Rosela

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rosela
Rosela (Hibiscus sabdariffa)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
(unranked): Angiospermae
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosidae
ordo: Malvales
kulawarga: Malvaceae
Genus: Hibiscus
Species: H. sabdariffa
Jeneng binomial
Hibiscus sabdariffa
L.

Rosela[1], rosella, asam paya, asam kumbang lan asam susur utawa Hisbiscus sabdariffa, iku spesies kembang sing asalé saka bawana Afrika. Tetanduran iki klebu genus Hisbiscus asli saka dhaérah tropis Donya Biyèn, sing dipigunakaké kanggo prodhuksi serat kulit wit lan minangka infus.

Manéka jeneng[sunting | sunting sumber]

Ing Indonésia, tanduran iki diteépungi kanthi jeneng rosela utawa rosella éwadéné ing Australia, rosela iki ditepungi minangka rosella utawa woh rosella (rosella fruit). Ing wilahan donya liya rosela ditepungi minangka cannabinus hibiscus uga ditepungi minangka meśta / meshta ing India , Tengamora ing Assam, Gongura jroning basa Telugu, Pundi ing Kannada, LalChatni utawa Kutrum ing Mithila, Mathipuli ing Kerala, dagu baung ing Myanmar, krajeab (กระเจี๊ยบ) ing Thailand, bissap ing Senegal, Guinea Bissau, Mali, Burkina Faso, Ghana, Benin, Niger, Kongo lan Prancis, dah utawa dah bleni ing bagéyan liya saka Mali , wonjo ing Gambia, zobo ing kulon Nigeria, Zoborodo ing Nigeria Lor, Chaye-Torosh ing Iran, karkade (كركديه) déning bangsa Arab kayadéné ing Mesir, Arab Saudi, lan Sudan, omutete ing Namibia, sorrel ing Karibia lan ing Amerika Latin, Flor de Jamaica ing Meksiko, Saril ing Panama, rosela, rosella, roselle, asam paya utawa asam susur ing Malaysia. Bangsa Cina ngarani wit iki minangka 洛神花 (Luo Shen Hua). Ing Zambia jroning basa ciBemba tanduran diarani lumanda, katolo jroning basa kiKaonde, utawa Wusi jroning basa chiLunda.

Pamerian[sunting | sunting sumber]

Rosela iku tanduran herbal taunan mawa kayu, tuwuh nganti 2-2,5 m dhuwuré. Godhong telu nganti limang cuping, 8-15 cm dawané, diatur ganti-ganti ing watang.

Diameter kembang 8-10 cm (3-4 inchi), werna putih nganti kuning pucet mawa bercak abang peteng ing dhasar saben petal, lan duwé klopak ndaging kuwat ing dhasar, ambané 1-2 cm (0,39-0,79 inchi), saya gedhé nganti 3-3,5 cm (1,2-1,4 njero), wohé yèn wis mateng ndaging abang lan cerah. Woh iki mbutuhaké wektu watara enem sasi kanggo mateng.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Miturut Kamus Besar Bahasa Indonesia, tanduran iki diarani ROSELA.

Réferènsi liya[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rosela&oldid=830004"