Terubuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Terubuk
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Clupeiformes
Famili: Clupeidae
Génus: Tenualosa
Spésies: T. toli
Jeneng binomial
Tenualosa toli
(Valenciennes, 1847)

Terubuk utawi Tenualosa macrura punika satunggaling iwak laut ingkang nyebaripun winatesan sanget ing perairan estuarin ing wewengkon Pulo Bengkalis Riau. Ulam terubuk punika kagungan sipat hermafrodit proandri bilih sadaya siklus gesangipun dipunlampahi kirang langkung 2 taun (18 wulan). Wonten ing taun kapisan gesanging ulam terubuk dipunlampahi minangka ulam jantan dipunwastani pias. Lajeng manawi taun kaping pindho gantos dados ulam betina dipunwastani terubuk. Pemijahan ulam terubuk saben taun ing sekitar muara lèpèn Siak [1]. Ulam terubuk punika dados simbol laladan kanggé kabupatèn Bengkalis [2].

Morfologi[besut | besut sumber]

Dawanipun ulam terubuk punika 110-345 mm. Ulam terubuk ingkang jantan kagungan ukuran 110-210 mm, lajeng ingkang betina 100-340 mm. Ananging cacahing ulam betina langkung sekedhik tinimbang ulam terubuk ingkang jantan. Umur ulam terubuk kirang langkung 135-540 dinten. Fekunditas ulam punika antawisipun 30.000 dumugi 375.000 butir endhog kanthi dawa ulam 225 mm dumugi 345 mm. Fekunditas endhog ulam punika langlung alit bilih dipuntandingaken kaliyan ulam terubuk ingkang wonten ing Serawak, Malaysia (T.toli) kanthi jumlah fekunditas dumugi 1,2 juta [1].

Ulam terubuk punika ulam ingkang mangan jinis tuwuhan, plankton cacing, moluska, crustacea, branchyura, serbuk gergaji lan sanèsipun. Populasi ulam terubuk sapunika mangandhap amargi dipunburu terus-terusan [1].

Populasi[besut | besut sumber]

Ulam terubuk punika saged kapanggih wonten ing pasisir. Jinis spésies ulam terubuk ingkang wonten ing donya inggih punika kados ingkang wonten ing ngandhap punika :

Ulam terubuk kagolong ulam tropis ( Tenualosa macrura ) ingkang sadèrèngipun kapanggihaken ing sadaya laladan estuaria lan perairan pasisir Sumatra lan Kalimantan ingkang kalebet laladan basis pangembangan ulam. Satunggaling laladan ingkang ingkang sapunika taksih saged manggihaken ulam terubuk inggih punika wonten ing perairan Bengkalis, Provinsi Riau. Ekosistem Kabupatèn Bengkalis piyambak ing wana dataran andhap, rawa gambut, wana pasisir, wana mangrove, lan estuaria.

Nilai jual ingkang ageng saking ulam terubuk punika sanès wonten ing ulamipun, ananging wonten ing ednogipun ingkang kawéntar échonipun. Kabupatèn Bengkalis ingkang kagungan habitat ulam terubuk paling ageng punika kawéntar kanthi sebutan Kota Terubuk amargi kathah tiyang ingkang pados masakan endhog punika ing kutha Bengkalis.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c [1], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 16 November 2012).
  2. ^ [2], Riau terkini(dipun-akses tanggal 16 November 2012).