Rosaceae

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Suku mawar-mawaran (Rosaceae)
Rosa arvensis, flower.jpg
Bunga Rosa arvensis
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Eudikotil
Unranked: Rosidae
Ordho: Rosales
Famili: Rosaceae
Juss.
Genera

lihat teks

Map-Rosaceae.PNG
Persebaran Rosaceae di donya

Suku mawar-mawaran utawa Rosaceae iku sawijining kulawarga tetuwuhan kang gedhé, dumadi saka 3.000—4.000 spésies sajeroning 100—120 marga. Mawar kalebu sajeroning suku iki, semono uga apel, pir, arbei, prem, persik, cèri, lokat, lan sapanunggalané. Godhong ing suku iki tansah kasusun sesilangan lan racaké nganggo godhong penumpu, kaya déné kuncup ing pangkal godhong. Kembangé tansah duwé kelamin gandha, lan risi akèh benang sari sarta putik. Sethithk banget anggota suku iki kang mawa racun. Nanging grumbul mawar kang ngembang bisa mbebayani, amarga ing wit-é ana eri-eri landhep kang dadi pelindhungé.

Marga/genera[besut | besut sumber]

Pirsani Pratélan marga anggota Rosaceae.

Suku iki bisa dipérang dadi patang anaksuku, loro tribus, lan saklompok marga kang ora bisa dilebokaké menyang golongan-golongan sadurungé:

Sawetara genera, kaya Kerria, ora bisa dilebokaké sajeroning salah siji golongan ing dhuwur.