Rosaceae

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Suku mawar-mawaran (Rosaceae)
Rosa arvensis, flower.jpg
Bunga Rosa arvensis
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Eudikotil
Unranked: Rosidae
Ordho: Rosales
Famili: Rosaceae
Juss.
Genera

lihat teks

Map-Rosaceae.PNG
Persebaran Rosaceae di dunia

Suku mawar-mawaran utawa Rosaceae iku sawijining kulawarga tetanduran sing gedhé, dumadi saka 3.000—4.000 spesies jroning 100—120 marga. Mawar klebu jroning suku iki, semono uga apel, pir, arbei, prem, persik, cèri, lokat, lan sapanunggalané. Godhong ing suku iki tansah kasusun sesilangan lan biasané nganggo godhong penumpu, kayadéné kuncup ing pangkal godhong. Kembangé tansah duwé kelamin gandha, lan risi akèh benang sari sarta putik. Sethithk banget anggota suku iki sing mawa racun. Ananging grumbul mawar sing ngembang bisa mbebayani, amarga ing wit-é ana eri-eri landhep sing dadi pelindhungé.

Marga/genera[besut | besut sumber]

Pirsani Daftar marga anggota Rosaceae.

Suku iki bisa dipérang dadi patang anaksuku, loro tribus, lan saklompok marga sing ora bisa dilebokaké menyang klompok-klompok sadurungé:

Sawetara genera, kaya Kerria, ora bisa dilebokaké jroning salah siji klompok ing dhuwur.