Suku Hakka

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Hakka
客家

Lee Kuan Yew.jpgSun Yat Sen portrait.jpg Thaksin DOD 20050915 (crop).jpg
DengXiaoping.jpg Chow Yun Fat 2.JPG COLLECTIE TROPENMUSEUM Studioportret van Tjong A Fie Majoor der Chinezen in Medan TMnr 10018656.jpg
Lee Kuan Yew, Sun Yat Sen, Thaksin Shinawatra, Deng Xiaoping, Chow Yun Fat, Tjong A Fie
Gunggung populasi

perkiraan 30 - 45 juta

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Guangdong, Fujian, Jiangxi, Guangxi, Taiwan, Hong Kong, Malaysia, Indonesia, Thailand
Basa
Hakka dan bahasa nasional negara masing-masing
Agama
Sebagian besar Buddhisme Mahayana, Konfusianisme, Taoisme, Kepercayaan tradisional Tionghoa, sebagian kecil Kristen.
Kelompok etnis paling cedhak
Kelompok suku Han lain, Orang She

Suku Hakka (Basa Mandarin: 客家人Kèjiā ren) iku salah siji saka 56 suku kang ana ing Republik Rakyat Cina.[1] Sebenere Suku Hakka iku anak suku, nanging suku iki kagolong anak suku kang misuwur.[1]

Jeneng Hakka nduweni teges kulawarga kang teka, hak tegese tamu utawa kang teka lan ka tegese kulawarga.[1] Suku Hakka iku kagolong suku kang akeh wargane, paling akeh ana ing propinsi GuangZhou, JiangXi, Fujian.[1] Propinsi Fujian iku punjere panggon uripe suku Hakka, lan oleh jejuluk minangka Papan Eyang buyute Wong Hakka utawa Tanah Leluhur Orang Hakka.[1]

Ing Indonésia Suku Hakka akeh urip ing Aceh, Bangka-Belitung, Jawa, lan Kalimantan Kulon. Wong suku Hakka iku kasebar ing ndonya.[1]

Wong Hakka nduweni basa dhewe, yaiku Basa Ke.[1] Basa Ke iki kagolong pitu basa dhaerah kang digunakake Bangsa Cina. Ing Indonésia Basa Ke dikenal minangka Basa Kejia utawa Basa Khek.[2][1] Ing Cina, salah siji warisan saka suku Hakka kang nganti saiki isih ana lan diakoni minangka warisan ndonya, UNESCO yaiku omahe suku Hakka, kang diarani Tu Lou.[1] Tu Lou nduweni teges omah saka lemah.[1] Omah iki dibangun wiwit abad ka-12. Tu Lou ana ing kulon kidule propinsi Fu Jian ing kidul Cina.[1] Wujude bangunan iki bunder, pesagi dawa, pesagi.[1] Bangunan iki nduweni lawang siji, sing paling ngisor ora ana jendhelane, supaya ora dileboni maling.[1]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Hakka&oldid=832749"