Suku Hakka

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Suku Hakka
客家

Lee Kuan Yew.jpgSun Yat Sen portrait.jpg Thaksin DOD 20050915 (crop).jpg
DengXiaoping.jpg Chow Yun Fat 2.JPG COLLECTIE TROPENMUSEUM Studioportret van Tjong A Fie Majoor der Chinezen in Medan TMnr 10018656.jpg
Lee Kuan Yew, Sun Yat Sen, Thaksin Shinawatra, Deng Xiaoping, Chow Yun Fat, Tjong A Fie
Gunggung populasi

perkiraan 30 - 45 juta

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Guangdong, Fujian, Jiangxi, Guangxi, Taiwan, Hong Kong, Malaysia, Indonésia, Thailand
Basa
Hakka dan basa nasional nagara masing-masing
Agama
Sebagian besar Buddhisme Mahayana, Konfusianisme, Taoisme, Kepercayaan tradisional Tionghoa, sebagian kecil Kristen.
Kelompok etnis paling cedhak
Kelompok suku Han lain, Orang She

Suku Hakka (Basa Mandarin: 客家人Kèjiā ren) iku saka 56 suku kang ana ing Republik Rakyat Cina.[1] Sebenere Suku Hakka iku anak suku, nanging suku iki kagolong anak suku kang misuwur.[1]

Jeneng Hakka nduwèni teges kulawarga kang teka, hak tegese tamu utawa kang teka lan ka tegese kulawarga.[1] Suku Hakka iku kagolong suku kang akeh wargane, paling akeh ana ing propinsi GuangZhou, JiangXi, Fujian.[1] Propinsi Fujian iku punjere panggon uripe suku Hakka, lan oleh jejuluk minangka Papan Eyang buyute Wong Hakka utawa Tanah Leluhur Orang Hakka.[1]

Ing Indonésia Suku Hakka akeh urip ing Aceh, Bangka-Belitung, Jawa, lan Kalimantan Kulon. Wong suku Hakka iku kasebar ing ndonya.[1]

Wong Hakka nduwèni basa dhewe, ya iku Basa Ke.[1] Basa Ke iki kagolong pitu basa laladan kang digunakake Bangsa Cina. Ing Indonésia Basa Ke dikenal minangka Basa Kejia utawa Basa Khek.[1][2] Ing Cina, salah siji warisan saka suku Hakka kang nganti saiki isih ana lan diakoni minangka warisan ndonya, UNESCO ya iku omahe suku Hakka, kang diarani Tu Lou.[1] Tu Lou nduwèni teges omah saka lemah.[1] Omah iki dibangun wiwit abad ka-12. Tu Lou ana ing kulon kidule propinsi Fu Jian ing kidul Cina.[1] Wujude bangunan iki bunder, pesagi dawa, pesagi.[1] Bangunan iki nduwèni lawang siji, sing paling ngisor ora ana jendhelane, supaya ora dileboni maling.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Hakka&oldid=1031231"