Strobèri kebon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Strobèri kebon
Strawberries.JPG
Stroberi kebon ditangkaraké kanthi hidroponik.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Rosales
Famili: Rosaceae
Subfamili: Rosoideae
Génus: Fragaria
Spésies: F. × ananassa
Jeneng binomial
Fragaria × ananassa
Duchesne

Stroberi utawa stroberi kebun (uga diarani arbei, saka basa Walanda aardbei) ya iku varietas stroberi sing paling kondhang. Kaya spésies liyané ing génus Fragaria (stroberi), woh iki kalebu ing kulawarga Rosaceae. Lumrahé woh iki dudu buah, nanging buah palsu,[1] tegese daginge ora saka ovari tuwuhan (achenium) nanging saka sisih ngisor tuwuhan hypanthium sing bentuke mangkok[2] papan ovari tuwuhan iku.[3][4]

Woh stroberi warnané ijo rada putih nalika tuwuh, ing saakehing spésies malik dadi abang nalika mateng. Jenenge saka basa Inggris kuno streawberige minangka gabungan saka streaw utawa "straw" lan berige utawa "berry". Alesan dijenengi iki durung jelas. Maenka spésies Lepidoptera njupuk sumber makanan saka tuwuhan stroberi, marai spésies iki dadi hama utama tuwuhan stroberi.

Produksi[besut | besut sumber]

Produksi stroberi donya antara 2005-2007 ing ton (mung nagara sing jumlah produksi punjul 50.000 ton ing taun 2007 sing disebut):[5]


Nutrisi[besut | besut sumber]

Sacangkir (144 g) stroberi ngandhut kira-kira 45 kalori (188 kJ) lan dadi sumber vitamin C lan flavonoid sing becik.[6][7][8]

Nutrien Ékan 1 cangkir, kebak
144 g
Proksimasi
Banyu g 132
Energi kcal 43
Energi kJ 181
Protein g 0.88
Total lipid (lemak) g 0.53
Karbohidrat, kanthi prabédan g 10.1
Serat, total g 3.3
Ash g 0.62
Mineral
Kalsium, Ca mg 20
Besi, Fe mg 0.55
Magnesium, Mg mg 14
Fosfor, P mg 27
Kalium, K mg 240
Sodium, Na mg 1.44
Seng, Zn mg 0.19
Tembaga, Cu mg 0.07
Mangan, Mn mg 0.42
Selenium, Se µg 1.01
Vitamin
Vitamin C, ascorbic acid mg 82
Thiamin mg 0.03
Riboflavin mg 0.1
Niacin mg 0.33
Pantothenic acid mg 0.49
Vitamin B-6 mg 0.09
Folate µg 25
Vitamin B-12 µg 0
Vitamin A, IU IU 39
Vitamin A, RE µg RE 4.3
Vitamin E mg ATE 0.20
Nutrien Ékan 1 cangkir, kebak
144 g
Lipids
Fatty acids, saturated g 0.03
16:0 g 0.02
18:0 g 0.006
Fatty acids, monounsaturated g 0.075
16:1 g 0.001
18:1 g 0.073
Fatty acids, polyunsaturated g 0.27
18:2 g 0.16
18:3 g 0.11
Kolesterol mg 0
Phytosterols mg 17
Amino acids
Tryptophan g 0.01
Threonine g 0.027
Isoleucine g 0.02
Leucine g 0.045
Lysine g 0.036
Methionine g 0.001
Cystine g 0.007
Phenylalanine g 0.026
Tyrosine g 0.030
Valine g 0.026
Arginine g 0.037
Histidine g 0.017
Alanine g 0.045
Aspartic acid g 0.20
Glutamic acid g 0.13
Glycine g 0.035
Proline g 0.027
Serine g 0.033

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]