Canis Major

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CANIS MAJOR

Peta Canis Major
Daftar lintang ing Canis Major
Cekakan CMa
Genitif Canis Majoris
Asensio rekta 7
Deklinasi −20
Area 380 derajad pesagi (#43rd)
Lintang utama 8
Lintang
Bayer/Flamsteed
32
Lintang
mawa planèt
6
Lintang padhang 5
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang Sirius (α CMa) (−1.46m)
Lintang paling cedhak Sirius (α CMa) ( tc)
Obyèk Messier 1
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Katon antara lintang +60° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi February.
'
Rasi lintang Canis Major

Canis Major (play /ˌknɪs ˈmər/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang padhang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul.[1] Wonten ing abad kaping kalih, rasi lintang punika ugi dipunlebetaken dados salah satunggal saking 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar dening Ptolemy lan lajeng sak punika mlebet 88 rasi lintang modhern.[2] Canis major tegesipun kirik ageng ingkang nggambaraken wujud kalih kirik, ingkang salah satunggalipun dipungambaraken dening rasi lintang Canis Minor, ingkang ngetutaken Orion.


Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Canis Major gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 380 drajat persegi lan boten ngewrat lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang ing antawispun +60° lan -90° saha badhé ketingal paling saé menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Pebruari. Rasi lintang Canis Major inggih minangka dalemipun lintang -lintang ingkang padhang ing langit. Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika inggih kados mekaten:

  • Alpha Canis Majoris utawi ugi dipunsebat Sirius inggih punika lintang ingkang paling padhang amargi gadhah magnitudo ingkang cetha inggih punika -1,46 lan tebihipun namung 8,6 taun cahya saking bumi.[3] Lintang punika saged dipuntingali saking kathah bageyan ing bumi kejawi ingkang mapan wonten ing sak loripun garis lintang lor 73°.[3] Objek sanesipun ingkang langkung padhang tinimbang Sirius inggih namung saged dipunpanggihaken wonten ing galaksi Bima Sakti inggih punika wulan, Venus, Jupiter, lan Merkurius saha Mars. Sirius inggih minangka sistem lintang binar, ingkang ngewrat lintang pethak, Sirius A lan kurcaci pethak, Sirius B.

Sirius inggih minangka bageyan saking winter hexagon utawi bunderan winter, satunggaling asterisme ingkang saged dipuntingali saking sasi Desember ngantos Maret, ingkang maujud saking Rigel (beta Orionis), [7931] Aldebaran (alpha Tauri), [715] Capella (alpha Aurigae), [3938] and [3940] Pollux/Castor (beta and alpha Geminorum) and [1537] Procyon (alpha Canis Minoris). Asterisme sanesipun ingkang kecathet wonten ing segitiga winter, inggih punika maujud saking Sirius, Procyon, lan Betelgeuse (alpha Orionis), tiga saking sedasa objek paling padhang ing langit ingkang mapan wonten ing sak njawinipun galaksi Bima Sakti.

  • Epsilon Canis Majoris utawi ugi dipunsebat Adhara (virginis) inggih punika lintang binar sanesipun lan minangka lintang ingkang paling padhang nomer kalih ing rasi lintang punika.
  • Beta Canis Majoris, Mirzam utawi Murzim, inggih punika lintang kanthi cahya raksasa biru ngantos pethak ingkang gadhah magnitudo kalih.
  • Delta Canis Majoris utawi Wezen inggih punila lintan ingkang gadhah cahya super raksasa jene ngantos pethak lan minangka lintang ingkang paling padhang nomer tiga ing rasi lintng Canis Major.
  • Eta Canis Majoris utawi Aludra inggih punika lintang ingkang ngewrat cahya super raksasa werna biru.

Canis Major taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Orion sesarengan kaliyan rasi lintang Orion, Canis Minor, Monoceros lan Lepus. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang wonten ing sak kiteripun Canis Major inggih punika rasi lintang Monoceros, Lepus, Columba lan Puppis.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Canis Major(dipunundhuh tanggal 23 Pebruari 2013)
  2. ^ Allen, Richard Hinckley (1963) [1899]. Star Names: Their Lore and Meaning (corrected ed.). Mineola, New York: Dover Publications. p. 383. ISBN 978-0-486-21079-7. http://books.google.com/books?id=_GUDis0bETgC&pg=PA133.
  3. ^ a b Ridpath & Tirion 2001, hlm. 98–99.
  • Makemson, Maud Worcester (1941), The Morning Star Rises: An Account of Polynesian Astronomy, Yale University Press
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2001). Stars and Planets Guide. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-08913-3.
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2007). Stars and Planets Guide. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-13556-4.
  • Wilkins, Jamie; Dunn, Robert (2006). 300 Astronomical Objects: A Visual Reference to the Universe. Buffalo, New York: Firefly Books. ISBN 978-1-55407-175-3.

Cithakan:DaftarRasiBintang Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Canis_Major&oldid=863752"