Prejanjèn Giyanti

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Naskah Perjanjian Giyanti 1755

Perjanjèn Giyanti iku kesepakatan antara VOC, pihak Mataram (diwakili déning Sunan Pakubuwana III), lan pihak pamberontak saka klompok Pangeran Mangkubumi sing dadi solusi kanggo salah siji kerusuhan sing terus kedadéyan ing Mataram sapungkuré Sultan Agung. Perjanjèn sing ditapakastani ing tanggal 13 Februari 1755 iki sacara de facto lan de jure nandani rampungé Karajan Mataram sing mandhiri. Jeneng Giyanti dijupuk saka lokasi penandatanganan perjanjian iki, yaiku ing Desa Giyanti (ejaan Walanda, saiki papan kasebut lokasiné ing Dukuh Kerten, Desa Jantiharja), ing sisih kidul-wétan kutha Karanganyar, Jawa Tengah.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Soedarisman Poerwokoesoemo, KPH, Mr (1985) KADIPATEN PAKUALAMAN, Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prejanjèn_Giyanti&oldid=821313"