Akkadia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg

Koordinat: 33°6′N 44°6′E / 33.1°N 44.1°E / 33.1; 44.1

Akkad
2334 BC – 2154 BC
Location of Akkad
Map of the Akkadian Empire, showing Sargon's conquests.
Ibu kutha Akkad
Basa Akkadian, Sumerian
Pamaréntahan Monarky (Akkadians)
King Sargon saking Akkad
Era sajarah Ancient
 - Didirikan 2334 BC
 - Dibubarkan 2154 BC

Akkadia sakmenika dinasti kakekaisaran ingkang wonten tlatah Mesopotamia, sejarahipun dipun milai taun 2350 SM.[1] [2] Dinasti punika kalogong dinasti ingkang kapisan wonten tlatah Mesopotamia ( ananging tasih dipunteliti, tasih rumiyinan dinasti Akkadia punapa dinasti Sumeria).[1] Amergi data ingkang boten cekap, boten saget dipunjlentrehaken abasa pundi ingkang ngriyini, abasa Akkadians utawi abasa Semit.[3] Sistem pamarintahanipun dipun sebat Akkadians, nama kasebut dipunpendhet saking nama kutha Akkad, ingkang dipundadosaken raja Sargon tlatah pamarintahan (tlatah punika dereng gambalang wonten pundi, ananging menawi boten klentu tlatah punika wonten lepen Efrat watara Sippr kaliyan Kish[4]).[1] Jeneng Akkad dipungandhengaken kaliyan kelompok penduduk ingkang maju bareng kaliyan bangsa Sumeria.[1] Akkadia punika ugi dados bahasa ingkang dipunginakaken sarta dados neraca peradaban seni.[1] Jeneng Akkadia dipanggihi wonten sumber-sumber ingkang kaserat wonten catethan sejarah abad ka-27.[1] Asma-asma para ahli Taurat saking Akkadia uga dipunpanggihi wonten arsip Tall Abu Salabikh, caketipun Nippur wonten Babel pusat.[1] ananging cathetan punika sinkron kaliyan cathetan ingkang dipungadhahi tiyang-tiyang saking Shuruppuk.[3]

Pangaruh saking Akkad[sunting | sunting sumber]

Wonten sejarah abasa, abasa Akkad angsal prestise sastra ingkang andadosaken abasa kasebut sami kaliyan abasa Sumeria Dipunsebapaken ugi amerga garnisum Akkadia(skrip) ingkang wonten tlatah Susa.[1] Seni plastik, Seni grafis, ugi seni patung ingkang ingkang dados pamujaan kanthi segel silider saget sampurna, teknologi pertanianipun ugi sampun maju.[1] [2] Pamerintahan Akkad ingkang dipunpimpin lima raja sakmenika dipunanggep pamerintahan ingkang paling produktif wonten sejarah Mesopotamia.[1] Ananging pasukan separatis boten sarujuk menawi sedaya tlatah ingkang sampu dikuasai dipunsatunggalaken, Dinasti Akkad tetep ngeluasaken cakrawala polotik kaliyan dimensi.[3] Priode Akkadia punika remen kaliyan historiographers sami kaliyan era saderengipun.[1] Amergi rasa remenipun bangsa Akkadia kaliyan ilmu historiographers, sahingga wonten frase ingkang artosipun " Bakal wonten raja saking papat panjuru bumi, " nalika kuwi ngramalaken kadadian sakmenika ngagem ilmu dukun, kayata mirsani bentukipun ati domba.[1]

Pamarintahan Raja Sargon[sunting | sunting sumber]

Miturut cathetan raja-raja ingkang wonten Sumeria, gangsal raja ingkang dados panguasa wonten Akkadia yaiku, Sargon, Rimush, Manishtusu, Naram-Sin, kaliyan Shar-kali-sharri sedayanipun dados raja Akkadia kanthi 142 taun.[1] Menawi namung raja Sargon, piyambakipun dados raja laminipun 56 taun (data kasebat boten saget dipunpriksa, ananging wonten cathetan ingkang saget dipungandhengaken sumarga saget dipunpitados, yaiku cathetan raja Ur ingkang kaping III ).[1] Saderengipun dados raja Akkadia, Sargon dados juru minum saking Raja Ur-Zababa Kish.[1] Miturut legendha, Sargon samenika bocah ingkang dibuang nalika lahir, lajeng dipunrumat kaliyan tukang tandhur wonten kerajaan, ngantos dipunremeni kaliyan dewi Isthar nuli dipunboyong wonten pangadilan kerajaan.[1]

Sumber sejarah ingkang utama pamarintahan Raja Sargon dipunangsal saking salinan ahli-ahli Taurat Babilonia Tuwa wonten Nippur.[1] Para ahli Taurat meniku saking Akkadia, ngagem kalih abasa teks, yaniku abasa Sumeria kaliyan abasa teks Akkadia.[1] Saking chatetan punika dipunmangertosi sejarah saking Raja Sargon, inggih punika[1]:

  • Raja Sargon sampun perang kaliyan kutha-kutha wonten Sumeria, Babilonia Kidul.
  • Sargon sampun nangkap Lugalzagesi saking Uruk, bekasipun penguasa Umma, ingkang sampun nyerang UruKAgina wonten Lagash.
  • Wonten 34 paparangan ingkang kantindadaken dening Raja Sargon wonten tlatah kidul.
  • Tlatah ingkang sampun dipunkuasani raja Sargon : Mari, Tuttul wonten Balikh, wonten tlatah mriku Raja Sargon nyembah dewa Dagan (Dagon), Ebla (Tall Mardikh wonten Suriah), "alas cedar" ( Amanus utawi Lebanon), ugi "gunung perak" (patempuran wonten Elam kaliyan kaki bukit Zagros).
  • Perintah pandamelan pelabuhan Meluhha (tlatah Indus), Magan (menawi saniki kadosipun Oman), kaliyan Dilmun (Bahrain) wonten tlatah Akkad kanthi cepet.
peta kuna tlatah Akkadia

Kangge ngelancaraken niatipun Raja Sargon kangge nyatunggalaken sedaya tlatah, piyambakipun ngutus putrinipun Enheduanna dados pendeta ageng wonten kuil Dewi Bulan Nanna, tlatah Ur.[5] Boten namung punika, Enheduanna ugi dipunutus Sargon dados pendeta ageng wonten kuil dewa Langit An, tlatah Uruk.[5] Sargo ugi nyerat kalih himne kangge nyembah para dewa.[5] Pamarintahan Dinasti Akkadia sukses, tlatahipun mbentang saking Lebanon wonten pantai Mediterania, kanthi Loripun Turki kaliyan tlatah kidul Teluk Persia.[5]

Akir Dinasti Akkadia[sunting | sunting sumber]

saking raja-raja saderengipun Shar-kali-sharri (2217 SM-2193 SM), namung wonten prasasti ingkang singkat nuli selamat.[1] Perang sederek ingkang dipunsebapaken suksesi andamel cathetan sejarah punika rusak.[1] faktor ingkang andamel dinasti Akkadia bubar inggih punika[1]:

  • invasi saking Amurrus nomaden (Amori), ingkang dipun sebat Martu dening bangsa Sumeria (saking barat laut).
  • infiltrasi saking Gutians, ingkang kadosipun saking tlatah watara lepen Tigris kaliyan Pegunungan Zagros timur.

Gallery[sunting | sunting sumber]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v (en) The Akkadians dipununduh tanggal 22 Mei 2011, tabuh 14.48 WIB
  2. ^ a b (en)Akkadia dipununduh tanggal 22 Mei 2011, tabuh 15.27 WIB
  3. ^ a b c (en)Kekaisaran Akkadia dipununduh tanggal 22 Mei 2011, tabuh 14.56 WIB
  4. ^ (en)Akkad Kuno di Mesopotamia (Irak Timur) dipununduh tanggal 22 Mei 2011, tabuh 15,38 WIB
  5. ^ a b c d (en)historyforkids dipununduh tanggal 22 Mei 2011, tabuh 15.15 WIB

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Akkadia&oldid=868620"