Strobèri kebon

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Strobèri kebon
Stroberi kebon ditangkaraké sacara hidroponik.
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Rosales
Kulawarga: Rosaceae
Subkulawarga: Rosoideae
Marga: Fragaria
Jinis: F. × ananassa
Jeneng binomial
Fragaria × ananassa
Duchesne

Stroberi utawa stroberi kebun (uga diarani arbei, saka basa Walanda aardbei) ya iku varietas stroberi sing paling kondhang. Kaya spesies liyane ing genus Fragaria (stroberi), woh iki kalebu ing kaluwarga Rosaceae. Umume woh iki dudu buah, nanging buah palsu,[1] tegese daginge ora saka ovari tuwuhan (achenium) nanging saka sisih ngisor tuwuhan hypanthium sing bentuke mangkok[2] papan ovari tuwuhan iku.[3][4]

Woh stroberi warnane ijo rada putih nalika tuwuh, ing saakehing spesies malik dadi abang nalika mateng. Jenenge saka basa Inggris kuno streawberige minangka gabungan saka streaw utawa "straw" lan berige utawa "berry". Alesan diwenehi jeneng iki durung jelas. Maenka spesies Lepidoptera njupuk sumber makanan saka tuwuhan stroberi, marai spesies iki dadi hama utama tuwuhan stroberi.

Produksi[besut | besut sumber]

Produksi stroberi dunia antara 2005-2007 ing ton (mung nagara sing jumlah produksi luwih saka 50.000 ton ing taun 2007 sing disebut):[5]


Nutrisi[besut | besut sumber]

Sacangkir (144 g) stroberi ngandhut kira-kira 45 kalori (188 kJ) lan dadi sumber vitamin C lan flavonoid sing becik.[6][7][8]

Nutrien Satuan 1 cangkir, kebak
144 g
Proksimasi
Banyu g 132
Energi kcal 43
Energi kJ 181
Protein g 0.88
Total lipid (lemak) g 0.53
Karbohidrat, kanthi prabédan g 10.1
Serat, total g 3.3
Ash g 0.62
Mineral
Kalsium, Ca mg 20
Besi, Fe mg 0.55
Magnesium, Mg mg 14
Fosfor, P mg 27
Kalium, K mg 240
Sodium, Na mg 1.44
Seng, Zn mg 0.19
Tembaga, Cu mg 0.07
Mangan, Mn mg 0.42
Selenium, Se µg 1.01
Vitamin
Vitamin C, ascorbic acid mg 82
Thiamin mg 0.03
Riboflavin mg 0.1
Niacin mg 0.33
Pantothenic acid mg 0.49
Vitamin B-6 mg 0.09
Folate µg 25
Vitamin B-12 µg 0
Vitamin A, IU IU 39
Vitamin A, RE µg RE 4.3
Vitamin E mg ATE 0.20
Nutrien Satuan 1 cangkir, kebak
144 g
Lipids
Fatty acids, saturated g 0.03
16:0 g 0.02
18:0 g 0.006
Fatty acids, monounsaturated g 0.075
16:1 g 0.001
18:1 g 0.073
Fatty acids, polyunsaturated g 0.27
18:2 g 0.16
18:3 g 0.11
Kolesterol mg 0
Phytosterols mg 17
Amino acids
Tryptophan g 0.01
Threonine g 0.027
Isoleucine g 0.02
Leucine g 0.045
Lysine g 0.036
Methionine g 0.001
Cystine g 0.007
Phenylalanine g 0.026
Tyrosine g 0.030
Valine g 0.026
Arginine g 0.037
Histidine g 0.017
Alanine g 0.045
Aspartic acid g 0.20
Glutamic acid g 0.13
Glycine g 0.035
Proline g 0.027
Serine g 0.033

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Strobèri_kebon&oldid=1038426"