Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lambang Kasultanan Ngayogyakarta
Pagelaran Kraton Ngayogyakarta
Sri Sultan Hamengkubuwono X

Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat utawa Kraton Yogyakarta kuwi dibangun déning Raden Mas Sujana utawa Pangéran Mangkubumi lan nyandang gelar Ingkang Sinuhun Sri Sultan Hamengkubuwana I Sayyidin Panatagama. Kasultanan iki lair liwat Prejanjèn Giyanti tanggal 17 Maret 1755 ing Salatiga sawise mberontak saka negara Mataram. Pecahe {{Kraton Mataram]] ora ucul saka anane pengaruh bangsa walandi sing duwe kapentinga politik kolonialisme

Uga pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]



Kasultanan Mataram > Kasultanan Yogyakarta > Kadipaten Pakualaman


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman