
Sky Dragon[5] naga di langit α Aql, α Aur, α Boo, α CMa, α CMi, α Cyg, β Gem, α Gem, α Leo, α Lyr, β Or, α Or, α Sco, α Tau, α Vir
Castor Moving Group[6] (antara lain) : α Cep, α Gem, ζ Lep, α1 Lib, α2 Lib, α Lyr, TW PsA, κ Phe, HD 181321, HD 119124, ψ Vel

Sistem[sunting | sunting sumber]

Fomalhaut dipunkelilingi dening piringan debu kabentuk toroida kaliyan tepian bagian ing tajam ing jarak 133 AU, lan nggadahi sudut kemiringan 24 derajat kaliyan garis ndeleng.[7][8] Debu-debu ingkang ageng ing sebuah sabuk kaliyan ombo 25 AU. Ing tanggal 13 November 2008, para astronom ngumumaken penemuan planet luar surya ingkang ngorbit sekedik ing bagian ing cincin. inggih punika planet luar surya kawiwitan ingkang wonten dipuntingali secara visual, ing ndawa gelombang katingal, ngginaaken Teleskop Luar Angkasa Hubble.[9][10] Planet kasebut dipunasmani Fomalhaut b, dipunperkirakaken nggadahi massa menawi sami kaliyan massa Neptunus ngantos boten langkung saking tiga kali massa Yupiter.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ salah setunggal bintang miturut rasi bintang Cina
  2. ^ http://www.teapot.orconhosting.net.nz/maori_star_names.html
  3. ^ http://www.imiloahawaii.org/73/indigenous-star-names
  4. ^ http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Topics/astronomy/_Texts/secondary/ALLSTA/Piscis_Australis*.html
  5. ^ http://www.amastro2.org/at/as/asas.html
  6. ^ http://www.aanda.org/index.php?option=article&access=bibcode&bibcode=2003A%2526A...400..297RPDF
  7. ^ Kalas, Paul; Graham, James R.; Clampin, Mark (2005). "A planetary system as the origin of structure in Fomalhaut's dust belt". Nature 435 (7045): 1067–1070. doi:10.1038/nature03601. Cithakan:Arxiv.
  8. ^ The disc was reported by Holland, Wayne S.; et al. (1998). "Submillimetre images of dusty debris around nearby stars". Nature 392 (6678): 788–791. doi:10.1038/33874. They noted that the disc was centered on a cavity, which they suggested might have been swept out by planets.
  9. ^ "From afar, the first optical photos of an exoplanet", AFP, 2008-11-13. 
  10. ^ Paul Kalas (2008-11-13). "Direct Image Of Extrasolar Planet". http://uk.youtube.com/watch?v=aXKz4nxyPqw. Retrieved 2008-11-14. (at 3 minutes 45 seconds: "... has to be less than three Jupiter masses. In fact our lower limit to Fomalhaut b is Neptune")


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fomalhaut&oldid=835775"