Wong Hakka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Hakka)
Suku Hakka
客家
Gunggung cacah jiwa
(perkiraan 30 - 45 juta)
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Guangdong, Fujian, Jiangxi, Guangxi, Taiwan, Hong Kong, Malaysia, Indonésia, Thailand
Basa
Hakka dan basa nasional nagara masing-masing
Agama
Sebagian besar Buddhisme Mahayana, Konfusianisme, Taoisme, Kepercayaan tradisional Tionghoa, sebagian kecil Kristen.
Golongan ètnik magepokan
Kelompok suku Han lain, Orang She

Suku Hakka (Basa Mandarin: 客家人Kèjiā ren) iku saka 56 suku kang ana ing Republik Rakyat Cina.[1] Sebenere Suku Hakka iku anak suku, nanging suku iki kagolong anak suku kang misuwur.[1]

Jeneng Hakka nduwèni teges kulawarga kang teka, hak tegese tamu utawa kang teka lan ka tegese kulawarga.[1] Suku Hakka iku kagolong suku kang akèh wargane, paling akèh ana ing propinsi GuangZhou, JiangXi, Fujian.[1] Propinsi Fujian iku punjere panggon uripe suku Hakka, lan oleh jejuluk minangka Papan Eyang buyute Wong Hakka utawa Tanah Leluhur Orang Hakka.[1]

Ing Indonésia Suku Hakka akèh urip ing Aceh, Bangka-Belitung, Jawa, lan Kalimantan Kulon. Wong suku Hakka iku kasebar ing ndonya.[1]

Wong Hakka nduwèni basa dhewe, ya iku Basa Ke.[1] Basa Ke iki kagolong pitu basa laladan kang digunakake Bangsa Cina. Ing Indonésia Basa Ke dikenal minangka Basa Kejia utawa Basa Khek.[1][2] Ing Cina, salah siji warisan saka suku Hakka kang nganti saiki isih ana lan diakoni minangka warisan ndonya, UNESCO ya iku omahe suku Hakka, kang diarani Tu Lou.[1] Tu Lou nduwèni teges omah saka lemah.[1] Omah iki dibangun wiwit abad ka-12. Tu Lou ana ing kulon kidule propinsi Fu Jian ing kidul Cina.[1] Wujude bangunan iki bunder, pesagi dawa, pesagi.[1] Bangunan iki nduwèni lawang siji, sing paling ngisor ora ana jendhelane, supaya ora dileboni maling.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Hakka&oldid=1076613"