Panah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tuladhane wong nganggo Jemparing

Panah utawa jemparing utawa busur panah iku siji jinis senjata kang digunakaké kanggo nembakaké anak panah, nganggo kakuwatan elastisitas saka busur panah iku dhewe.[1] Biasané senjata iki dipigunakaké kanggo ajag lan ana ing jaman biyèn senjata iki uga dipigunakaké kanggo perang.[1] Sakliyané kuwi senjata iki uga digunakaké kanggo sarana olahraga panahan.[1] Desain ssaka panah dipengaruhi dening kabudayan lan jaman nalika abrak kuwi digawe.[1] Desain panah kang paling umum kang digunakake dening bangsa bangsa ana ing jaman dhisik yaiku kayu (biasane digunakake dening Bangsa Inggris Kuna) lan kombinasi kayu-balung (biasane digunakake dening Bangsa Asia Kuna).[1] Pada jaman saiki bahan kanggo gawe jemparing yaiku modifikasi saka bahan plastik, karbon, material sintetik utawa bahan campuran.[1] Wong kang nganggo panah dijenengi pemanah.[1]

Konstruksi[sunting | sunting sumber]

Umumé panah ana bagian-bagian kang dijenengi limb yaiku kang mlengkung, kanthi tali busur kang kajiret ana ing pucuke.[2] Nalika tali busur ditarik mburi, limb banjur mlengkung, ngubah energi gerak tarikan saka tali busur dadi energi potensial pegas.[2] Busur modern (recurve) duwe bagian siji meneh yaiku riser kang fungsine kanggo cekelan lan panggon kanggo limb utawa bagian-bagian liya kaya stabilizer lan visir.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Panah&oldid=869071"